Kiedy dzieciom można podawać grzyby? Pyszne dania z kurkami - PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kiedy dzieciom można podawać grzyby? Pyszne dania z kurkami - PRZEPISY

Kiedy dzieciom można podawać grzyby? Pyszne dania z kurkami - PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Kiedy dzieciom można podawać grzyby? RitaE, jarmoluk, barbroforsberg Pixabay

Grzyby, choć dla dorosłych stanowią przysmak, dla dzieci mogą stanowić ogromne zagrożenie. Kiedy dzieci mogą jeść grzyby?

Lato najbardziej kojarzy się z kurkami, które otwierają sezon grzybowy na dobre. Podróżując podczas wakacji po Polsce często można natknąć się na przydrożnych sprzedawców owoców leśnych i grzybów. Z grzybami trzeba jednak bardzo uważać, jeśli ktoś nie potrafi rozpoznawać grzybów bezbłędnie nie powinien kupować ich od ulicznych sprzedawców, a zaopatrywać się jedynie u sprawdzonych dostawców.

Kiedy dzieciom można podać grzyby?

Małe dzieci w ogóle nie powinny jeść grzybów. Powody są dwa. Pierwszy z nich to brak znajomości grzybów, zagrożenie, które dotyczy wszystkich, także dorosłych. Jednak rozpatrując problem w kontekście dzieci należy zwrócić uwagę, że są one o wiele bardziej narażone na ryzyko zatrucia grzybami od dorosłych. W młodym i delikatnym organizmie łatwo może dojść do zatrucia i uszkodzenia wątroby, nawet jeśli dziecko nie zjadło grzyba trującego.

Drugi powód jest często powtarzany przez nasze babcie – grzyby są ciężkostrawne. Z tego też powodu, oprócz dzieci, grzybów nie powinny jadać także osoby dorosłe cierpiące na choroby układu pokarmowego. Nawet osobom całkiem zdrowym zdarza się, że coś „gniecie” po zjedzeniu grzybów. W związku z tym dzieciom poniżej 9 roku życia w ogóle nie powinno podawać się grzybów, z wyjątkiem pieczarek, których podawanie może być dopuszczalne, lecz nie jest konieczne w diecie dziecka. Dzieciom, które przekroczą dopuszczalny próg wiekowy, grzyby powinno podawać się rzadko, w niewielkich ilościach i przyrządzone pod lekkostrawną postacią: najlepiej gotowane i bez ciężkich dodatków. Aby ułatwić wam poszukiwania przepisów na dania z grzybami odpowiednie dla dzieci, przedstawiamy 3 propozycje.

Risotto z kurkami

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g kurek (dokładnie umytych)
  • w opcji dla dorosłych 250 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • sól, pieprz

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.
  2. Wlać wino i poczekać aż odparuje. W opcji bez wina wlać szklankę bulionu i odparować.
  3. Dodać pokrojone kurki i małą porcję bulionu, gotować na małym ogniu.
  4. Po wchłonięciu płynu dolać kolejną porcję bulionu i odparować.
  5. Dodawanie bulionu powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki o kremowej konsystencji.
  6. Podawać ze startym parmezanem i posiekaną pietruszkę. 

Zupa z kurek

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 300 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g ziemniaków
  • 1 mała marchewka
  • 1 litr bulionu
  • posiekany koperek i szczypiorek do ozdoby
  • 1/2 kubka gęstej śmietany

Przygotowanie KROK PO KROKU: 

  1. Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać dokładnie umyte,pokrojone kurki kurki oraz posiekany czosnek.
  2. Smażyć mieszając przez 10 minut.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą marchewkę.
  4. Wlać bulion i zagotować, doprawić pieprzem.
  5. Gotować przez 20 minut, na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Zupę podawać z łyżką śmietany, posypaną koperkiem i szczypiorkiem. 

Sałatka z kurek i cukinii

Składniki:

  • 100 g małych kurek
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • ser gorgonzola (1 plaster)

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Na patelni podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulę.
  2. Gdy zmięknie dodać umyte kurki i posiekana w kostkę cukinię.
  3. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. czosnkowej.
  4. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. Podawać z pokruszonym serem gorgonzola.

ZOBACZ TAKŻE:

Bogactwo smaków i kolorów - PRZEPISY NA SIERPIEŃ>>

Grzyby w ciąży - Czy można je jeść?>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Ja bym jak najpóźniej.. w sumie fajnie się grzybki zbiera ale trzeba się na nich znać by sobie krzywdy nie zrobić.
  • Awatar użytkownika Sonia
    SoniaIkona zgłaszania komentarza
    Uwielbiam kurki. Jednak nie od dzis wiadomo, że grzyby oprócz walorów smakowych, nie mają żadnych witamin. I dlatego właśnie nie podaję grzybów dzieciom.