Słodko-dymny, charakterystyczny smak i aromat kompotu nieodłącznie jest również aromatem Wigilii i Świąt. Mi zawsze będzie kojarzył się z dzieciństwem i domowymi, rodzinnymi świętami, bo zarówno moja mama, jak i babcia zawsze gotują taki kompot. Zawsze przygotowują go w wieczór poprzedzający Wigilię, aby nabierał mocy. Dzięki temu jego aromat spowija cały dom i wprowadza nas w świąteczną atmosferę. Kompot z suszu powstaje głównie z suszonych owoców, przede wszystkim śliwek. Jego aromat powstaje dzięki dodatkowi słodkich przypraw takich jak cynamon i goździki. Smak kompotu można urozmaicić dodatkiem moreli, pomarańczy, wanilii i żurawiny.
Kompot z suszu
Składniki:
- 15 suszonych śliwek
- 20 suszonych krążków jabłek
- 10 suszonych krążków gruszek
- 15 suszonych moreli
- garść suszonej żurawiny
- skórka z połowy pomarańczy
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonowca
- 4 pół centymetrowe plasterki kłącza imbiru
- pół laski wanilii
- 3-4 łyżki miodu lub 3-4 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zalewamy 3 ½ litrem wody. Przykrywamy i gotujemy, aż kompot nabierze koloru, a owoce zmiękną.
- Następnie przecedzamy napój i podajemy w szklankach, umieszczając w nich morele z kompotu (można je wcześniej pokroić w kosteczkę).
Pozostały kompot w kolejnych świątecznych dniach, możemy pić jako napój rozgrzewający. Wystarczy, że dodamy do niego odrobinę rumu, krupniku, śliwowicy lub miodu pitnego – taka postać kompoty, powinna posmakować zwłaszcza panom.