Jedzenie do pracy. Zdrowe, smaczne i wygodne - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jedzenie do pracy. Zdrowe, smaczne i wygodne

Jedzenie do pracy. Zdrowe, smaczne i wygodne

Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu

Rok za rokiem rośnie nasza świadomość żywieniowa. Wiemy już, jak ogromny wpływ na kondycję i samopoczucie ma dobrze skonstruowana dieta i chcemy wdrażać ją do codziennego życia. Niestety, zabiegani i pozbawieni czasu często rezygnujemy ze zdrowych obiadów na rzecz słonych przekąsek lub szybkich dań z ulicznych barów.

Zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy, przez co zmuszeni jesteśmy do kupowania przetworzonej żywności, której brak witamin, minerałów i innych potrzebnych nam składników odżywczych. Boimy się również, że zdrowe jedzenie nie będzie dość smaczne. Tymczasem wystarczy trochę pogłówkować i poświęcić chwilę, by stworzyć sobie przepyszny, odżywczy jadłospis, którego pozazdroszczą nam wszyscy znajomi z biura.

Warzywne przekąski

Podstawą zdrowej diety są warzywa. Zdaniem naukowców możemy je jeść bez ograniczeń. Im więcej, tym lepiej. Jeśli chcemy więc wdrożyć zdrową dietę i, jednocześnie, nigdy nie czuć głodu, stawiajmy na te cuda natury. Dojrzałe pomidory, młoda kapusta, czerwona papryka, szczypior, kiszone ogórki… Ile osób, tyle gustów. Warzywa możemy jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, a więc pieczone, gotowane, przygotowane na parze. W idealnym świecie unikamy smażenia, ale placki z cukinii czasem przemawiają głośniej niż zdrowy rozsądek.

Warzywa powinny więc stanowić podstawę naszego menu. A w czym jest ich najwięcej? W sałatkach oczywiście! Każdego dnia do pracy warto przygotować zestaw ulubionych warzyw pokrojonych kostkę. Do tego pyszny sos, np. klasyczny, lekki winegret. Przyda się też trochę białka, np. w postaci podpieczonej piersi z kurczaka lub sera feta. I uczta gotowa!

Pizza dla zdrowia

A teraz coś dla prawdziwych łasuchów. Czy pizza może być zdrowa? Oczywiście! Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ciasto i odżywcze, świeże dodatki najwyższej jakości. Liczy się dobry produkt, bez którego nie uda nam się stworzyć smacznego dania. Aby dodać plackowi właściwości prozdrowotnych, przygotujmy go na pełnoziarnistej mące. Stanie się wtedy bogatym źródłem błonnika cennego dla naszych jelit. Do tego sos z dojrzałych pomidorów i warzywne dodatki na szczycie.

Taki obiad można przygotować spokojnie dzień wcześniej i podzielić na porcje, które wygodnie zapakujemy do pudełka. Samo jedzenie nie powinno stanowić problemu. Pizzę można zajadać zarówno sztućcami, jak i dłońmi. Pysznie i zdrowo.

A jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowania dania, wybierzmy się do jednej z pizzerii w Warszawie czy Poznaniu i sprawdźmy, jaką ma dla nas ofertę. Stawiajmy na dania pełne warzyw, tworzone na bazie wysokiej jakości produktów. Tak, by mieć pewność, że będą zdrowe i pożywne. Pizza w Warszawie w dobrym lokalu może być tak samo odżywcza, jak ta przygotowana w domu.

Nawadnianie

Pamiętajmy również o nawodnieniu. Nawet najzdrowsze potrawy w niczym nie pomogą, jeśli nie będziemy pić odpowiednich ilości wody. Przynajmniej dwa litry dziennie czystej wody to podstawa. A do tego naturalne soki, ziołowe herbaty, kawa w rozsądnych ilościach. Płyn to życie – pamiętajmy o tym!