Masa makowa - PRZEPIS NA ŚWIĘTA - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Masa makowa - PRZEPIS NA ŚWIĘTA

Masa makowa - PRZEPIS NA ŚWIĘTA

Autor zdjęcia/źródło: Masa makowa - PRZEPIS @ Photo Mix z Pixabay

Nie ma świąt bez makowca, a dobry makowiec nie obędzie się bez odpowiednio przygotowanej masy makowej. Przygotowaną według tego przepisu masę makową możesz wykorzystać do przygotowania tradycyjnego makowca, ale również innych ciast z masą makową, a nawet tortu.

Masa makowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim mak. Podkreślam to na wstępie, ponieważ większość gotowych mas makowych z puszki zawiera zaledwie 20-30% maku i to w dodatku przesłodzonego i za mocno rozwodnionego. Z tego powodu lepiej jest więc przygotować masę makową samodzielnie, aby znalazły się w niej tylko najważniejsze składniki bez zbędnych dodatków.

Jak przygotować mak na masę makową?

Najłatwiej masa makowa wyjdzie ze zmielonego maku. Wystarczy go wtedy tylko zalać wrzątkiem, odstawić do przestudzenia i dokładnie odcisnąć w gazie lub czystej tetrowej pieluszce.

Jeśli masz mak niemielony zalej go również wrzątkiem, pozostaw do ostygnięcia i dokładnie odciśnij, a następnie zmiel dwa razy w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.

Masa makowa - PRZEPIS NA ŚWIĘTA

Składniki:

  • 500 g niebieskiego maku
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów bez skórek
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • łyżka masła

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Przygotowany wcześniej mak wymieszaj z miodem, cukrem i masłem.
  2. Rodzynki zalej ciepłą wodą i mocz ok. 20 min., a następnie odsącz i dodaj do masy makowej. Dodaj również drobno pokrojone orzechy, migdały i skórkę z pomarańczy.

Wskazówki:

  1. Gotową masę możesz lekko podsmażyć na patelni.
  2. Masę makową możesz trzymać w lodówce w szklanym naczyniu do 7 dni. Możesz ją też zamrozić, wtedy dłużej zachowa swoją świeżość.
  3. Przed wyłożeniem masy na ciasto wymieszaj ją z ubitymi na sztywno 3-4 białkami jajek. Dzięki temu nie będzie ona sucha i nie będzie się kruszyć.

Do masy możesz dodać aromaty takie jak cytrynowy czy migdałowy. Jeśli masa według Ciebie jest za mało słodka dodaj do niej więcej miodu.

 

ZOBACZ TAKŻE:

Jak przygotować karpia? TOP 3 najlepsze przepisy na wigilijnego karpia!>>