Jak powinien wyglądać modelowy posiłek? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak powinien wyglądać modelowy posiłek?

Amerykańscy naukowcy zaproponowali nam prosty sposób zdrowego żywienia. Na diagramie o wdzięcznej nazwie "Mój talerz" zaznaczono ile każda grupa produktów powinna zajmować miejsca na talerzu w czasie jednego posiłku.

Jak powinien wyglądać modelowy posiłek?

Autor zdjęcia/źródło: Photoxpress.com

Mój talerz

Owoce

Zajmują trochę mniej niż 1/4 talerza. Wskazane są zwłaszcza owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG), m.in.: agrest, ananas, banan, czarne jagody, porzeczki, czereśnie, grapefruity, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, mandarynki, mango, morele, pomarańcze, śliwki, truskawki, winogrona.

Warzywa

Zajmują trochę ponad 1/4 talerza. Powinniśmy jeść je na surowo ( ale mogą być też gotowane, duszone, pieczone). Również wskazane są te o niskim IG, np. brokuły, brukselka, cebula, cukinia, fasola, groch, kalafior, kapusta, marchew, ogórki, oliwki, papryka, pomidor, por, sałata, szpinak.

Produkty zbożowe

Ok. 1/4 talerza. Wskazane są produkty mało przetworzone, bogate w błonnik np. ciemne pieczywo, kasze muesli, makarony z ziarnami zbóż.

Produkty białkowe

Ilość równa części z owocami. Wskazane jest białko pochodzenia zwierzęcego ( chude mięso, ryby, owoce morza, jaja) i roślinnego ( np. orzechy, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych).

Nabiał (drugi talerzyk)

Równy ćwiartce dużego talerza. To miejsce na mleko i jego przetwory.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Mariola1811
    Mariola1811Ikona zgłaszania komentarza
    Modelowy posiłek - jak się na niego patrzy to chciałoby się schrupać, ale zwykle nie mam tyle czasu, aby mój posiłek tak wyglądał - Bierze się, co jest pod ręką ;P