Pisanki to powszechnie przyjęte określenie na zdobione jajka, które przygotowujemy na Wielkanoc. Nazwa wzięła się od techniki ozdabiania jaj za pomocą "pisania" czyli rysowania wzorów na skorupce jaj rozgrzanym woskiem, a następnie zanurzania ozdobionych jajek w naturalnych barwnikach.
Pisanki wielkanocne - rodzaje pisanek wielkanocnych
Do farbowania jajek naturalnymi barwnikami można używać wielu produktów spożywczych, w zależności od koloru, który chcemy uzyskać. Aby uzyskać pożądany kolor jajka należy pamiętać, że najlepiej jest farbować jajka białe lub jasne, ugotować je w wywarze z wybranym dodatkiem barwiącym i pozostawić w kolorowym płynie na kilka godzin lub na noc. Po ufarbowaniu można zostawić kolorowe jaja tzw. "kraszanki" lub zrobić z nich "drapanki" czyli wydrapać ostrym narzędziem jakiś wzór. Najbardziej popularnymi naturalnymi barwnikami są:
kolory rude i brązowe - łupiny z cebuli
kolor zielony - liście pokrzywy, barwinka
kolor różowy - sok z buraka
kolor niebieski - czerwona kapusta, płatki bławatka (kwiatu) i owoce tarniny
kolor fioletowy - płatki ciemnej malwy (kwiatu)
kolor żółty i pomarańczowy - marchewka i dynia
kolor czarny - łupiny orzech włoskiego, kora dębu i szyszki olchy
Znane są również inne techniki ozdabiania jaj: "oklejanki" czyli jajka oklejone nićmi, kolorowym papierem, listkami lub tkaninami; "nalepianki" czyli jajka ozdobione wycinankami z papieru oraz pisankiażurowe, które uzyskuje się wywiercając w wydmuszkach otworki tworzące wzór.
Pisanki wielkanocne - przegląd pisanek wielkanocnych z całego świata
Zobaczcie, jakie jeszcze pisanki można stworzyć całkiem prostymi metodami. Niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki. Czasami wystarczy odpowiedni dobór barwników i techniki farbowania, innym razem warto jajka pomalować choćby kredkami woskowymi, okleić lub obsypać kolorowymi drobinkami. Jedyną granicą jest Wasza wyobraźnia.
zdj. Pinterest