Autor zdjęcia/źródło: Photl.com
Jak wynika z najnowszych badań naukowców, picie przez długie lata umiarkowanej ilości kawy pomaga nam dłużej zachować dobrą pamięć. Zawarta w kawie kofeina przeciwdziała procesom degeneracji tkanki nerwowej, które towarzyszą między innymi chorobom Alzheimera czy Parkinsona.
Antyoksydanty zawarte w kofeinie wiążą się bezpośrednio z wolnymi rodnikami. W uproszczeniu, z cząsteczkami powodującymi uszkodzenia komórek, które prowadzą do powstania nowotworów. Wypicie filiżanki kawy dwa razy w tygodniu może obniżyć ryzyko raka gardła aż o 50%. Inne badania wykazały wpływ kawy na obniżenie ryzyka raka jajnika i piersi.
Jednorazowa śmiertelna dawka kofeiny to 10 000 mg, natomiast sugerowane maksymalne dzienne jej spożycie to 500 mg. Aby wiedzieć mniej więcej ile kofeiny znajduje się w poszczególnych produktach i na ile kawy dziennie możemy sobie pozwolić, zamieszczamy poniżej małą ściągę.
Zawartość kofeiny w jednej porcji (w mg):
kawa bezkofeinowa - 3,5
kakao - 6
czekolada - 20
cukierek kofeinowy - 30
coca-cola - 33
kawa rozpuszczalna - 48
kawa espresso - 54
herbata czarna - 62
napój energetyzujący - 88
kawa latte -148
źródło: "Po godzinach" - dodatek to tygodników "Gazety Olsztyńskiej"