Nadziewana papryka na cztery sposoby - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Nadziewana papryka na cztery sposoby

Nadziewana papryka na cztery sposoby

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie - mat. promocyjne partnera atykułu

Papryka to niekwestionowana królowa kuchni węgierskiej, choć niemałe znaczenie zajmuje też polskiej tradycji kulinarnej. Po sycące i rozgrzewające dania z papryki najchętniej sięgamy jesienią. Różnorodność potraw, które możemy przyrządzić na bazie tego zachwycającego kolorami warzywa inspiruje i zachęca do smakowych eksperymentów. Oto kilka pomysłów na paprykę w wersji faszerowanej.

Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka  na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego przez Europejczyków warzywa. Do faszerowania nadaje się niemal każdy rodzaj i kolor papryki. Możemy, więc dać się ponieść kulinarnej fantazji. Na jaki farsz się zdecydować?

Paprykowa klasyka

Nadziewana papryka to ciekawy sposób na przygotowanie sycącego i prostego obiadu lub rozgrzewającej kolacji. Doskonale smakuje wypełniona mięsem mielonym z aromatycznymi ziołami. W zależności od upodobań można wykorzystać w tym celu wieprzowinę, wołowinę lub baraninę. Przepisom możemy dodać nieco lekkości mieszając mięso z ryżem lub ulubioną kaszą. Warto dodać także soczyste pomidory, które dodadzą daniu śródziemnomorską nutę. Przed końcem pieczenia całość można pospać startym parmezanem podkreślającym smak kompozycji.

Ale Meksyk!

Szukacie nieco bardziej nieoczywistego pomysłu? W takim razie proponujemy przyrządzenie papryki z meksykańskim twistem. Do przygotowania tego przepisu wystarczy mielona wołowina, pomidory z puszki, fasola oraz zioła i przyprawy. Całość wystarczy zapiekać w piekarniku przez około 40 minut. Doskonałym dopełnieniem do takiego dania będą chipsy nachos. Wielbiciele wyrazistych smaków mogą wzbogacić nadzienie papryczkami jalapeno. 

Farsz w wersji wege

Mamy też ciekawy pomysł, który przypadnie do gustu wegetarianom – jest to faszerowana papryka z soczewicą. Składniki farszu należy najpierw podsmażyć na patelni wraz z pomidorami pokrojonymi w kostkę, tymiankiem i startą mozzarellą, a następnie zalać bulionem i poczekać aż soczewica wchłonie całą wodę. Tak przygotowaną masą można napełniać paprykę, które następnie wkładamy do piekarnika.

Faszerowana papryka niejedno ma imię. Dlatego powyższe kompozycje możemy wzbogacać naszymi ulubionymi składnikami. Jako dodatek do mięsa świetnie sprawdzą się pieczarki lub grzyby. Ciekawym uzupełnieniem wersji wege będzie na przykład cukinia. Dla osób lubiących kulinarne eksperymenty ciekawym rozwiązaniem będzie farsz stworzony na bazie aksamitnego serka mascarpone lub pysznego sera halloumi. Faszerowana papryka to prosty sposób na to, żeby przygotować efektowne danie, które sprawdzi się zarówno w roli  szybkiego obiadu, jak i wystawnej kolacji dla znajomych. Wystarczy dać się ponieść kulinarnej wyobraźni o skomponować wariant w oparciu o nasze ulubione składniki.

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie tutaj.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Paka
    PakaIkona zgłaszania komentarza
    W wersji wege papryka jest mega. Ostatnio też odkryłam zupę z pieczonej papryki. Połowa znajomych już gotuje tą zupę :)