Domowy majonez zdecydowanie wzbogaci smak potrawy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku tych serwowanych na zimno – czyli kanapek, sałatek, czy dipów. Zrobiony w domu nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, barwników i konserwantów. Jak zrobić domowy majonez, który będzie puszysty i lekki? Mamy naprawdę prosty przepis.
Majonez domowy – zrobisz go szybko i prosto
Jeśli planujesz zrobić puszysty domowy majonez, warto się zaopatrzyć w dobrej jakości jajka, olej roślinny i musztardę. Zrobienie tego dodatku w domu jest naprawdę proste, a majonez wychodzi puszysty i pyszny. Jak zrobić majonez w domu? Do przygotowania domowego majonezu będziesz potrzebować:
- Jedno jajko
- Sok z cytryny (2 łyżeczki)
- Sól, pieprz, cukier (szczypty)
- Około półtorej szklanki oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy)
- Musztarda (jedna łyżka)
Jak zrobić domowy majonez KROK PO KROKU
Przed przygotowaniem puszystego, domowego majonezu radzimy wyjąć składniki z lodówki na minimum pół godziny, aby były w temperaturze pokojowej. Następnie skorupkę jajka sparzamy wrzątkiem. Do wąskiego pojemnika wbijamy jajko, dodajemy olej, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Całość blendujemy powoli, nie odrywając początkowo blendera od dna. Dopiero po kilkunastu sekundach lekko podnosimy blender do góry, aby zebrać i wymieszać resztę oleju z wierzchu.
Domowy majonez – jak go przechowywać?
Tak przygotowany domowy majonez przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 7 dni. Przechowujmy go w szklanym słoiczku, uprzednio dokładnie umytym i wyparzonym, aby majonez jak najdłużej pozostał świeży i się nie popsuł. Domowy majonez, pozbawiony konserwantów i dodatków będzie zawierał witaminy A, E, K i w zależności od oleju jakiego użyjemy (np. lniany, czy z awokado), będzie również zawierał dobre kwasy tłuszczowe.
CZYTAJ TEŻ >> Czarny czosnek - pyszny i zdrowy. Jak go zrobić w domu?