Mocny składnik mleka i jego przetworów - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Mocny składnik mleka i jego przetworów

Mocny składnik mleka i jego przetworów

Autor zdjęcia/źródło: Cynk w mleku i produktach mlecznych, mat. prasowe partnera

Powszechnie wiadomo, że bogatym źródłem cynku są produkty mięsne. Jednak w przypadku stosowania diet wegetariańskich należy poszukać innych źródeł tego pierwiastka. Na pierwszy plan wysuwa się mleko i produkty mleczne oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych.

Warto podkreślić fakt, iż przyswajalność cynku m.in. z produktów mlecznych w organizmie sięga nawet 60%, podczas gdy z produktów roślinnych jest utrudniona ze względu na obecność fitynianów, szczawianów i błonnika które wspólnie z cynkiem tworzą trudno przyswajalne związki.

Cynk stanowi składnik ponad 300 enzymów i niezbędny jest do wytworzenia i prawidłowego funkcjonowania wielu hormonów. Aktywnie uczestniczy w przemianie energetycznej i przemianie białek, tłuszczu oraz węglowodanów. Pierwiastek ten bierze udział w procesach genetycznych i reguluje pracę ośrodkowego układu nerwowego. Poprawia także koncentrację oraz zapamiętywanie. Jeżeli chcemy zadbać o odporność naszego dziecka powinniśmy wprowadzić cynk do jego diety. Podnosi on w sposób zasadniczy obronność organizmu przed bakteriami i wirusami. Umożliwia szybkie gojenie ran i wzmacnia włosy i paznokcie. Co więcej, cynk utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi i jest istotnym składnikiem, który odpowiada za wydzielanie insuliny i zwiększa wrażliwość na ten hormon.

Dieta pozbawiona cynku, w tym produktów mlecznych, prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Brak tego pierwiastka jest szczególnie niebezpieczny u dzieci, ponieważ prowadzi do zahamowania wzrostu, opóźnienia dojrzewania płciowego i upośledzenia funkcji poznawczych. Zaburzony zostaje układ odpornościowy i zwiększa się skłonność do infekcji bakteryjnych i wirusowych. Zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i stanów depresyjnych. Ponadto niedobór cynku odbija się na wyglądzie zewnętrznym. Wolniej goją się rany, wypadają włosy, dochodzi do łamliwości paznokci, a także upośledzenia smaku.

Po więcej informacji na temat mleka i produktów mlecznych zapraszamy na stronę internetową projektu „Mamy kota na punkcie mleka” www.kochammleko.pl. Zachęcamy również do odwiedzenia Facebooka kampanii www.facebook.com/mamykotanapunkciemleka/, na którym czeka mnóstwo zagadek i quizów z mlecznego świata. Program jest finansowany z Funduszu Promocji Mleka, organizowany przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowli Bydła i Producentów Mleka.