Różne produkty spożywcze wprowadzamy do dziecięcego jadłospisu w różnym czasie. Zależy to od wielu obiektywnych cech konkretnych produktów i subiektywnych, to znaczy zindywidualizowanych cech każdego małego człowieka, każdego małego organizmu.
Wśród bardzo popularnych dań, których skład łatwo dostosować do potrzeb najmłodszych dzieciaków są naleśniki. Ich skład i sposób przygotowania powinny być dostosowane do wieku dziecka.
Kiedy małemu dziecku można podać naleśniki?
Dziecko może spróbować naleśników już od około 6. miesiąca życia, w czasie gdy dojrzało już do rozszerzania diety. Kluczowe w tym jest odpowiednie przygotowanie tego dania. W klasycznej wersji naleśniki zawierają mąkę, mleko, jajka i tłuszcz. Składniki te mogą być problematyczne dla niektórych dzieci, zwłaszcza tych z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Co jest istotne przy wprowadzaniu naleśników do diety dziecka? Dużo zależy od metody karmienia malucha. Dla dziecka karmionego tradycyjnie tj. łyżeczką, naleśniki można zacząć wprowadzać do jadłospisu w postaci drobno pokrojonych kawałków lub zmiksowanego jedzenia, gdy dziecko ukończy 6. miesiąc życia.
Jeśli dziecko karmione jest metodą BLW (Baby LED Weaning), to znaczy, gdy je samodzielnie podawane mu miękkie pokarmy, wybierając co i w jakiej ilości ma zjeść, naleśniki można mu podać od początku szóstego miesiąca życia, w postaci miękkich kawałków. Takie jedzenie dziecko może samodzielnie chwytać i gryźć.
Uwaga!
Naleśniki zawierają produkty, które potencjalnie mogą alergizować, takie jak mleko, jajka i gluten. Jeśli w rodzinie występowały alergie pokarmowe, warto zachować ostrożność i nim zacznie się dawać dziecku naleśniki, dobrze jest wprowadzać ich składniki pojedynczo.
Z czego robić naleśniki dla małego dziecka?
Aby naleśniki były zdrowym i bezpiecznym posiłkiem dla malucha, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na ich skład. Powinien być on dostosowany do wieku dziecka.
Zamiast klasycznej mąki pszennej, lepiej jest użyć jej zdrowszych alternatyw, które mają więcej wartości odżywczych. Należą do nich m.in. mąki orkiszowa; gryczana; jaglana; i oczywiście mąka owsiana.
Jeśli dziecko ukończy 12. miesiąc życia i nie ma alergii, naleśniki można sporządzać na bazie mleka krowiego. Gdy maluch jest młodszy, lepiej jest sięgać po mleko modyfikowane lub roślinne (np. migdałowe, owsiane, kokosowe ). Nie powinno być to mleko słodzone cukrem.
Kolejnym składnikiem naleśników są jajka, które są doskonałym źródłem białka. Można je podawać od początku rozszerzania diety u niemowlaka. Jeśli istnieje ryzyko alergii, warto najpierw podać samo żółtko, i obserwować reakcję organizmu dziecka.
Jeśli chodzi o tłuszcze najlepiej do smażenia jest używać zdrowych tłuszczów, takich jak masło klarowane, nierafinowany olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Nie zalecane są oleje rafinowane i margaryna.
Pamiętaj!
Niemowlęta nie powinny spożywać ani cukru, ani soli. Te składniki pożywienia szkodzą organizmowi dziecka. Z tej przyczyny lepiej jest ich nie używać. Niemowlakowi absolutnie wystarczy naturalna słodycz np. z owoców. Soli jego organizm w ogóle nie potrzebuje.
Jak podawać dziecku naleśniki?
Ważne jest, by dostosować konsystencję i sposób podawania naleśników do wieku malucha. Gdy dziecko zaczyna szósty miesiąc:
- cienki i miękki naleśnik kroimy w paski lub podajemy dziecku do rączki zwinięte w ruloniki (metoda BLW);
- można też przygotować bardzo delikatne placuszki naleśnikowe na bazie mąki i banana, które dla malucha będą łatwiejsze do przeżucia.
Starsze niemowlęta (9.-10. miesiąc):
- podajemy małe kawałki naleśników z delikatnym nadzieniem, np. z musem owocowym, twarożkiem naturalnym lub jogurtem;
- można dodać odrobinę zdrowego tłuszczu, np. masło migdałowe lub pastę sezamową (tahini).
Gdy dziecko ukończy 12. Miesiąc życia:
- przygotowujemy klasyczne naleśniki z dodatkiem krowiego mleka, oczywiście pod warunkiem, że dziecko nie ma alergii;
- do naleśników można dodać jogurt naturalny, domową konfiturę bez cukru, twarożek, czy też 100%.masło orzechowe.
Jeśli już można podawać dziecku naleśniki z nadzieniem, to jak je przygotować?
Nadzienie do naleśników powinno być po pierwsze lekkostrawne, po drugie wartościowe pod względem odżywczym (bogate w składniki odżywcze), po trzecie powinno być dostosowane do wieku dziecka. Warto jest unikać gotowych dżemów, kremów czekoladowych i dodatków zawierających cukier, konserwanty oraz sztuczne aromaty. Zamiast tego można przygotować domowe, naturalne nadzienia, które będą zdrowe, bo nie są one obarczone zbędnymi i szkodliwymi „polepszaczami”.
Oto kilka naszych propozycji:
- Jogurt naturalny lub twarożek z dodatkami – to jest doskonałe źródło wapnia i białka. Do jogurtu można też dodać na przykład sezonowe owoce (np. maliny, borówki, truskawki) lub odrobinę cynamonu. Twarożek warto młodszym dzieciom zmiksować na gładką masę, aby był łatwiejszy do przełknięcia. Jeśli dziecko nie ma alergii na orzechy, można dodać odrobinę pasty z orzechów nerkowca lub sezamu (tahini), które wzbogacą nadzienie o zdrowe tłuszcze;
- Pieczona dynia lub batat – po upieczeniu i zmiksowaniu na gładkie puree stanowią doskonałe nadzienie do naleśników dla dziecka. Można dodać do nich szczyptę cynamonu lub odrobinę oleju kokosowego dla uzyskania lepszej konsystencji;
- Krem z kaszy jaglanej – gotowana kasza jaglana zmiksowana z owocami (np. jabłkiem, gruszką, daktylami) jest doskonałym nadzieniem, bogatym w składniki mineralne i błonnik. Taki krem można połączyć z mlekiem kokosowym dla bardziej aksamitnej konsystencji;
- Puree owocowe – to zdecydowanie najprostsze i najzdrowsze nadzienie, które można błyskawicznie przygotować. Wystarczy rozgnieść widelcem banana, ugotowane jabłko, gruszkę lub owoc mango. Dla starszych dzieci można zrobić z kilku owoców mix owocowy lub podać dziecku jabłko z cynamonem, lub banana z odrobiną masła orzechowego;
- Mus z awokado i banana – bogaty w zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały aksamitny krem. Można do niego dodać odrobinę naturalnego kakao, będzie to wtedy zdrowa alternatywa dla kremu czekoladowego;
- Jogurt kokosowy lub owsianka – świetna alternatywa dla dzieci z nietolerancją nabiału. Polecamy jogurt kokosowy z owocami lub gęstą owsiankę zblendowaną na kremową masę;
- Domowe dżemy bez dodatku cukru przygotowane z owoców, np. malin, truskawek lub śliwek. Przepisy na domowe dżemy bez cukru dostępne są w Internecie;
- Domowe masło orzechowe – jeśli dziecko nie ma alergii na orzechy, warto do naleśników dodać naturalne masło orzechowe (np. z migdałów, nerkowców, orzechów laskowych). Dobrze komponuje się ono z bananem lub startym jabłkiem. Ważne jest, by nie dodawać ani soli, ani cukru.
Pamiętaj!
- nie smaż naleśników na mocno rozgrzanymtłuszczu (sucha patelnia lub minimalna ilość zdrowego tłuszczu);
- unikaj nadzienia z czekolady i słodkich kremów;
- nie dodawaj cukru do ciasta naleśnikowego;
- upewnij się, że maluch nie ma alergii na poszczególne składniki – jeśli po pierwszym podaniu naleśników wystąpią objawy charakterystyczne dla alergii (wysypka, biegunka, wymioty), należy skonsultować się z lekarzem pediatrą.