Zielona, czarna, czerwona, w saszetkach, liściasta, w granulkach, owocowa, ziołowa…. Wybór jest trudny. Odmian herbat jest bez liku. Jaką więc wybrać do porannego ciastka lub do podwieczorku. Wszystko zależy od tego jaki mamy gust, jakich efektów oczekujemy od napoju i do czego go pijemy.
Najpowszechniejszym rodzajem pijanej przez nas herbaty jest herbata czarna.
Powstaje ona w 4 etapowym procesie polegającym na:
1) Więdnięciu
2) Etapie skręcania
3) Etapie fermentacji
4) Procesie suszenia.
Czarna herbata może występować w postaci pyłu (wykorzystywany w herbatach ekspresowych), w postaci dużych zwiniętych liści lub drobnych liści.
Biała herbata – aby ją uzyskać wiosną zbiera się jeszcze nierozwinięte pączki herbaciane. Pączki te następnie suszy się. Smak tej herbaty jest niezwykle delikatny. Biała herbata ze względu na swą wysoką cenę nie jest popularnym napojem, ma jednak swych wiernych zwolenników.
Zielona herbata – coraz bardziej popularny rodzaj herbaty. W procesie jej otrzymywania pomijany jest etap fermentacji, zerwane liście poddawane są jedynie procesowi suszenia. Jej smak jest delikatniejszy od herbat czarnych, jednakże intensywniejszy od herbat białych. Wyeliminowany proces fermentacji w procesie otrzymywania zielonej herbaty wpływa na zachowanie wielu wartościowych składników.
Żółta herbata - najszlachetniejszy rodzaj herbaty. Proces jej powstania jest podobny do herbaty białej, różnica tkwi w czasie trwania procesu suszenia (w przypadku herbaty żółtej jest on dłuższy).
Czerwona herbata (Pu-erh) – ze względu na specyficzny proces produkcji (w odróżnieniu od pozostałych musi dodatkowo fermentować, a następnie leżakować) ma długi termin przydatności do spożycia (nawet 50 lat, dla porównania pozostałe powinno się zużyć do roku czasu). Cechuje ją intensywny, a zarazem specyficzny zapach i smak. Popularna wśród osób dbających o linię.
Niebieska herbata (Ulung) – rzadko spotykana. Proces jej wytwarzania oparty jest na suszeniu na słońcu, wytrząsaniu w specjalnych koszach wykonanych z bambusa, fermentacji i na końcu wypalaniu. Charakteryzuje się tym, że jej liście są całe (wynika to z procesu produkcji).
W sklepach spotkać można również herbaty aromatyzowane, prasowane czy tzw. herbaty ziołowe (są to napary z ziół, a ze względu na podobny efekt zaparzania czyli napar - ten rodzaj napoju przejął również nazwę herbata).
Każdą z herbat należy przyrządzać w inny, specyficzny dla danego rodzaju sposób, tak by uwolnić z niej wszystkie cenne składniki i właściwości (istotny jest czas parzenia i temperatura wody).
Autor: kingurcia