Pasztet wegetariański z pieczarkami jest po prostu pyszny. Jeśli nigdy wcześniejgo nie robiłaś, będziesz tak samo zaskoczona efektem jak ja. Zamierzam go powtórzyć na te święta i dzielę się z Wami unikatowym przepisem. Prosty, łatwy i przyjemny, czyli to co zabiegana mama lubi przed świętami.
Zdjęcie: Pasztet wegetariański z pieczarkami @ pixabay.com
Pasztet wegetariański z pieczarkami – PRZEPIS
Składniki:
- 3/4 szklanki soczewicy (użyłam żółtej)
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej
- 1 por
- 250g pieczarek
- 2 nieduże jajka
- 1 łyżeczka tymianku
- olej
- sól i pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Soczewicę i kaszę gryczaną ugotować. Pora umyć i pokroić. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej i włożyć pora oraz pieczarki. Smażyć, aż por i pieczarki zmiękną i zaczną brązowieć.
- W misie robota umieścić kaszę gryczaną, soczewicę, pora i pieczarki.
- Wsypać suszony tymianek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wbić jajka i dobrze wszystko zmiksować.
- Prostokątną foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około godzinę.
Wyśmienity pasztet, który z całą odpowiedzialnością polecam. Szczególnie dla tych rodziców, którzy mają wybrednych małych smakoszy. U mnie działa. Trzymam kciuki za podniebienia Waszych rodzin!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
PASZTET WIELKANOCNY Z ŻURAWINĄ - PRZEPIS>>
PRZEPISY WIELKANOCNE - WEGETARIAŃSKIE>>