Masa makowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim mak. Podkreślam to na wstępie, ponieważ większość gotowych mas makowych z puszki zawiera zaledwie 20-30% maku i to w dodatku przesłodzonego i za mocno rozwodnionego. Z tego powodu lepiej jest więc przygotować masę makową samodzielnie, aby znalazły się w niej tylko najważniejsze składniki bez zbędnych dodatków.
Jak przygotować mak na masę makową?
Najłatwiej masa makowa wyjdzie ze zmielonego maku. Wystarczy go wtedy tylko zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia i dokładnie odcisnąć w gazie lub czystej tetrowej pieluszce.
Jeśli masz mak niemielony zalej go również wrzątkiem, pozostaw do ostygnięcia i dokładnie odciśnij, a następnie zmiel dwa razy w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.
Masa makowa - PRZEPIS NA ŚWIĘTA
Składniki:
- 500 g niebieskiego maku
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów bez skórek
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki miodu
- 100 g cukru
- łyżka masła
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Przygotowany wcześniej mak wymieszaj z miodem, cukrem i masłem.
- Rodzynki zalej ciepłą wodą i mocz ok. 20 min., a następnie odsącz i dodaj do masy makowej. Dodaj również drobno pokrojone orzechy, migdały i skórkę z pomarańczy.
Wskazówki:
- Gotową masę możesz lekko podsmażyć na patelni.
- Masę makową możesz trzymać w lodówce w szklanym naczyniu do 7 dni. Możesz ją też zamrozić, wtedy dłużej zachowa swoją świeżość.
- Przed wyłożeniem masy na ciasto wymieszaj ją z ubitymi na sztywno 3-4 białkami jajek. Dzięki temu nie będzie ona sucha i nie będzie się kruszyć.
Do masy możesz dodać aromaty takie jak cytrynowy czy migdałowy. Jeśli masa według Ciebie jest za mało słodka dodaj do niej więcej miodu.
ZOBACZ TAKŻE:
Jak przygotować karpia? TOP 3 najlepsze przepisy na wigilijnego karpia!>>