Moczka – przepis jakiego nie znasz!
Opublikowany przez:
monika.g
Autor zdjęcia/źródło:
moczka @ pixabay.com, freepik.com
Ta niezwykła zupa piernikowa wywodzi się ze śląska. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to warto urozmaicić nią świąteczne menu. Wypróbujcie nasz przepis, a gwarantujemy, że moczka wam posmakuje.
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić na wiele różnych sposobów i z pewnością ile domów na śląsku tyle jest przepisów na to danie. Jednak głównym składnikiem pozostaje rozmoczony piernik. Podaje się ją na deser, smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaskocz domowników lub znajomych i przygotuj na świąteczny deser pyszną i słodką moczkę!
Moczka – PRZEPIS
Składniki:
- 300 g piernika
- 300 g orzechów włoskich
- 300 g orzechów laskowych
- 200 g migdałów
- 200-300 g rodzynek
- 300 g suszonych śliwek
- 150 g suszonych moreli
- 0,5 l kompotu śliwkowego
- 0,5 l kompotu agrestowego
- 1 łyżka masła
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
- 1 łyżka miodu lub cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Piernik pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do mniejszego garnka, zalej kompotem i podgrzej tak, aby się rozmoczył. Jeśli nie rozmoczy się wystarczająco możesz go zblendować. Opcjonalnie kompot możesz zamienić na piwo jeśli potrawy nie będą jadły dzieci. Wtedy zalej nim piernik i pozostaw na noc.
- Migdały sparz i obierz ze skórki (choć nie jest to konieczne, mogą zostać w skórce). Wrzuć do osobnego garnka i zalej wodą. Następnie dodaj lekko posiekane (na niebyt małe kawałki) orzechy laskowe i orzechy włoskie. Gotuj przez około 20-30 minut często mieszając.
- Do bakalii dorzuć pokrojone na połówki morele i śliwki oraz rodzynki. Dodaj łyżkę masła, sól do smaku oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
- Masę piernikową podgrzej na mniejszym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając, bo szybko przywiera do dna garnka.
- Połącz bakalie z masą piernikową. Całość gotuj przez około 15 minut.
- Jeśli moczka jest mało słodka możesz ją dosłodzić według własnych upodobań miodem lub cukrem albo dodać czekoladę deserową lub mleczną.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora