Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło: Co zakwasza organizm, a co alkalizuje@pixabay.com
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez.
Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów kwasotwórczych.
Produkty wysoko kwasotwórcze o pH 5,9 – 5,0 to: mięsa i wędliny, cukier i sztuczne słodziki, biała mąka pszenna, biały ryż, sery żółte, kawa i czarna herbata, kakao i czekolada oraz sól
Produkty średnio kwasotwórcze o pH 6,9- 6,0 to: ryby, jaja, płatki zbożowe, chleb żytni, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne i piwo
Produkty słabo kwasotwórcze o pH do 7,0 to: twaróg, orkisz i kasza gryczana, makaron sojowy, otręby, fruktoza, orzechy laskowe i orzechy nerkowca.
Produkty neutralne o pH 7,0 to: masło świeże, śmietana, serwatka, jogurt naturalny i oleje roślinne
Produkty słabo zasadotwórcze do pH do 7,0 to: warzywa jak: kalafior, roszponka, cebula, kiełki pszenicy i owoce jak dojrzałe jabłka, gruszki i śliwki oraz wiśnie i czereśnie, a także zielona herbata, oliwa z oliwek, migdały i maślanka.
Produkty średnio zasadotwórcze o pH od 8,0 do 7,1 to buraki, marchew, brokuły, seler, chrzan i pomidory, a także kalarepa, fasolka szparagowa, szczaw, kapusta i por.
Produkty wysoko zasadotwórcze przy pH 9,0 do 8,1 to: bakłażany, cukinie, ogórki, sałaty, botwina i szpinak, soki owocowe i warzywne bez cukru, prawdziwki i kurki oraz daktyle, figi rodzynki, arbuz, kiwi i ananas.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka
2018.10.18 19:44
Fajny artykuł. Chyba zbyt dużo jadamy produktów kwasotwórczych. Nie jest to dobre dla naszego organizmu.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!