Opublikowany przez: monika.g
Autor zdjęcia/źródło: 123rf.com @ Kompot z suszu
Słodko-dymny, charakterystyczny smak i aromat kompotu nieodłącznie jest również aromatem Wigilii i Świąt. Mi zawsze będzie kojarzył się z dzieciństwem i domowymi, rodzinnymi świętami, bo zarówno moja mama, jak i babcia zawsze gotują taki kompot. Zawsze przygotowują go w wieczór poprzedzający Wigilię, aby nabierał mocy. Dzięki temu jego aromat spowija cały dom i wprowadza nas w świąteczną atmosferę. Kompot z suszu powstaje głównie z suszonych owoców, przede wszystkim śliwek. Jego aromat powstaje dzięki dodatkowi słodkich przypraw takich jak cynamon i goździki. Smak kompotu można urozmaicić dodatkiem moreli, pomarańczy, wanilii i żurawiny.
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pozostały kompot w kolejnych świątecznych dniach, możemy pić jako napój rozgrzewający. Wystarczy, że dodamy do niego odrobinę rumu, krupniku, śliwowicy lub miodu pitnego – taka postać kompoty, powinna posmakować zwłaszcza panom.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.