Kompot z czereśni. Jak go zrobić? SMAKI LATA - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kompot z czereśni. Jak go zrobić? SMAKI LATA

Kompot z czereśni. Jak go zrobić? SMAKI LATA

Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić kompot z czereśni @pixabay

Kompot z czereśni świetnie ugasi pragnienie podczas letnich upałów. Podpowiadamy dwa sprawdzone PRZEPISY jak zrobić kompot z czereśni.

Czy ktoś z Was pamięta jeszcze kompot, który pojawiał się zawsze po obiedzie? Gotowany był z dojrzałych sezonowych owoców. Latem wprost z garnka, czasem nawet nie zdążył się dobrze schłodzić, a zimą ze słoików. Jakiś czas temu domowe kompoty zastąpiły soki w kartonach. Są łatwo dostępne, w różnych smakach, często skomponowane z kilku owoców, zawsze pod ręką. Jednak od kiedy zaczęliśmy zwracać uwagę na skład i sposób przechowywania gotowych produktów, coraz chętniej wracamy do domowych przetworów. W końcu ugotowanie kompotu z sezonowych owoców jest dziecinnie łatwe i każdy sobie z tym poradzi. A skoro zaczyna się sezon na czereśnie, przypominamy dwa łatwe przepisy na kompot z czereśni.

Jak zrobić kompot z czereśni: PRZEPISY

Składniki:

  • 1 kg czereśni

  • Pól szklanki cukru (lub naturalnego słodzika)

  • Sok z połowy cytryny (jeśli lubisz)

Jak zrobić kompot z czereśni

Sposób # 1

  1. Umyj dokładnie, a następnie wydryluj wszystkie czereśnie i usuń ogonki

  2. Przełóż czereśnie do garnka, zalej je wodą i gotuj przez ok 30 minut

  3. Posłódź do smaku – nie wsypuj od razu całego słodziła – zacznij od połowy porcji i próbuj - czereśnie są słodkimi owocami, nie potrzebują więc dużo cukru

  4. Jeśli lubisz smak bardziej wyrazisty, dodaj do kompotu sok z połowy cytryny

  5. Gotowy kompot można pic od razu po schłodzeniu lub przelać razem z owocami do słoików i poddać go pasteryzacji.

>>> Czytaj też:

Rozszerzanie diety niemowlaka: kiedy zacząć podawać czereśnie?

Sposób # 2

W tym przepisie proponujemy dodać kilka goździków i świeżą miętę – kompot będzie bardziej aromatyczny.

  1. Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem

  2. Umyte i bez ogonków czereśnie bardzo ostrożnie dodaj do gotującego się syropu

  3. zmniejsz ogień i gotuj kilka minut aż poczujesz aromat goździków

  4. Przelej kompot do dzbanka i schłodź.

  5. Dodaj miętę – może być cała gałązka z listkami

Smacznego!

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    U mnie ostatnio z rabarbaru. Wyrósł mega wielki w ogrodzie. Dodałam jabłko. A z czereśni też spróbuję.. domowe zawsze zdrowe.