Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-10-21 10:51:33
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu
Dzięki nim jesteśmy w stanie zrobić w domu pyszny napój nie tylko dla siebie, lecz także dla naszych gości.
Podstawą wielu rodzajów kaw, w tym latte macchiato czy caffè americano, jest espresso. To włoska, esencjonalna kawa, która uwalnia pełen aromat z palonych ziaren. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa espressivo, które w dosłownym rozumieniu oznacza „wyrazisty”. Takie jest właśnie włoskie espresso – pełne niesamowitego smaku i aromatu.
Profesjonalni bariści twierdzą, że kawę espresso powinno parzyć się około 28 sekund, z tolerancją wynoszącą 1-2 sekundy. Zbyt krótka ekstrakcja powoduje, że kawa staje się lekko kwaśna, z kolei zbyt długi czas parzenia sprawia, że zaczynają się z niej uwalniać nieco gorzkawe nuty, które będą przeważać w takich kawach jak espresso lungo. Uchwycenie momentu, w którym kawa traci swoją kwaskowatość, ale nie nabiera zbyt dużej goryczki, jest prawdziwą sztuką.
Narodowy Instytut Włoskiego Espresso wskazał uniwersalne parametry, jakie powinna spełniać włoska idealna kawa:
Kawa latte macchiato jest kawą mleczną o objętości około 200 ml lub więcej. Znajduje się w niej porcja espresso oraz spienione, gorące mleko. Sama nazwa latte macchiato oznacza „zakropione, splamione mleko”. Wzięła się ona od sposobu przygotowywania kawy: większą część latte macchiato stanowi mleko, do którego powoli dolewa się porcję espresso. W ten sposób powstaje efektowna kawa z trzema warstwami: porcją płynnego mleka na dole, kawy w środku oraz spienionego mleka u góry (mleczna pianka). Napój powinniśmy podawać w wysokiej, przezroczystej szklance dla ciekawszego wizualnego efektu. Najlepiej serwować go w parze z ciastkiem lub lodami.
Ogromnym ułatwieniem w przyrządzaniu latte macchiato jest ekspres na kapsułki, który wykona za nas całą pracę. Niektórzy producenci, na przykład NESCAFÉ® Dolce Gusto®, oferują nie tylko gotowe mieszanki różnych typów kaw w kapsułkach, lecz także mleko i dodatki smakowe. Tak więc jeśli mamy ochotę na latte macchiato, nie musimy się nawet przejmować spieniaczem.
Kolejnym ciekawym rodzajem kawy, która może przypaść do gustu naszym bliskim, jest kawa americano. Powstaje ona na bazie espresso. Różni się jednak od swojego włoskiego odpowiednika pojemnością. Może mieć nawet 470 ml objętości. Espresso mieszane jest z gorącą wodą w różnych proporcjach.
Nazwa „kawa americano” wzięła się z tego, że w trakcie II wojny światowej stacjonujący we Włoszech amerykańscy żołnierze życzyli sobie, aby tradycyjne espresso – dla nich zbyt mocne – rozwodnić wrzątkiem. Dzięki temu uzyskiwano kawę o delikatniejszym smaku, która, bardzo często, odpowiada też wielu Polakom. Kawa americano może być smaczniejszą alternatywą dla kawy sypanej zalewanej wrzątkiem, którą zazwyczaj serwujemy gościom w naszych domach. Nowy napój z pewnością będzie dla bliskich miłą odmianą.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.