Ryby polecamy jeść nie tylko na święta. Jednak za kilka dni zdecydowanie częściej będziemy je kupować na wigilijny stół i bożonarodzeniowe obiady. Jak wybrać dobrą rybę? Mamy kilka rad.
Jak wybrać dobrą rybę?
Ryby są jednym z filarów zbilansowanej diety. Stanową główne źródło kwasów omega-3, znajdują się w nich także witaminy A, D, E oraz z grupy B. Mają także witaminy i składniki mineralne, jak jod, selen oraz żelazo. Jak wybrać dobrą rybę?
Ryby kupujmy u zaufanych sprzedawców, w wyspecjalizowanych miejscach (stoiska i sklepy rybne)
Wybierajmy raczej ryby świeże, nie mrożone
Świeża ryba powinna być bezwonna, a mięso sprężyste
Najlepsze będą tłuste ryby morskie, które zawierają najwięcej kwasów omega-3, czyli: łosoś dziki, makrela, śledzie, szproty, sardynki. Z ryb słodkowodnych pstrąg.
Rybę świeżą przechowujmy w lodówce nie dłużej niż 1-2 dni, szczelnie zapakowaną, w temperaturze ok. 1-2 stopnie Celsjusza.
Rybę przyrządzajmy według naszych upodobań, jednak doskonale sprawdzi się upieczona.
CZYTAJ TEŻ >> Ryby w diecie kobiety w ciąży - dlaczego są ważne?