Jak zaangażować rodzinę do pomocy przed Wielkanocą? Zaproś ją do kuchni! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zaangażować rodzinę do pomocy przed Wielkanocą? Zaproś ją do kuchni!

Jak zaangażować rodzinę do pomocy przed Wielkanocą? Zaproś ją do kuchni!

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Gotowanie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny! Przygotowując śniadanie wielkanocne, możemy dobrać ulubione składniki zgodnie z gustem naszych bliskich. Każdy członek rodziny będzie miał swoje zadania, co zdecydowanie przyspieszy przyrządzanie pysznych dań. Sprawdź najlepsze propozycje na uroczyste śniadanie!

Jajka faszerowane tuńczykiem

W czasie Świąt Wielkanocnych możemy pozwolić sobie na małe eksperymenty – nie tylko tradycyjne jajka z majonezem szybko znikają ze stołu. Warto przygotować specjalny farsz, który będzie pyszny i wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane tuńczykiem to pierwszy pomysł na śniadanie wielkanocne, który będzie stanowił znakomitą przystawkę. Wystarczy tylko kilka składników, czyli jajka ugotowane na twardo, tuńczyk, chrzan, rzodkiewka i majonez. W końcu pyszny smak może iść w parze z prostotą!

Pasta jajeczna z chrupiącym boczkiem i pieczarkami

Pasta jajeczna znakomicie sprawdzi się do tostów lub świeżego chleba. W tym przypadku będzie wzbogacona o chrupiący boczek i pieczarki. Pasta nabierze jeszcze więcej smaku, jeżeli dodamy do niej musztardę, majonez oraz wszystkim znaną Przyprawę w płynie MAGGI. Dzięki niej nie będzie konieczności doprawiania dania innymi składnikami – można jedynie posypać pastę posiekanym szczypiorkiem i gotowe!

Jajka w szynce

Jajka wielkanocne mogą występować pod wieloma postaciami. Ruloniki z szynki nie tylko znakomicie smakują, ale również pięknie prezentują się na świątecznym stole. Jeszcze lepszy efekt wizualny uzyskamy, jeżeli zwiążemy ruloniki szczypiorkiem i położymy na liściach sałaty. Każdy członek rodziny może ozdobić dania po swojemu – liczy się różnorodność i doskonały smak! Do jajek ugotowanych na twardo można dodać ogórki kiszone dla uzyskania wyrazistego smaku, a także chrzan, majonez i serek śmietankowy.

Śledzie z grzybami

A może tradycyjne śledzie z grzybami? To nieco bardziej pracochłonne danie, jednak równie proste w przygotowaniu. Śledzie i grzyby należy namoczyć, jednak w tym czasie można przygotować inną przystawkę. Ta potrawa wielkanocna najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu, dlatego warto zarezerwować sobie jeden dzień na wspólną zabawę w kuchni i przygotowywanie pysznych dań.

Babka śmietanowa z majonezem

Majonez w cieście? To możliwe! Taki dodatek do wypieku pozwala stworzyć idealną, puszystą babkę. Będzie wilgotna w środku, słodka, o zwartej konsystencji. W tym przypadku majonez zastępuje w cieście olej i nie jest wyczuwalny w smaku. Połączymy go z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Natomiast śmietankowego smaku i aromatu doda Budyń o smaku śmietankowym WINIARY. Babka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego nawet członek rodziny niewprawiony w kuchennych bojach poradzi sobie z tym zadaniem! Gotowe ciasto można ozdobić według uznania np. słodkim lukrem cytrynowym, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Dzieci z pewnością będą miały dobrą zabawę, obsypując babkę kolorowymi posypkami.