Opublikowany przez: monika.g 2019-11-29 00:21:45
Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić świąteczne pierniki @ blogmood__ z Pixabay
Jeśli jeszcze nie piekłaś świątecznych pierników to musisz spróbować. Jeśli natomiast lubisz eksperymentować w kuchni i smakować nowości to przepis na wegańskie świątecznie pierniczki z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jak zrobić świąteczne pierniki wegańskie i tradycyjne?
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru trzcinowego,
1/2 oleju rzepakowego,
2 łyżki przyprawy do piernika,
1 łyżka proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki połącz w dużej misce do uzyskania plastycznego ciasta. Rozwałkuj ciasto i wykrój za pomocą foremek pierniczki. Rozłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Gotowe ciastka również możesz ozdobić lukrem tak jak tradycyjne.
Gotowe pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają one swoją świeżość i przydatność do spożycia nawet ponad rok.
Wykonanie KROK PO KROKU:
ZOBACZ TAKŻE:
DIETETYK RADZI: desery na Boże Narodzenie bez cukru i glutenu. PRZEPISY!>>
'
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.