Halloween – potwornie pyszne przepisy - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Halloween – potwornie pyszne przepisy

Halloween to popularne święto obchodzone w wigilię Wszystkich Świętych. Jego głównym symbolem jest dynia z której można zrobić wiele pysznych potraw. Obchody Halloween mają dużo wspólnego z jedzeniem, wiążą się z urządzaniem świątecznych przyjęć oraz tradycyjną zabawą „cukierek albo psikus”. Z tego powodu warto przygotować na nie kilka niespotykanych przekąsek.

Halloween to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia Wszystkich Świętych.  Przebieranie się w dziwaczne stroje i zakładanie masek ma na celu odstraszanie złych duchów. Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, ale w Polsce staje się także coraz bardziej popularny.

 (Pixabay.com @ Halloween – potwornie pyszne przepisy)

Głównym symbolem święta jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami. Dlatego to właśnie ona jest najważniejszym składnikiem halloweenowych dań. Często z okazji tego święta urządza się domowe przyjęcia, na których podaje się straszne potrawy formowane na kształt ludzkich gałek ocznych lub paluchów wiedźmy. Prezentujemy kilka z najstraszniejszych potraw, których nie może zabraknąć na waszych stołach w tę okropnie przerażającą noc.

Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g obranych migdałów

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Wszystkie składniki, oprócz migdałów, zagnieść szybko i wstawić do lodówki na 30 minut. Z ciasta uformować palce (mniej więcej naturalnej wielkości). 
  2. Na każdym palcu zrobić nożem lekkie nacięcia w zgięciach i wcisnąć migdały w miejsce paznokci. Ponownie schłodzić 30 minut w lodówce. 
  3. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 25 dag mąki

  • 10 dag cukru
  • 15 dag zimnego masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 kg dyni bez skóry
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonych goździków

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Mąkę i cukier przesiej na stolnicę, wymieszaj, dodaj masło i posiekaj. Od razu zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki  na godzinę.
  2. Dynię wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz, aż będzie miękka. Skórę usuń, miąższ zmiksuj. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno średniej wielkości formy, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Trochę ciasta zostaw do dekoracji.
  3. Puree z dyni zmiksuj z jajkami, cukrem i przyprawami na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dyniowy farsz wylej na przygotowane ciasto, zrób ozdobne listki i piecz w temperaturze 210 stopni C przez 45 minut.

Placuszki z dyni z sosem śliwkowo-czekoladowym 

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sos:

  • 100 g śliwek suszonych (moczonych przez noc w wodzie)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię zetrzyj na drobnej tarce lub zmiksuj. Dodaj jajka, jogurt, sól i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj sos. Ze śliwek odlej wodę, śliwki zmiksuj z mlekiem i dodaj pokruszoną czekoladę oraz cynamon. Całość podgrzej, aby czekolada roztopiła się i powstał gęsty sos.
  3. Rozgrzej na patelni olej. Łyżką wyłóż dyniowy mus i uformuj placuszki. Zmniejsz płomień i smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj z sosem.

Halloweenowe kruche ciasteczka 

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła
  • 520 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Lukier:

  • 3 białka
  • 700 g cukru pudru
  • opcjonalnie trochę wody
  • barwniki spożywcze w żelu

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Ucieraj na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, za każdym razem mieszając, aż mąka połączy się z masą. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5-6 mm i powycinaj ciastka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Ciastka piecz przez ok. 17 minut w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z piekarnika wystudź ciastka i udekoruj.
  4. Lukier przygotuj kilka godzin przed dekorowaniem, żeby kolory nabrały mocnej barwy.
  5. Białka utrzyj z przesianym cukrem pudrem, aż lukier będzie jednolity i biały, o konsystencji pasty do zębów. Jeśli jest za gęsty, rozrzedź go wodą, jeśli za rzadki, dodaj więcej cukru pudru.
  6. Gotowy lukier podziel na kilka części. Każdą zafarbuj barwnikiem spożywczym. Do dekorowania najlepiej użyć specjalnych końcówek dekoracyjnych i worków cukierniczych, ale można też użyć grubszych woreczków foliowych z odciętym rogiem. Po nałożeniu jednego koloru, poczekaj (nawet do kilku godzin), aż całkowicie wyschnie. Dopiero wtedy nałóż kolejny kolor. To ważne zwłaszcza przy łączeniu koloru białego i czarnego, gdyż mogą się od siebie zabarwić.

Kokosowe oczy

Składniki:

  • 300 g mleka kondensowanego słodkiego
  • 400 g kokosu
  • szczypta barwnika spożywczego czerwonego
  • 50 g czekolady
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 kropla olejku migdałowego

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Puszkę mleka kondensowanego gotuj powoli przez ok. 30–40 minut w garnku z wodą. Po ugotowaniu  przelej mleko do miski, wsyp wiórki kokosowe i cukier waniliowy, dodaj kroplę olejku migdałowego do smaku. Wszystko zagnieć w zwartą lekko lepiącą masę. W razie potrzeby dosyp wiórki lub dodaj mleka.
  2. Odłóż 3-4 łyżki masy i dodaj do niej czerwony barwnik. Za pomocą łyżki lub gałkownicy uformuj z białej masy kulki. Na każdą kulkę nałóż odrobinę czerwonej masy, aby sprawić wrażenie oka. Rozłóż kulki na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem.
  3. Rozgrzej piekarnik do temp 150° i wstaw do pieczenia na ok. 30–40 minut. Kulki nie powinny się zrumienić, a tylko wysuszyć. Upieczone „oczy” wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę i na każde oko nałóż jeszcze kropeczkę jako źrenicę. Gotowe „oczy” przełóż na półmisek.

POTWORRRNIEEE SMACZNEGO HALLOWEEN!!!

{#lang_emotions_ghost}

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co można zrobić z dyni? – NAJLEPSZE PRZEPISY>>

Halloween 2014 – Czy wysyłać dziecko po cukierka?>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    My nie obchodzimy takiego święta.. raczej mi się nie podoba..