Jak wybrać dobrą rybę na święta? Podstawowe zasady - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak wybrać dobrą rybę na święta? Podstawowe zasady

Jak wybrać dobrą rybę na święta? Podstawowe zasady

Jak wybierać rybę, aby była świeża i dobra? Warto je jeść nie tylko przy okazji świąt.

Ryby polecamy jeść nie tylko na święta. Jednak za kilka dni zdecydowanie częściej będziemy je kupować na wigilijny stół i bożonarodzeniowe obiady. Jak wybrać dobrą rybę? Mamy kilka rad.

Jak wybrać dobrą rybę?

Ryby są jednym z filarów zbilansowanej diety. Stanową główne źródło kwasów omega-3, znajdują się w nich także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Mają także witaminy i składniki mineralne, jak jod, selen oraz żelazo. Jak wybrać dobrą rybę?

  •  Ryby kupujmy u zaufanych sprzedawców, w wyspecjalizowanych miejscach (stoiska i sklepy rybne)

  •  Wybierajmy raczej ryby świeże, nie mrożone

  •  Świeża ryba powinna być bezwonna, a mięso sprężyste

  •  Najlepsze będą tłuste ryby morskie, które zawierają najwięcej kwasów omega-3, czyli: łosoś dziki, makrela, śledzie, szproty, sardynki. Z ryb słodkowodnych pstrąg.

  •  Rybę świeżą przechowujmy w lodówce nie dłużej niż 1-2 dni, szczelnie zapakowaną, w temperaturze ok. 1-2 stopnie Celsjusza.

Rybę przyrządzajmy według naszych upodobań, jednak doskonale sprawdzi się upieczona.

CZYTAJ TEŻ >> Ryby w diecie kobiety w ciąży - dlaczego są ważne?