Opublikowany przez:
Familiepl
2020-09-25 08:35:50
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Fallon Michael/Unsplash
Jeśli planujesz ciążę lub jesteś w początkowej jej fazie – koniecznie zacznij brać kwas foliowy – min 0,4 mg dziennie. Ciężko jest zapewnić sobie wchłanialność z pożywienia tej witaminy na tak wysokim poziomie, dlatego dobrze sprawdzi się kwas foliowy w tabletkach – do kupienia bez recepty w każdej aptece. Kwas foliowy w ciąży jest bardzo istotny, ponieważ zapobiega wadom płodu u dziecka.
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, w pożywieniu występuje w postaci folianów. Nie jest on jedną substancją, ale stanowi całe grupę obejmująca około 20 pochodnych pteryny. Pełnią one bardzo istotne funkcje w naszych tkankach przez całe życie – syntezują kwas deoksyrybonukleinowy DNA w naszych komórkach, a razem z witaminą B12 zapobiega niedokrwistości (czyli anemii), ponieważ wspomagają tworzenie się czerwonych krwinek.
Kwas foliowy jest szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ jak wskazują badania, pomaga on zapobiegać wadom cewy nerwowej u płodu. Rozwój układu nerwowego i powstawanie wad z braku kwasu foliowego w organizmie mamy występują głownie na początku ciąży – w pierwszych 4 tygodniach ciąży. Dlatego tak ważne jest, aby od początku ciąży lub jeszcze przygotowując się do niej, kobieta zażywała kwas foliowy.
Dzieci, u których wystąpiły wady cewy nerwowej mogą się urodzić z bezmózgowiem (wówczas umierają chwilę po porodzie), a także z rozszczepieniem kręgosłupa lb wadami układu nerwowego powodującego upośledzenie umysłowe. W Polsce rocznie rodzi się około 2000 dzieci z wadami wrodzonymi układu nerwowego i kręgosłupa zwanymi wadami cewy nerwowej.
Ciekawostką jest, że kwas foliowy z pożywienia organizm przyswaja w 50 procentach, natomiast w jego postaci syntetycznej, czyli tabletek wchłanialność jest niemal na poziomie 100 procent. Pogorszenie wchłaniania kwasu foliowego może nastąpić na przykład w wyniku stresu, picia alkoholu, kawy.
Gdzie w pożywieniu można znaleźć kwas foliowy?
W największych ilościach kwas foliowy znajdziemy w:
- ciecierzycy,
- szpinaku,
- sałacie,
- fasoli białej,
- korzeniu i natce pietruszki,
- w jarmużu,
- brukselce,
- kurze jaja,
- brokuły, słoneczniku.
Dobrze przyswajalny występuje również w wątróbce, orzechach, chlebie pełnoziarnistym.
W 2017 roku Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników wydało nowe rekomendacje odnośnie suplementacji folianów w okresie przedkoncepcyjnym, w czasie ciąży, połogu i laktacji. Eksperci zalecają, aby:
Nawet najlepiej zbilansowana dieta w ciąży nie gwarantuje przyswajalności kwasu foliowego na dobrym poziomie dziennym, który dla kobiet w ciąży określono je na 450 µg w Polsce, ale na przykład w USA zaleca się ciężarnym przyjmowanie dawki 600 µg dziennie.
Jeśli jesteś w ciąży i nie masz problemów zdrowotnych, zaleca się stosować dawkę nie mniejszą niż 0,4 mg dziennie (= 400 mikrogram = 400 ľg = 0,0004g). Kwas foliowy stosuje sie zazwyczaj do 12 tygodnia ciąży. Większe dawki wskazane są dla kobiet, które już wcześniej urodziły dzieci z wadą cewy nerwowej lub mają określone problemy zdrowotne.
Jeśli oddzielnie przyjmujesz kwas foliowy i suplementy dla ciężarnych, zwróć uwagę na zawartość w nich poziomu kwasu foliowego, aby nie przyjmować łącznie zbyt dużych dawek.
Najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników:
http://perinatologia.umed.pl/wp-content/uploads/2018/02/56597-143992-2-PB.pdf
CZYTAJ TEŻ:
>> Czy kobiety w ciąży powinny szczepić się na grypę?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!