Dynia nie tylko na zupę! ORYGINALNE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dynia nie tylko na zupę! ORYGINALNE PRZEPISY

Dynia nie tylko na zupę! ORYGINALNE PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Dynia właściwości

Rozpoczął się właśnie sezon na dynię. Coraz więcej pojawia się jej na sklepowych półkach, podpowiadamy więc co można zrobić z dyni. Oprócz pysznej i rozgrzewającej zupy na jesienne wieczory oraz lampionów na Halloween dynia znajduje również zastosowania w wielu innych wydaniach. Wypróbuj nasze pomysły.

Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim ze względu na bogactwo witamin i minerałów jakie zawiera dynia. Właściwości lecznicze posiadają również pestki z dyni, które możemy przegryzać jako przekąskę.

Jaki rodzaj dyni wybrać?

Do rodziny dyniowatych należą arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki, jednak sama nazwa dynia kojarzy nam się z dużym, pomarańczowym, pękatym owocem. Tymczasem dynie występują w różnych rozmiarach i kolorach. W Polsce najczęściej uprawiane są dynie olbrzymie o żółto-pomarańczowym miąższu, które osiągają czasem imponujące rozmiary i wagę nawet ponad 50 kg. Ze względu na wymiary oraz pękaty kształt i soczysty pomarańczowy kolor chętnie wykorzystywane są do robienia lampionów na Halloween. Inne gatunki uprawiane w naszym kraju to dynia zwyczajna i dynia piżmowa. Te rodzaje nie mają już tak imponującego wyglądu co dynia olbrzymia, ale za to posiadają pyszny smak i wiele cennych wartości odżywczych, dlatego chętnie wykorzystuje się je w kuchni do tworzenia wyśmienitych potraw. Również coraz popularniejsza staje się dynia hokkaido, która ma piękny, pomarańczowy kolor jest niewielkich rozmiarów i łatwo przyrządza się z niej potrawy, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skórki. Duży wybór różnych rodzajów dyni znajdziecie w Auchan Direct, które zapewnia jej dostawę do domu, więc nie będziesz musiała jej dźwigać sama ;)

Dynia – właściwości

Owoce dynidostarczają do organizmu wiele cennych witamin takich jak A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Im intensywniejszy kolor dyni tym więcej ma ona witamin, a wśród nich mnóstwo beta-karotenu przekształcającego się w organizmie w witaminę A. Z tego względu spożywanie dyni szczególnie wskazane jest dzieciom, ponieważ witamina A zapobiega krzywicy i pozytywnie wpływa na wzrok. Zapobiega również powstawaniu wolnych rodników i chroni przed chorobami nowotworowymi. Dynia zawiera także dużo białka, które wpływa na budowę mięśni, a przy tym jest niskokaloryczna, więc nie tuczy. Co można przyrządzić z dyni? Oto oryginalne przepisy, które musisz wypróbować.

Dyniowe przepisy dla wymagających

Gotowana dynia jest lekkostrawna i działa wspomagająco w problemach trawiennych. Miąższ dyni ma również właściwości przeciwwymiotne, dlatego polecana jest kobietom w ciąży. Na ciążowe mdłości zrób na śniadanie dyniowy koktajl.

Smaczny koktajl na ciążowe mdłości

Składniki:

  • pół szklanki puree z dyni np. hakkaido
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka ryżowego (lub innego)
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, chili, gałka muszkatołowa, wanilia – do wyboru

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Wszystkie składniki blendujemy na gładką kremową masę. W zależności od tego jaką gęstość chcemy uzyskać możemy dodać mniej mleka, aby koktajl był gęstszy lub więcej gdy chcemy bardziej rzadki.
  2. Do koktajlu można też dodać nasiona chia lub siemię lniane, a zamiast banana np. tofu albo twarożek.

Dynia ze względu na łagodny smak i lekkostrawne właściwości idealnie nadaje się dla dzieci, które dopiero zaczynają jedzenie stałych pokarmów i próbują nowych smaków. Jest ona jedną z pierwszych potraw malucha zwłaszcza w postaci kremowej zupki z dyni. Jednak starsze dzieci trudno jest namówić do zjedzenia takiej zupy, dlatego dynię można im przemycić w pysznych plackach, którym na pewno nie będą mogły się oprzeć.

Placuszki z dyni

Składniki:

  • pół szklanki mąki żytniej
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki puree z dyni
  • pół łyżeczki stevii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie KROK PO KROKU:

1. Sypkie składniki dokładnie wymieszaj.

2. Wbij do nich jajko, wlej maślankę i zmiksuj na jednolitą masę.

Dynia na Halloween

Halloween przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest hucznie obchodzone w wieczór 31 października, czyli w Wigilię dnia Wszystkich Świętych. Jest to zwyczaj przebierania się za duchy, potwory i czarownice, co ma na celu odstraszanie złych duchów. Jego głównym symbolem jest wydrążona dynia, w której wycina się otwory na kształt oczu, ust i nosa, dzięki czemu przypomina trochę twarz człowieka, ale bardziej jakiegoś dziwnego stwora. Do środka tak przygotowanej dyni wkłada się zapaloną świecę, dzięki czemu w ciemności roślina ta wygląda naprawdę potwornie i przerażająco. Najczęściej do jej zrobienia wykorzystuje się dynię olbrzymią, która dzięki swojemu niezwykłemu kształtowi dodaje lampionowi niezwykłego charakteru. Z dyni można również stworzyć wiele pysznych i oryginalnych potraw idealnych na wieczorne przyjęcie na Halloween.

Ciasto z dyni

Składniki:

  • 450g ciasta francuskiego
  • 700 g dyni
  • 1 jabłko
  • 80 g rodzynek
  • 1pomarańcza
  • 120 g cukru
  • 200 g gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie KROK PO KROKU:
Dynię i jabłko obierz, usuń pestki, pokrój na małe kawałki. Obierz skórkę z pomarańczy. W małym rondelku zagotuj wodę, sparz rodzynki i odsącz z wody po 30 sekundach. Wyciśnij pomarańczę i włóż rodzynki do soku pomarańczowego. W rondlu rozgrzej masło i usmaż na nim dynię z kawałkami jabłek, aż dynia zmięknie. Dodaj odsączone rodzynki, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, skórkę pomarańczy, jajka i cynamon. Rozgrzej piekarnik do 210 st. C.
Blachę wyłóż ciastem francuskim, przykryj ciasto papierem do pieczenia, na którym wcześniej wysypiesz groch lub fasolę. Podpiecz ciasto 10 minut, następnie usuń papier i ułóż na cieście masę dyniową. Piecz ponownie przez 30 minut. Ciasto z dyni najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami waniliowymi.

Frytki z dyni

Składniki:

  • dynia
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego lub ryżowego
  • przyprawy: według uznania np. kurkuma, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, oregano, ostra papryka.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię obierz. Pokrój w plastry, a następnie grube paski, aby wyszły frytki.
  2. Do miski wsyp przyprawy i dodaj olej, wsyp dyniowe frytki i wymieszaj.
  3. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
  4. Piecz aż będą miękkie i lekko zrumienione.