Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Kasia P. 2017-01-31 14:00:29
Autor zdjęcia/źródło: mat. promocyjne
Tradycyjne Pad Thai…
Pad Thai jest tradycyjnym daniem tajskim. Jego niezmiennymi elementami są delikatny makaron ryżowy (bardzo popularny w kuchni wietnamskiej i chińskiej) oraz prażone orzechy ziemne, które nadają potrawie wyjątkowego smaku i aromatu oraz czynią ją przez to absolutnie niepowtarzalną. Bardzo często występującym składnikiem w większości przepisów jest też tofu. Ponadto możesz wedle uznania dodać np. kurczaka, krewetki czy cielęcinę.
Istotną rolę odgrywają odpowiednio dobrane przyprawy, zioła, które wzbogacają smak i są przysłowiową kropką nad i. W swoim przepisie nie możesz zatem pominąć charakterystycznego w smaku korzenia imbiru, wyrazistej cebulki, soli, pieprzu, limonki oraz cebuli dymki, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale wraz ze wspomnianą limonką i orzechami stanowić będzie swoistą ozdobę Twojego dania.
Pad Thai w polskim wydaniu
Pad Thai to bardzo egzotyczna potrawa, podobnie jak sama jego nazwa, ale zdobycie wszystkich potrzebnych składników nie przysporzy Ci najmniejszych trudności. Jest to wdzięczne danie, z którym możesz eksperymentować – doprawiać wedle własnego gustu, zmieniać proporcje składników, odejmować i dodawać nowe, które wydadzą Ci się odpowiednie w tym zestawieniu. Pamiętaj jednak o zachowaniu umiaru, bo zawsze lepiej coś dodać i doprawić niż zastanawiać się, co zrobić, gdy czegoś będzie za dużo. Bywa, że w takiej sytuacji dania nie można już uratować.
Na początek wypróbuj podstawowy przepis. Jest ich w sieci całe mnóstwo (godny polecenia przepis znajdziesz tu: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1830,name,pad-thai-z-cielecina-i-tofu). Być może to właśnie ten smak jest tym, jakiego poszukujesz i tak bardzo go polubisz, że nie zechcesz modyfikować. Pad Thai z tofu i cielęciną, kurczakiem czy krewetkami jest daniem egzotycznym, które wprawi w zachwyt i zaskoczy podniebienie Twoje oraz Twoich gości, ale jednocześnie jest na tyle uniwersalne, że nie wywoła „szoku kulturowego”.
Makaron ryżowy jest wyjątkowo delikatny i smaczny. Ma tę niezwykłą cechę, iż potrafi doskonale wchłaniać aromat innych produktów, wraz z którymi jest przyrządzany. Ponadto, z racji tego, że zrobiony jest wyłącznie z mąki ryżowej i wody, nie zawiera glutenu oraz cholesterolu. Równie ciekawym składnikiem jest tofu, czyli twarożek sojowy. Podobnie jak makaron ryżowy, nie zawiera cholesterolu. Jest natomiast bogatym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Jaki ma smak?
Dość neutralny, dlatego też możesz przyrządzić je na wiele różnych sposobów, gotując czy smażąc i przyprawiając najróżniejszymi przyprawami. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jaki efekt końcowy uzyskasz. Wiele osób ceni sobie tofu wędzone, które ma lekko słonawy smak i jest zarówno doskonałą przekąską, jak i dodatkiem do wielu dań. Choć tofu kojarzy się raczej jako właśnie dodatek do dań głównie mięsnych, ostrych, całkiem śmiało możesz je przyrządzić także w wersji na słodko. Sięgaj bez obaw po wypróbowane dania kuchni orientalnej i odkrywaj zupełnie nowe smaki, którymi zaskoczysz swoich domowników i gości!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.