Jak zrobić sok z czarnego bzu na przeziębienie dla dziecka? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić sok z czarnego bzu na przeziębienie dla dziecka?

Jak zrobić sok z czarnego bzu na przeziębienie dla dziecka?

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash

Czarny bez jest doskonały do walki z infekcją, a domowy syrop powinien się znaleźć w każdym domu.

Nadchodzi jesień a wraz z nią sezon na kaszle, katary i przeziębienia u dziecka. Warto mieć w pogotowiu domowy sok z czarnego bzu, który sprawdzi się w walce z infekcją.

Czarny bez dla dziecka: przepis na domowy sok i właściwości

Czarny bez - inaczej bez lekarski, może być stosowany w formie syropu lub naparu z kwiatów czarnego bzu (które są białe). Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje wolne rodniki. Ekstrakt z czarnego bzu ma też zdolność łagodzenia objawów choroby i poprawia działanie układu odpornościowego, ponieważ po jego spożyciu organizm odpowiada podwyższoną zdolnością do produkcji przeciwciał. Dodatkowo czarny bez ma działanie napotne oraz przeciwgorączkowe, a także przeciwzapalne.

Owoce czarnego bzu mają jeszcze więcej właściwości zdrowotnych – mogą działać moczopędnie, lekko przeciwbólowo oraz przeczyszczająco. Co istotne czarny bez potrafi zahamować namnażanie niektórych szczepów wirusów, dlatego doskonale sprawdzi się w sezonie infekcyjnym.

Przepis na domowy sok z czarnego bzu dla dziecka

Domowy sok z czarnego bzu dla dziecka jest bardzo prosty do zrobienia, a w sezonie jesienno-zimowy może się okazać bezcenną pomocą.

Aby zrobić domowy sok  czarnego bzu dla dziecka, będziesz potrzebować:

  • 2 kilogramy bzu
  • Pół kilograma cukru

Do zrobienia soku potrzebujemy samych owoców, które należy umyć i osuszyć. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą do wysokości ¾ i lekko ugniatamy. Całość należy bardzo wolno gotować, aż czarny bez będzie bardzo miękki. Od czasu do czasu mieszajmy. Kolejnym krokiem jest odciśnięcie z papki soku (można przetrzeć przez sitko lub odcedzić). Po wystudzeniu dodajemy cukier i gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Gotowy sok przelewamy do czystych słoiczków i szczelnie zamykamy. Ostudzony trzymajmy w lodówce.

CZYTAJ TEŻ >> Objawy zatrucia grzybami - co Cię powinno zaniepokoić?