Coś na zdrowie! SYROP IMBIROWY - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Coś na zdrowie! SYROP IMBIROWY

Coś na zdrowie! SYROP IMBIROWY

Autor zdjęcia/źródło: evening_tao@freepik

Imbir opisywany już w najstarszych chińskich księgach medycznych sprawdza się nie tylko w kuchni ale także w lecznictwie. Dzięki substancjom przeciwzapalnym jest także świetnym środkiem na przeziębienie. Ostatnie badania wykazały, że może być także lekiem na astmę

Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie wykorzystuje się natomiast imbir cytwarowy i żółty.

Właściwości lecznicze imbiru

Dwa związki występujące w imbirze:  gingerol i shogaol to substancje likwidujące stany zapalne.  Wysoka zawartość potasu gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś mangan zwiększa odporność, wzmacnia dodatkowo serce i układ krążenia.

Aktywny składnik imbiru 6-shogal niszczy nowotworowe komórki macierzyste, które są oporne na chemioterapię i powodują przerzuty.  Naukowcy odkryli, że imbir nie tylko zabija komórki nowotworowe, ale również zapobiega narastaniu oporności na leki.

Imbir zawiera witaminy A, C, E, B kompleks i minerały takie jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Jest bogaty w krzem niezbędny w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów, zębów i paznokci i odgrywa jedną z kluczowych ról dla utrzymania organizmu przy życiu.

Poza tym imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, antyhistaminowe i znieczulające, zmniejsza ból mięśni i pleców, jest skuteczny w leczeniu grypy, migren i bólów miesiączkowych. Pomaga w bezsenności, problemach trawiennych, chorobie lokomocyjnej, a także odchudza

Imbir jest skutecznym środkiem w leczeniu bakteryjnego zakażenia dróg oddechowych. Działa przeciwzapalnie, odkażająco i rozgrzewająco, ale ma też właściwości, które umożliwiają osobom chorym na astmę łatwiejsze oddychanie oraz wzmacnia działanie leków rozszerzających oskrzela. Poza tym imbir wspomaga trawienie, a zawarty w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Zmniejsza zapalenie płytek krwi, poprawia krążenie, przeciwdziała zakrzepom, zmniejsza poziom cholesterolu, działa przeciwwymiotnie, pomaga w leczeniu migreny, ma działanie przeciwobrzękowe i moczopędne. Napar z imbiru i tymianku może wyleczyć katar, natomiast przyrządzony z niego wywar może posłużyć do płukania gardła.

Syrop imbirowy

W okresie jesienno-zimowym podczas deszczowych i zimnych dni nie trudno o przeziębienia. Ratujmy się więc jak możemy i korzystajmy z jak najbardziej naturalnych sposobów. Z pewnością przydatny okaże się syrop imbirowy lub kandyzowany imbir. Wystarczy przygotować je na zapas, a syrop dodawany do herbaty lub wody i imbir kandyzowany dodawany do ciast i deserów ochronią nas przed katarem i bólem gardła.

Leczniczy syrop z imbiru

Składniki na 250 ml syropu:

  • 250 g korzenia imbiru
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 150 ml wody


Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Do garnka wsyp cukier i lekko podgrzewaj.
  2. Wlej ostrożnie wodę.
  3. Korzenie imbiru pokrój - nie obierając ze skórki – pokrój w plasterki i dodaj do cukru.
  4. Gotuj pod przykryciem godzinę
  5. Zdejmij przykrywkę i gotuj następną godzinę, co jakiś czas mieszając.
  6. Odcedź plasterki imbiru, a syrop przelej do butelki i zamknij

Syrop możesz przechowywać do dwóch miesięcy, natomiast po otwarciu przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu dwóch tygodni

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co z aronii? - zdrowe i oryginalne przepisy>>

Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę>>