Dieta w ciąży: jak powinno wyglądać menu ciężarnej? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dieta w ciąży: jak powinno wyglądać menu ciężarnej?

Dieta w ciąży: jak powinno wyglądać menu ciężarnej?

Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu

Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety – czas, gdy w jej organizmie zachodzą gwałtowne zmiany, dzięki którym po dziewięciu miesiącach narodzi się nowe życie. Właśnie dlatego w tym okresie tak ważna jest prawidłowa dieta. W ciąży warto szczególnie zadbać o zdrowe odżywianie. Jakich zasad należy przestrzegać? Podpowiadamy.

Dieta w ciąży: jesz dla dwojga, a nie za dwoje

Osoby ze starszego pokolenia lubią powtarzać, że przyszła mama je „za dwoje”, czyli za siebie i za maluszka rozwijającego się pod sercem. Tymczasem w rzeczywistości jest inaczej: zbyt duża podaż kalorii w ciąży grozi poważnym zwiększeniem masy ciała w trakcie ciąży. Może skutkować nawet otyłością, która stwarza ryzyko powikłań ciążowych, wśród których wymienia się:

  • cukrzycę ciężarnych,
  • nadciśnienie,
  • makrosomię płodu,
  • przedwczesny poród[1].

Może być też konieczne wykonanie cesarskiego cięcia, mimo że kobieta wyraża chęć urodzenia siłami naturalnymi.

Warto przy tym podkreślić, że przyrost masy ciała w ciąży jest zupełnie normalny – przy prawidłowej masie ciała może on wynieść ok. 11,5-16 kg[2].

Z drugiej strony groźne jest także niedożywienie w ciąży – dlatego nie jest to dobry moment na odchudzanie. Jeśli dostarczysz organizmowi zbyt mało energii, podnosi się ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka, a także większej podatności dziecka na choroby po urodzeniu.

Jak zatem widzisz, w ciąży jest ważne zarówno to, co jesz, jak również w jakiej ilości.

Jaka dieta w ciąży? Poznaj zasady!

Kiedy jesteś w ciąży, wzrasta Twoje zapotrzebowanie na jedzenie – rośnie ono z każdym trymestrem. I tak:

  • w pierwszych trzech miesiącach ciąży zapotrzebowanie kaloryczne jest na podobnym poziomie jak przed ciążą,
  • w II trymestrze powinnaś spożywać o ok. 360 kcal więcej niż standardowo,
  • w III trymestrze potrzebujesz ok. 475 kcal więcej niż przed ciążą[3].

Jednak poza ilością przyjmowanego jedzenia powinnaś zadbać także o jego jakość. Kiedy w Twoim organizmie rozwija się nowe życie, potrzebujesz więcej:

  • witamin – a w szczególności tych z grupy B (w tym kwasu foliowego), D, C i E,
  • minerałów – magnezu, żelaza, cynku, miedzi, jodu oraz selenu,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasów z grupy omega-3 – zapotrzebowanie na nie wzrasta o 50%.

Mamy przed ukończeniem 19. roku życia wymagają też większej podaży wapnia i fosforu.

To również okres, w którym powinnaś szczególną wagę przyłożyć do regularnego spożywania posiłków – długie przerwy między posiłkami są niewskazane. Dlatego jest to dobry moment na skorzystanie z diety pudełkowej, np. z Nice To Fit You. Odciąży Cię ona od przygotowywania posiłków, co w tym okresie może przynieść dużą ulgę, zwłaszcza że z każdym miesiącem oczekiwania na poród możesz się czuć bardziej zmęczona.

Zdrowa dieta w ciąży to podstawa dla prawidłowego rozwoju dziecka, a także Twojego dobrego samopoczucia. Zadbaj więc o to, aby dostarczyć sobie i maluszkowi tego, czego potrzebujecie.

[1] https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy

[2] https://imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf

[3] https://imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf