Nie zostań "słodką" mamą! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Nie zostań "słodką" mamą!

Jeśli kobieta przed ciążą choruje na cukrzycę, ryzyko wad wrodzonych u jej maleństwa wzrasta aż czterokrotnie! Lekarz może jednak pomóc zneutralizować niebezpieczeństwo...

Nie zostań "słodką" mamą!

Autor zdjęcia/źródło: Dreamstime.com

Naukowcy z Newcastle University przeanalizowali ponad 400.000 ciąż z lat 1996 - 2008 r. Wśród nich więcej niż 1.600 kobiet chorowało na cukrzycę.

Okazało się wówczas, że ryzyko wad wrodzonych – szczególnie wad serca oraz rozszczepu kręgosłupa - wzrosła z 19 na 1000 urodzeń u kobiet bez wcześniejszej cukrzycy do 72 na 1000 u mam z cukrzycą.

Do tej pory badania potwierdziły także związek cukrzycy matki m.in. ze skłonnością do poronienia oraz nadwagą u noworodków.

Zarówno cukrzyca typu 1, która zazwyczaj ujawnia się w dzieciństwie, jak i cukrzyca typu 2 powstające głównie w wyniku niewłaściwej diety i sposobu życia, często prowadzą do problemów z poziomem cukru we krwi.

National Institute of Health and Clinical Excellence zaleca, aby już kobiety starające się o dziecko obniżyły swój poziom cukru we krwi do 6,1% - ponieważ im ten wskaźnik jest wyższy, tym ryzyko wad wrodzonych u płodu jest większe...

Poziom cukru we krwi przyszłej mamy w momencie poczęcia dziecka
Ryzyko wad wrodzonych u dziecka 
6,1%1 na 34
7%1 na 26
8%1 na 17
9%1 na 12
10%1 na 9

 
W uniknięciu niebezpieczeństw dla malucha związanych z cukrzycą mamy najbardziej pomaga kontrolowanie poziomu cukru przed i w trakcie całej ciąży oraz korzystanie z pomocy lekarzy-diabetyków przez cały czas oczekiwania na maleństwo…

źródło: BBC News