Lato najbardziej kojarzy się z kurkami, które otwierają sezon grzybowy na dobre. Podróżując podczas wakacji po Polsce często można natknąć się na przydrożnych sprzedawców owoców leśnych i grzybów. Z grzybami trzeba jednak bardzo uważać, jeśli ktoś nie potrafi rozpoznawać grzybów bezbłędnie nie powinien kupować ich od ulicznych sprzedawców, a zaopatrywać się jedynie u sprawdzonych dostawców.
Kiedy dzieciom można podać grzyby?
Małe dzieci w ogóle nie powinny jeść grzybów. Powody są dwa. Pierwszy z nich to brak znajomości grzybów, zagrożenie, które dotyczy wszystkich, także dorosłych. Jednak rozpatrując problem w kontekście dzieci należy zwrócić uwagę, że są one o wiele bardziej narażone na ryzyko zatrucia grzybami od dorosłych. W młodym i delikatnym organizmie łatwo może dojść do zatrucia i uszkodzenia wątroby, nawet jeśli dziecko nie zjadło grzyba trującego.
Drugi powód jest często powtarzany przez nasze babcie – grzyby są ciężkostrawne. Z tego też powodu, oprócz dzieci, grzybów nie powinny jadać także osoby dorosłe cierpiące na choroby układu pokarmowego. Nawet osobom całkiem zdrowym zdarza się, że coś „gniecie” po zjedzeniu grzybów. W związku z tym dzieciom poniżej 9 roku życia w ogóle nie powinno podawać się grzybów, z wyjątkiem pieczarek, których podawanie może być dopuszczalne, lecz nie jest konieczne w diecie dziecka. Dzieciom, które przekroczą dopuszczalny próg wiekowy, grzyby powinno podawać się rzadko, w niewielkich ilościach i przyrządzone pod lekkostrawną postacią: najlepiej gotowane i bez ciężkich dodatków. Aby ułatwić wam poszukiwania przepisów na dania z grzybami odpowiednie dla dzieci, przedstawiamy 3 propozycje.
Risotto z kurkami
Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 200 g kurek (dokładnie umytych)
- w opcji dla dorosłych 250 ml białego wina
- 1 łyżka masła
- 1,5 l bulionu drobiowego
- natka pietruszki
- parmezan
- sól, pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.
- Wlać wino i poczekać aż odparuje. W opcji bez wina wlać szklankę bulionu i odparować.
- Dodać pokrojone kurki i małą porcję bulionu, gotować na małym ogniu.
- Po wchłonięciu płynu dolać kolejną porcję bulionu i odparować.
- Dodawanie bulionu powtarzać do momentu, kiedy ryż będzie miękki o kremowej konsystencji.
- Podawać ze startym parmezanem i posiekaną pietruszkę.
Zupa z kurek
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 300 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- 300 g ziemniaków
- 1 mała marchewka
- 1 litr bulionu
- posiekany koperek i szczypiorek do ozdoby
- 1/2 kubka gęstej śmietany
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać dokładnie umyte,pokrojone kurki kurki oraz posiekany czosnek.
- Smażyć mieszając przez 10 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą marchewkę.
- Wlać bulion i zagotować, doprawić pieprzem.
- Gotować przez 20 minut, na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
- Zupę podawać z łyżką śmietany, posypaną koperkiem i szczypiorkiem.
Sałatka z kurek i cukinii
Składniki:
- 100 g małych kurek
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- szczypta suszonego tymianku
- sól i pieprz
- ser gorgonzola (1 plaster)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Na patelni podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć posiekaną cebulę.
- Gdy zmięknie dodać umyte kurki i posiekana w kostkę cukinię.
- Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. czosnkowej.
- Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Podawać z pokruszonym serem gorgonzola.