Piękna Helena: obłędny deser z gruszki i czekolady dla całej rodziny - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Piękna Helena: obłędny deser z gruszki i czekolady dla całej rodziny

Piękna Helena: obłędny deser z gruszki i czekolady dla całej rodziny

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Miles Vanderlooven on Unsplash

Piękna Helena to deser z gruszek, pochodzący z Francji. Głównymi składnikami są sezonowe gruszki i czekolada. TEN deser z gruszek zawsze się udaje i pysznie smakuje PRZEPIS

Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki jest w pełni, przypominamy więc PRZEPIS na ten deser z gruszek i czekolady, dla dzieci i dorosłych.

>>> Latawiec: jak zrobić latawiec dla dziecka w 30 min?

Deser z gruszek i czekolady: Piękna Helena PRZEPIS

Wrzesień i pażdziernik to najlepsze miesiące na przygotowanie deseru z gruszek i czekolady. PRZEPIS jest prosty i zawsze wychodzi. Ważne tylko, żeby gruszki były dojrzałe, ale lekko twarde - wtedy nie rozpadną się podczas gotowania. Mimo, że podczas obróbki termicznej alkohol paruje, rekomendujemy pominięcie go, jeśli deser będą jadły dzieci i kobiety w ciąży!
Składniki deseru Piękna Helena:

  • 4 duże gruszki, dojrzałe, ale lekko twarde 

  • Ok. 3 łyżki cukru lub miodu

  • Sok z cytryny

  • ½ laski wanilii lub szczypta pasty waniliowej

  • łyżka masła klarowanego

  • 1 tabliczka czekolady 70%

  • 50ml brandy (można pominąć)

  • Garść uprażonych płatków migdałowych

  • Lody waniliowe

Przygotowanie deseru z gruszek Piękna Helena:

  1. Do wysokiego rondla wlej 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodaj cukier i wanilię. Gotuj pod pokrywką 5 minut.

  2. W tym czasie obierz gruszki, zostawiając ogonki – to ważne. Jeśli dasz radę, usuń gniazdo nasienne od dołu, jeśli nie może tak zostać.

  3. Włóż gruszki pionowo do syropu i gotuj 10-15 minut, aż będą miękkie.

  4. Ugotowane gruszki wyjmij z rondla i ostudź. 

  5. W kąpieli wodnej roztop połamaną czekoladę z masłem i brandy.

  6. Powoli mieszaj, aż sos będzie gładki, a alkohol całkowicie odparuje.

Gruszkę postaw na talerzu – może być modny głęboki, dodaj kulkę lodów waniliowych, polej sosem czekoladowym i posyp prażonymi migdałami.

Smacznego!

>>> Czytaj też: Od kiedy gruszki dla dziecka: rozszerzanie diety niemowlaka

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika matecznik88
    matecznik88Ikona zgłaszania komentarza
    Świetny przepis, na pewno go wykorzystam! Swoją drogą, jeśli szukacie jakiegoś sprawdzonego sklepu z akcesoriami kuchennymi, polecam https://prymusagd.pl/. Szeroki wybór i obłędne ceny!