Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-07-26 13:18:11
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Jason Briscoe on Unsplash
Tasaki kuchenne to jedne z bardziej uniwersalnych i cenionych rodzajów noży. Przy ich pomocy można wykonać wiele zadań w czasie gotowania. Zwykle kojarzone są przede wszystkim z oprawianiem mięsa i rąbaniem kości. Warto jednak pamiętać, że doskonale nadają się też do krojenia twardszych warzyw. Ponadto umożliwiają wygodne miażdżenie czosnku, a dzięki dużej powierzchni głowni bez problemu można wrzucać z nich posiekane składniki do garnka. Jak wybrać odpowiedni dla siebie model tasaka?
Noże z tej kategorii dzielone są przede wszystkim ze względu na wielkość. Największe z nich to ciężkie narzędzia, które sprawdzają się przede wszystkim w kuchniach, w których wykorzystuje się dużo mięsa z twardymi kośćmi. Nie są jednak aż tak korzystnym rozwiązaniem przy krojeniu warzyw i mniejszych porcji mięsa. Najbardziej uniwersalny tasak kuchenny to model o średniej wielkości, którego długość to ok. 30 cm. Właśnie przedmioty z tej kategorii pojawiają się w większości domowych kuchni. Umożliwią przygotowanie wielu składników potrzebnych do przyrządzenia potrawy. Najmniejsze akcesoria, których długość nie przekracza 20 cm przeznaczone są do precyzyjnego i szybkiego krojenia oraz siekania.
Najczęściej spotykany rodzaj takich noży to tasak kuchenny, którego ostrze wykonano ze stali nierdzewnej. Właśnie modele z tej kategorii polecane są jako uniwersalne rozwiązania do domowych kuchni. Przy odpowiedniej pielęgnacji i ostrzeniu, właściwości tasaka umożliwią sprawne krojenie wykorzystywanych na co dzień składników. Dzięki właściwościom materiału nie trzeba obawiać się korozji. Możliwe jest również odnalezienie specjalistycznych tasaków kuchennych ze stali węglowej. Choć w ich przypadku osiągnąć można wyższy poziom ostrości, nie są tak odporne na szkodliwe działanie wilgoci.
Bardzo ważne aspekty związane z wyborem noża to jego waga i wygoda użytkowania. Duże modele do rąbania kości mogą ważyć nawet kilogram, przez co polecane są doświadczonym kucharzom. Zaleca się dopasować ciężkość do własnych możliwości i zapotrzebowania. Osoby, które dużo gotują powinny zadbać o to, aby tasak kuchenny był możliwie najbardziej wygodny w użyciu. Istotne jest tutaj wyprofilowanie rękojeści i to, czy jej powłoka będzie przylegała do powierzchni dłoni. Zaleca się wykorzystywać mniejsze modele do siekania ziół i warzyw, ze względu na ich niższą wagę. Dzięki odpowiednio dobranym narzędziom, nawet długie sesje gotowania nie będą powodowały nadmiernego zmęczenia.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.