Nie daj się zaparciom! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Nie daj się zaparciom!

Zaparcia są jednymi z najczęściej występujących zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Szacuje się, iż występują one u co 10 człowieka na ziemi. Skąd się one biorą? Jak im zapobiegać i je skutecznie leczyć?

Nie daj się zaparciom!

Autor zdjęcia/źródło: Djma | Stock Free Images

Największe zmagania z zaparciami na co dzień toczą Amerykanie, natomiast w krajach afrykańskich występują one sporadycznie.


Czym są zaparcia?

Przez zaparcia rozumiemy wolne lub niedostatecze wydalanie kału z jelit. Kał, który jest wydalany cechuje się twardością oraz suchością. O zaparciach mówimy w momencie, gdy stolec wydalany jest rzadziej niż 3 razy w tygodniu.  



Czym wywołana jest niemożliwość wypróżnień

Zaparcia są wywoływane najczęściej pewnymi czynnikami. Pierwszym z tych czynników są niezdrowe nawyki żywieniowe oraz zły tryb życia. Osoby, które zmagają się z zaparciami najczęśiej spożywają zbyt dużą ilość tłuszczy zwierzęcych oraz słodyczy. W ich diecie zauważalny jest niedobór witamin, które występują w warzywach i owocach. Często wypijają one za małą ilość płynów.

Drugim czynnikiem zaparć są choroby. Do chorób tych należy cukrzyca, tarczyca, mocznica, choroby płuc, a także nieprawidłowa budowa układu pokarmowego. Zaparcia mogą być wywołane również przyjmowaniem niektórych leków, przetrzymywaniem kalu. siedzący tryb życia, życie w pośpiechu oraz zmiana nawyków.


Sprawdzone sposoby rodziców na zaparcia u maluszków



Jak zapobiec zaparciom?

Odpowiednia dieta. Podstawowym krokiem ku zwalczeniu zaparć jest włączenie do diety błonnika pokarmowego. Mimo tego, że wbrew pozorom jest on bezwartościową częścią roślin to jest on zbawienny w walce z zaparciami. Jego duża ilość występuje w:

- ciemnym pieczywie,

- kapuście kiszonej,

- fasoli grochu,

- owocach (szczególnie suszonych),

- otrębach,

- razowym makaronie,

- kaszach

- migdałach.


Do diety należy włączyć także produkty probiotyczne (jogurty, maślanki, kefiry), które zawierają dużą ilość żywych bakterii. 

Ważnym krokiem ku zapobieganiu zaparciom jest picie  co najmniej 2 litrów wody w ciągu doby. Napoje zmiękczają pokarm, który pokonuje drogę z przewodu pokarmowego do jelit. 

Aktywność fizyczna. Nie bez znaczenia jest również ruch. Wspomaga on aktywność jelit. 


Do lekarza z problemem zaparć należy zgłosić się, gdy:

- W rodzinie występował rak jelita grubego;

- Zaparciom towarzyszy osłabienie, gorączka;

- Doszło do znacznej utraty masy ciała;

- Stolce są smoliste, lub występuje w nich  krew utajona.

Strzałka w prawo

Sonda

Grafika sondy

Jak często dokuczają Ci zaparcia?

kilka razy w tygodniu
35.6%
kilka razy w miesiącu
28.9%
kilka razy w roku
17.8%
w ogóle nie mam tego problemu
17.8%

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika aneta1114
    aneta1114Ikona zgłaszania komentarza
    Bardzo ważne jest picie płynów.Moja koleżanka stosowała się co do rad gastrologa i dietetyka ,ale mała piła płynów i niestety problem się nasilił!