Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-01-05 16:03:44
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Co wyróżnia najlepsze kawy i jak wygląda proces ich palenia?
Kawowiec jest wiecznie zieloną rośliną, której owoce dojrzewają przez około 9-11 miesięcy. Już dojrzałe owoce kawowca są czerwone, co ciekawe rosną one kiściami, przypominając swoim wyglądem znane nam doskonale wiśnie. Z zebranych owoców wydobywane są ziarna kawy, które następnie są wypalane w specjalnie do tego przeznaczonych piecach, wyposażonych w ruchome bębny, ponieważ kawa w czasie palenia pozostaje w ciągłym ruchu.
Sam proces palenia kawy, czyli odpowiednio ustalony czas i temperatura, to prawdziwa sztuka, którą zajmuje się mistrz palenia kawy. Jest to niezwykle odpowiedzialne zadanie, bo to właśnie palenie kawy nadaje ziarnom określonego smaku i aromatu. Kawę pali się w temperaturze nawet do 215°C. Zazwyczaj czas palenia kawy wynosi około 16 – 20 minut. Wszystkie parametry palenia uzależnione są jednak od oczekiwanych efektów oraz rodzaju kawy, a w szczególności od jej twardości. Ta z kolei zależy od tego, z jakich rejonów pochodzi kawa – np. czy rosła na terenach położonych wysoko, czy nisko.
Palenie kawy powoduje uwolnieni się zawartych w niej olejków eterycznych i różnego rodzaju składników, które nadają jej smaku i aromatu. Czas i temperatura palenia umożliwiają osiąganie różnych efektów z takich samych ziaren. Inaczej będzie smakować kawa palona krócej, o jasnobrązowym odcieniu, a inaczej ciemniejsza – palona dłużej czy ciemnobrązowa kawa palona najdłużej, która jest de facto nie tylko najciemniejsza, ale również najmocniejsza.
Jak już wiemy, proces palenia kawy wpływa na jej smak i aromat, a także zawartość kofeiny oraz substancji odżywczych. Co jednak różni kawę wysokiej jakości, jaką oferują palarnie speciality coffe od kawy, która jednak nie jest tak smaczna i aromatyczna? Odpowiedź możemy znaleźć w manufakturach, czyli palarniach kawy takich jak Tu Café, gdzie palenie kawy prowadzone jest na mniejszą skalę, co pozwala uzyskać o wiele większą jakość palonych ziaren.
Małe palarnie stawiają bowiem na starannie wyselekcjonowane ziarna kawy. Co to oznacza w praktyce? Są to po prostu zdrowe i dojrzałe ziarna pochodzące z wysokiej jakości upraw, prowadzonych w sposób jak najbardziej naturalny, czyli bez środków przyspieszających dojrzewanie owoców kawowca, gdzie zbiory odbywają się tradycyjnie, czyli ręcznie, a nie za pomocą maszyn.
Niestety, ale przemysłowe uprawy kawy stawiają na ilość, nie na jakość. W takiej sytuacji nie ma co liczyć na wnikliwą selekcję ziaren, a sam proces palenia jest tak zoptymalizowany (np. chłodzenie wodą), że przekłada się to na otrzymanie produktu o wiele gorszego w smaku oraz aromacie.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.