Jedzenie czy odżywianie? 6 mitów na temat diety przyszłej mamy - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jedzenie czy odżywianie? 6 mitów na temat diety przyszłej mamy

Właściwy przebieg ciąży, rozwój malucha w brzuchu i jego zdrowie w późniejszym życiu zależy w ogromnym stopniu od diety przyszłej mamy. Nie wystarczy po prostu jeść - należy prawidłowo się odżywiać. Dbałość o odpowiednio zbilansowany jadłospis oraz bogactwo witamin i minerałów w spożywanych posiłkach powinna towarzyszyć już na etapie planowania dziecka. Skąd czerpać kluczowe składniki odżywcze?

MIT: Przyszła mama nie musi przyjmować sztucznych suplementów, wystarczy zbilansowana dieta

W okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze, ponieważ rozwijające się w brzuchu dziecko czerpie je z zasobów gromadzonych w organizmie swojej mamy. Dobrze zbilansowana dieta jest źródłem większości witamin i minerałów, jednak niektóre składniki, szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju malucha, wymagają dodatkowej suplementacji. Pozyskanie ich w diecie w odpowiedniej ilości jest czasami trudne, niekiedy wręcz niemożliwe. Wśród składników, których suplementację zaleca Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego możemy wymienić m. in. kwas foliowy, witaminę D, jod, żelazo czy kwas DHA. Dlaczego należy przyjmować je dodatkowo? Zobaczmy na przykładzie witaminy D.

Głównym źródłem witaminy D nie jest pożywienie, lecz słońce, które inicjuje jej syntezę w skórze. Niestety położenie geograficzne Polski sprawia, iż jedynie przez kilka miesięcy w roku możemy liczyć na pogodę, która zapewniłaby nam odpowiedni poziom witaminy D w organizmie. Teoretycznie 15 minut na słońcu wiosną i latem powinno dostarczyć nam wystarczającą ilość tego składnika. W praktyce, stosowanie kremów z filtrem i zanieczyszczone powietrze znacznie utrudnia dostęp promieni słonecznych do naszej skóry, czego skutkiem są powszechne niedobory witaminy D w naszej populacji.

 Skutki niedoboru witaminy D dla zdrowia przyszłej mamy:

  • cukrzyca ciążowa
  • stan przedrzucawkowy
  • rzucawka
  • bakteryjne zapalenie pochwy

 oraz zdrowia dziecka:

  • hipokalcemia (niskie stężenie wapnia w surowicy krwi)
  • niska masa urodzeniowa
  • nieprawidłowy rozwój układu kostnego i budowy ciała

Zbyt niskie stężenie witaminy D w organizmie przyszłej mamy jest groźne dla jej zdrowia i prawidłowego rozwoju dziecka,dlatego kobietom w ciąży zaleca się suplementację witaminy D najpóźniej od drugiego trymestru ciąży w ilość 1500-2000 IU na dobę.

MIT: W ciąży trzeba jeść za dwoje, w końcu maluch musi być dobrze odżywiony

W okresie ciąży u większości kobiet rośnie apetyt i pojawiają się słynne „zachcianki”. Panuje przekonanie, że przyszła mama może w tym czasie jeść ile chce i kiedy chce, ponieważ musi jeść za dwoje. To prawda, że w okresie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. W tym czasie należy ze szczególną dbałością podchodzić do komponowania posiłków – wybierać żywność bogatą w witaminy i minerały, ograniczać spożywanie wysoko przetworzonych produktów i „śmieciowego” jedzenia typu fast food. Nie oznacza to jednak, iż przyszła mama powinna jeść dwa razy więcej czy bardziej kalorycznie! Zapotrzebowanie energetyczne w czasie ciąży wzrasta nieznacznie, a nadmierne objadanie się prowadzi do otyłości, nadciśnienia i groźnej dla zdrowia kobiety cukrzycy. Pamiętajmy też, że dzieci otyłych kobiet mają większą tendencję do tycia w wieku dorosłym.

Miewadz zachcianki w ciąży? O tym co bezpieczne, a co nie przeczytasz więcej na forum.

POROZMAWIAJMY NA FORUM >>

Strzałka w prawo

Sonda

Grafika sondy

Czy zmieniłaś radykalnie coś w trakcie ciąży?

tak, odżywianie
0.0%
podejście do życia
50.0%
zaczęłam bardziej o siebie dbać
50.0%
nic nie zmieniłam w swoim życiu
0.0%