Lipiec w kuchni - w roli głównej jagody i porzeczki!
          
            
              
              
              Opublikowany przez:
              
                                  Joanna P.
                    
                      Redakcja                    
                
              
              
                              
                  2017-07-14 15:46:13                
              
                              
                  
                
              
                          
          
                      
              
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Lato w kuchni, jyliagorbacheva, jill111, ivankrafts66 Pixabay                
                           
          
          Każda pora roku ma swoje kulinarne hity, ale najbardziej płodne pod tym względem jest lato – kipiące od kolorów owoców i warzyw, zmieniających się niemal z tygodnia na tydzień.
                    
          
            
                Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy jesteśmy wyposzczeni i żądni owocowego aromatu, ale nie są w stanie zastąpić tych świeżych i pysznych. Napychajmy się więc do woli,  tym bardziej, że owoce zmieniają się co chwilę i właściwie nie jesteśmy w stanie znudzić się którymś gatunkiem. Jeśli już nas dopadnie znużenie, to możemy sobie urozmaicić dietę, dzięki wielu możliwościom wykorzystania owoców w potrawach. Pora na owocowe gwiazdy lipca - porzeczki i jagody.
Koktajl z jagód i czerwonej porzeczki
Składniki:
- Jagody
 
- Czerwone porzeczki
 
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu
 
- Trochę cukru
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Porzeczki obrać z szypułek i umyć, jagody umyć. Owoce włożyć do blendera.
 
- Dodać maślankę (lub jogurt), odrobinę cukru i wszystko zmiksować.
 
- Pić schłodzone.
 
Pierogi z jagodami
Składniki:
- 300 mąki pszennej
 
- szczypta soli
 
- 200 ml wody
 
- 30 g masła
 
- 150 g jagód
 
- słodka śmietanka lub jogurt
 
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Przesianą mąkę wymieszać w misce z solą.
 
- Roztopić masło w gorącej wodzie i powoli wlewać do mąki mieszając łyżką, połączyć składniki.
 
- Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Zagniatać je rękami przez kilka minut, aby było gładkie, gdyby się kleiło posypać mąką.
 
- Włożyć ciasto do miski i przykryć wilgotną ściereczką na około 30 minut.
 
- Oczyszczone i umyte jagody wytrzeć a później oprószyć mąką.
 
- Ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować.
 
- Wycinać ciasto szklanką, układać po 1 łyżeczce jagód i sklejać.
 
- Gotować pierogi w dużym garnku z wrzącą, osolona wodą, aż wypłyną na powierzchnię.
 
- Podawać ze śmietanką lub jogurtem.
 
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
Składniki:
                 
                    
                    
                 
- 250 g mąki pszennej
 
- 200 g masła, zimnego
 
- 50 g cukru pudru
 
- 200 g cukru do bezy
 
- szczypta soli
 
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 4 żółtka (białka pójdą do bezy)
 
- 600 g porzeczek
 
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Przygotowanie KROK PO KROKU: 
- Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia.
 
- Posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
 
- Ciasto rozwałkować lub wyłożyć na prostokątna formę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
 
-  Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut 
 
- Porzeczki opłukać, oczyścić i osuszyć a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
 
- Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
 
- Na podpieczony spód położyć porzeczki, na nie bezę
 
- Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut.
 
ZOBACZ TAKŻE:
                
                                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora