Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2023-12-05 07:37:15
Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa gpointstudio na Freepik
Tradycyjna polska Wigilia to karp, zupa grzybowa, łazanki z kapustą grzybami, pierog z kapustą i grzybami, makowce i kompot z suszonek. Wszystkie pyszne, ale jednak ciężkostrawne – zwłaszcza da najmłodszych. Okazuje się też, że niektórych potraw wigilijnych, a zwłaszcza grzybów, dzieci nie powinny jeść w ogóle.
Pięknie zastawiony stół, świąteczne dekoracje i rodzina w komplecie – taka Wigilia będzie niesamowitym przeżyciem dla dziecka. Na świątecznym stole znajdzie się też wiele smakowitości, które są nieodłączną tradycją polskiej, postnej Wigilii. Wiele z tradycyjnych potraw wigilijnych może być jednak zbyt ciężkich dla dziecka, a niektórych – jak grzybów – maluch nie powinien w ogóle jeść.
Wielu specjalistów twierdzi, że dzieci do 10-12 roku życia nie w ogóle powinny jeść grzybów leśnych. Grzyby są wyjątkowo ciężkostrawne dla dziecka, a nawet grzybami jadalnymi maluchy mogą się po prostu zatruć.
Przyczyną tego jest budulec grzybów – chityna, czyli wielocukier o strukturze chemicznej podobnej do celulozy. Dzieci trawią je zupełnie inaczej niż dorośli, ponieważ nie mają one jeszcze wykształconego zespołu enzymów, które są odpowiedzialne za jego trawienie. Dlatego na Wigilię lepiej dzieciom podać grzyby hodowlane – jak boczniaki, czy pieczarki. Te grzyby można wprowadzać do diety dziecka już około 1-2 roku życia.
Natomiast tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami warto zastąpić tymi z serem na słodko, albo z serem i ziemniakami.
Bezpiecznym wyborem zarówno dla malucha, jak i przedszkolaka będą ryby. Ryby w diecie niemowlaka mogą się pojawić już około 7. miesiąca życia. Dlatego maluchowi można podać wigilijnego karpia, ale także dorsza, mintaja, solę i morszczuka. Nie polecamy jednak ich smażyć, dla małego dziecka o wiele lepsze będą ryby na Wigilię pieczone w folii lub gotowane na parze. Uważajmy na ości, które dla małych dzieci mogą być niebezpieczne.
Barszcz czerwony możemy podać dziecku, które skończyło 6 miesięcy, ponieważ wtedy właśnie wprowadzamy buraczki do diety dziecka.
Kiszonki – jak na przykład pierogi z kapustą – będą dla dziecka na pewno smakowite i zdrowe, ale mogą być ciężkostrawne. Dlatego nie przesadzajmy z ich ilością, aby dziecko nie przypłaciło wigilijnej kolacji bólem brzucha.
CZYTAJ TEŻ >> Prezenty dla niemowlaka na Boże Narodzenie - te zachwycą malucha!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.