Domowy syrop na przeziębienie: 4 proste przepisy! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Domowy syrop na przeziębienie: 4 proste przepisy!

Domowy syrop na przeziębienie: 4 proste przepisy!

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa freepik

Lato już za nami, nadchodzi sezon przeziębień, katarów i pokasływań. Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie? Mamy kilka propozycji.

Za oknami na dobre zagościła jesienna aura, a nagła zmiana temperatur może sprzyjać przeziębieniom.  Dlatego nie czekajmy do zimy, żeby zadbać o odporność, a w przypadku przeziębienia od razu zastosujmy domowy syrop na przeziębienie.

Domowy syrop na przeziębienie – jak go zrobić?

Gdy dopada nas przeziębienie, najlepiej zaradzić mu od pierwszego dnia. Dlatego, gdy tylko poczujemy, że coś nas bierze, warto przygotować domowy syrop na przeziębienie, który wzmocni odporność i dostarczy nam witamin i minerałów, które pomogą skutecznie walczyć naszemu organizmowi. Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie?  Mamy 4 proste przepisy.

1. Domowy syrop z cebuli i miodu – na pierwsze objawy przeziębienia

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki miodu (najlepiej naturalnego)

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w cienkie plasterki i ułóż warstwowo w słoiku.
  2. Każdą warstwę cebuli polej łyżką miodu.
  3. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż cebula puści sok.
  4. Po kilku godzinach odcedź płyn i przelej do czystego słoiczka, przechowuj w lodówce.

Jak go pić? Spożywaj 1 łyżkę syropu 2-3 razy dziennie. Domowy syrop na przeziębienie z cebuli i miodu może być pomocny na kaszel, katar i ból gardła.

2. Domowy syrop na przeziębienie - Syrop z cytryny i imbiru

Składniki:

  • 2 cytryny (najlepiej ekologiczna)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2-3 cm)
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
  2. Cytrynę pokrój w plasterki.
  3. W rondelku zagotuj wodę (szklankę), dodaj imbir i cytrynę, gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  4. Zdejmij z ognia, ostudź i dodaj miód, mieszając, aż się rozpuści.
  5. Przecedź syrop przez sitko i przechowuj w lodówce.

Jak pić? Spożywaj 1 łyżkę syropu 2-3 razy dziennie. Domowy syrop na przeziębienie z cytryny i imbiru świetnie działa na wzmocnienie odporności i łagodzenie objawów przeziębienia.

3. Domowy syrop na przeziębienie z czosnku, miodu i cytryny

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

  1. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj czosnek z miodem i sokiem z cytryny.
  3. Przełóż do słoika i odstaw na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.

Jak pić? Spożywaj 1 łyżeczkę 2 razy dziennie. Ten syrop jest silnym środkiem antybakteryjnym i wspiera układ odpornościowy.

4. Domowy syrop na przeziębienie z kurkumy, miodu i cytryny

Składniki:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

  1. W ciepłej wodzie rozpuść miód, dodaj kurkumę, pieprz oraz sok z cytryny.
  2. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Przechowuj w lodówce.

Jak pić? Pij ten domowy syrop na przeziębienie codziennie rano. Kurkuma działa przeciwzapalnie, a czarny pieprz zwiększa jej wchłanianie.

CZYTAJ TEŻ >> Rumień wędrujący - co to za choroba?