Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2022-07-05 13:14:58
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Jan Sebastian Bach skomponował nawet kantatę o kawie do libretta Picandra, wychwalając walory tej rozkosznej używki. Pasja kawowa nie dziwi bowiem cały proces, począwszy od sadzenia nasion kawowych po różnorodne sposoby parzenia naparu, to aromatyczna i fascynująca opowieść.
Właściciele kawiarni i sklepów z kawą potrafią przejechać pół świata w poszukiwaniu idealnych ziaren dla swych klientów, a barista to dużo więcej niż zawód – to cała filozofia. Szkoły baristów na całym świecie przyciągają rzesze adeptów, a różnorodne warsztaty i kursy kawowe stają się coraz popularniejsze. Kiedyś spożywana jedynie na salonach, dzisiaj dostępna dla każdego. Odwiedzić Włochy jako kawosz i nie spróbować espresso bądź cappuccino, to jakby w ogóle nie być na Półwyspie Apenińskim. Nie wypić filiżanki małej czarnej w wiedeńskiej czy weneckiej kawiarni (tam powstawały pierwsze europejskie kawiarnie), to pominąć esencję podróżowania. Zwłaszcza teraz, gdy podróże ograniczają się często do wizyty w sklepie, warto zainwestować w dobrej jakości kawę oraz sprzęt do jej przyrządzania.
Miliony Włochów codziennie rano spoglądają w oczy słynnemu l’omino coi baffi (z wł. człowieczek z wąsikiem), przyrządzając swoje domowe espresso w kawiarce marki Bialetti. Ten tradycyjny sposób parzenia kawy przy użyciu ciśnieniowego czajniczka zyskał popularność na całym świecie. Dużą popularnością cieszą się nadal także ekspresy przelewowe, a ostatnimi czasy, zwłaszcza wśród osób zabieganych, bardzo modne stały się ekspresy na kapsułki. Jednak prawdziwe triumfy święcą ciśnieniowe ekspresy do kawy (automatyczne bądź kolbowe), a niektóre z ich modeli to prawdziwe cuda techniki i designu! Wielu wielbicieli znajdują także alternatywne metody parzenia kawy, np. za pomocą drippa czy AeroPressu.
Choć wybór sposobu parzenia kawy jest kluczowy, to bez dobrej jakości ziaren nawet najlepszy sprzęt i najbardziej wyszukane techniki na niewiele się zdadzą. Dopiero dobrej jakości produkt zaparzony w odpowiedni sposób to klucz do kawowego sukcesu. Wybór rodzajów kawy jest dziś niebywale szeroki i w zależności od preferowanego sposobu parzenia oraz posiadanego urządzenia, każdy znajdzie coś dla siebie. Arabika, robusta, a może mieszanka? Z wyczuwalną nutą orzechów, kakao? Włoska, etiopska, brazylijska, portugalska…możliwości jest wiele, a poszukiwania odpowiedniego smaku to frajda sama w sobie.
Aby dokonać świadomego wyboru, warto skorzystać ze sklepu oferującego szeroką gamę produktów różnych marek, a takim jest choćby sklep internetowy Konesso.pl, gdzie znajdziemy szeroką ofertę kaw z całego świata oraz ekspresów i kawiarek (w tym kultową kawiarkę Moka Ekspress marki Bialetti!). Wszystko po to, aby z filiżanką idealnego naparu móc wyśpiewać kwestię ze wspomnianej kantaty J.S. Bacha „Aj, kawa słodko smakuje, niż tysiąc całowań słodziej, od muscatwina łagodniej. Kawy, kawy potrzebuję, chce mi któż przyjemność sprawić niechaj kawę mi postawi!”.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.