Opublikowany przez:
Familiepl
2020-05-22 10:31:36
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Fabrice Thys/Unsplash
Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny.
Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez pandemie koronawirusa znalazła się w nie lada kłopotach.
Wiele osób obawia się jednak możliwości zarażenia koronawirusem poprzez kontakt z żywnością. Przypominamy więc, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.
Na stronie GIS znaleźliśmy wytyczne, jak zachować zasady bezpieczeństwa i higieny z posiłkami na wynos lub z dostawą do domu:
Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu go,
Nie zaleca się przechowywania takich dań.
A jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka- poniżej 5C).
Pamiętajmy, aby nie przechowywać dań dłużej niż 24 godziny, w warunkach chłodniczych.
Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki.
Przechowywane posiłki takie jak np. zupy należy podgrzewać wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę min 70°C. Inne dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70° C.
CZYTAJ TEŻ:
>> TOP 10 najtrudniejszych rzeczy do nauczenia przez dzieci
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!