Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Sonia.M 2018-02-13 12:40:36
Autor zdjęcia/źródło: mat. promocyjne
Historia czarnego bzu jest bardzo ciekawa, bowiem nie tylko wykorzystywano go w celach leczniczych, i to już w starożytnej Grecji. Pojawiał się także – jako święte drzewo – w mitologiach wielu europejskich kultur, a nasi przodkowie wierzyli że zapewnia ochronę i przynosi szczęście, dlatego sadzili go w pobliżu swoich domów. W efekcie czarny bez stał się bardzo popularnym krzewem niemal w całej Europie, a obecnie można go spotkać niemal na każdym kontynencie, nawet w Australii.
Dawniej w celach leczniczych wykorzystano wszystkie części krzewu: korę, liście, kwiaty i owoce. Dzisiaj najczęściej używa się owoców i kwiatów, najbardziej cennych dla naszego zdrowia. Kwiaty czarnego bzu zawierają bowiem duże ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych oraz garbniki, olejki eteryczne, śluzy, triterpeny, sterole i sole mineralne. Owoce zaś glikozydy antocyjanowe, cukry, pektyny, garbniki, rzadkie kwasy organiczne (m.in. szikimowy), rutynę, a także witaminy: C i z grupy B oraz prowitaminę A. Nazwy składników brzmią zapewne bardzo naukowo, ale to właśnie nauka potwierdziła ich obecność oraz pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Najsilniejsze działanie lecznicze czarnego bzu i największą ilość jego wartości odżywczych znajdziemy w naturalnych 100% sokach, które nie zawierają żadnych dodatków, tylko czysty sok. Sok z czarnego bzu warto włączyć do leczenia w przypadku przeziębienia, grypy lub zapalenia górnych dróg oddechowych. Posiada bowiem silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz działa napotnie i wykrztuśnie. W połączeniu np. z sokiem z dzikiej róży lub malin stanowi potężne wsparcie w walce z chorobą. A jeśli w przypadku pierwszych jej objawów, zareagujemy szybko i zaczniemy go pić w dawce wzmocnionej z sokiem z dzikiej róż oraz jeść czosnek lub imbir i miód, to w ten naturalny sposób mamy szansę zahamować rozwój choroby. Największa jednak wartość soku z czarnego bzu dla naszego układu odpornościowego polega na tym, że pity regularnie w małych ilościach (50 ml) będzie go stale wzmacniał, dzięki czemu ten lepiej poradzi sobie z atakującymi go bakteriami i wirusami, niejednokrotnie chroniąc nas przed zachorowaniem.
Wsparcie w leczeniu chorób związanych z układem odpornościowym to nie koniec dobroczynnych możliwości soku z czarnego bzu. Pity regularnie prowadzi do zmniejszenia stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, stanowiąc tym samym cenne narzędzie w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń autoimmunologicznych i neurodegeneracyjnych. Usunie również wolne rodniki i toksyny z organizmu, przyczyniając się poprawy trawienia i przemiany materii.
Decydując się na zakup gotowego naturalnego 100% soku warto pamiętać, aby wybierać producentów, którzy oferują go w butelkach z brązowego szkła, bo tylko one chronią sok przed utratą właściwości odżywczych i witamin, np. sok firmy Polska Róża. Jeśli będziemy chcieli go sami przygotować, to pamiętajmy, że surowe owoce czarnego bzu są szkodliwe dla zdrowia. Dopiero właściwie ugotowane lub ususzone pozwalają nam w pełni cieszyć się swoimi wartościami odżywczymi.
Czarny bez można również stosować zewnętrznie, w postaci naparu z kwiatów. Pomoże na przykład jako środek przeciwzapalny do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek lub płukania chorego gardła. Jest także wykorzystywany w kosmetykach do pielęgnacji skóry, szczególnie dojrzałej, trądzikowej i mieszanej. Wspomaga bowiem ukrwienie skóry, przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwutleniająco i regenerująco.
Czarny bez, mimo że rośnie w Polsce tak powszechnie, to często nie jest doceniany jako roślina lecznicza. Warto zmienić zdanie na ten temat, bo to przecież gwiazda domowej apteczki.
drakulka 2018.02.13 20:12
Co roku zbieram kwiaty czarnego bzu i szykuję sobie z niego syrop - smaczny jest . Z owocu czarnego bzu szykuję sobie sok i słodzę go pół na pół cukrem i miodem - nie każdy lubi sok z czarnego bzu , bo specyficzny smak i zapach - mi nie przeszkadza i zapijam się tymi syropami i sokami domowej - swojej roboty . Suszone owoce bzu czarnego są dobre przy biegunce - zatrzymują i regulują wiadomo co .
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.