 
                              
                  Autor zdjęcia/źródło:
                  Kurki przepis@pixabay.com                
                           
          
          Jak zrobić jajecznicę z kurek? Albo pyszne naleśniki czy quiche? Nasze PRZEPISY na pyszne dania z kurek pomogą Ci się cieszyć tym sezonowym przysmakiem!
                    
          
            
                Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach. Kurki wspaniale smakują dodane do jajecznicy, a także są wyśmienite jako farsz do pierogów czy naleśników. Na kurki przepis jest prosty – ich smak i aromat decydują, że najlepiej sprawdzają się w daniach co najwyżej dwuskładnikowych.
Zobacz nasze przepisy na dania z kurek!
Jak zrobić quiche z kurkami i serem
Składniki na spód:
- 1 jajko lub 1 łyżka lodowatej wody
Składniki nadzienia:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Dużą formę na tartę posmaruj masłem. Mąkę przesiej do miski, dodaj rozdrobnione masło oraz sól.
- Rozcieraj palcami masło z mąką lub zmiksuj mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta.
- Dodaj jajko lub odrobinę lodowatej wody i miksuj dalej lub ręką zacznij formować   ciasto w kulę.
- Gładką kulę z ciasta włóż do lodówki na 30-60 minut. 
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm i przenieś do formy. Wyłóż nim dno oraz boki.
- Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na około 15-30 minut. 
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C (piecz bez termoobiegu).
- Ciasto i boki formy okryj folią aluminiową. Na dno połóż obciążenie  np. suchą fasolę.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. 
- Usuń folię wraz z obciążeniem i piecz przez około 13 minut na lekko złoty kolor. 
- Ciasto wyjmij z piekarnika. 
- Piekarnik nastaw na 150 stopni C.
- W misce ubij śmietankę z żółtkami oraz startym parmezanem i doprawić solą oraz grubo zmielonym pieprzem. 
- Kurki opłucz i osusz. 
- Rozgrzej patelnię razem z masłem.
- Wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż. 
- Wrzuć kurki i smaż na nieco większym ogniu przez około 5 - 7 minut.
- Pod koniec dopraw solą i pieprzem. 
- Kurki ostudź, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. 
- Wlej delikatnie  masę jajeczną do formy.
- Wstaw quische do piekarnika i piecz przez około 35 minut, aż masa zastygnie.
 
                 
                    
                    
                 

Kurki przepis@flikr.com/Timothy Wollmer
Jak zrobić naleśnik z kurkami
Składniki:
- po kawałku papryki żółtej i czerwonej
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Z mąki, jajek, mleka i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe i odstaw.
- Kurki oczyść, paprykę pokrój w paski. 
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. 
- Dodaj kurki oraz paprykę i podduś. 
- Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej połowę ciasta i posyp połową kurek. 
- Smaż, aż ciasto się zetnie. Obrócić na drugą stronę, chwilę dosmażyć. Tak samo przygotować drugi naleśnik.
Kokardki z kurkami i fetą
Składniki:
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki świeżych listków bazylii
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kurki oczyść, umyj, osusz.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. 
- W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem. 
- Włóż grzyby, posól odrobinę i chwilę razem smaż, aż wydzielą własny sok. 
- Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. 
- Dodaj śmietanę oraz fetę i rokpol.
- Dopraw skórką otartą z połówki cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
- Podgrzej, aż sery się rozpuszczą. 
- Dodaj pomidorki koktajlowe i przez chwilę razem podgrzewaj. 
- Kokardki ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, dokładnie osącz na sicie. 
- Wyłóż na talerze, polej sosem z kurkami i posyp listkami bazylii oraz oprósz pieprzem.
  
CZYTAJ TEŻ: