Aronia - dlaczego warto ją poznać? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Aronia - dlaczego warto ją poznać?

Aronia od dawna była wykorzystywana przez medycynę ludową w Ameryce oraz na Syberii. Podawano ją młodym kobietom w ciąży, gdyż dodawała sił. Starsi otrzymywali sok z aronii, który rozjaśniał umysł, pomagał na problemy z kośćmi, a jak uważano wręcz przedłużał życie..

Aronia - dlaczego warto ją poznać?

Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim.

Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale nadają się do tworzenia różnych przetworów, takich jak dżemy, soki i nalewki. Są świetnym źródłem witamin: A, C, E, P oraz soli mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także błonnika i pektyny. Dzięki temu usprawniają przemianę materii i poprawiają gospodarkę tłuszczami, a także łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Stosunkowo niedawno w owocach aronii stwierdzano obecność antocyjanów (ciemnoczerwonych barw­ików, występujących też w czerwonym winie), katechin i ich polimerów – tanin i kwasu chlorogenowego. Według badań przeprowadzonych  na szczu­rach,  podawanie tego kwasu zwiększa tolerancję glukozy i spowalnia jej wchłanianie, zmniejsza też poziom lipidów we krwi. Dlatego aronia może być polecana diabetykom.

Antocyjany, taniny i kwas chlorogenowy to związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, czyli likwidujących wolne rodniki. Jak wiemy wolne rodniki m.in. przyczyniają się do przyśpieszonego starzenia się organizmu.

Osoby spożywające często aronię w różnej postaci rzadko zapadają na anginy i przeziębienia, są bardziej odporne i zdecydowanie rzadziej odwiedzają lekarzy. Zarówno dzieci, jak i dorośli.

Owoce aronii zapewniają dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. To ważna informacja dla osób ze skłonnością do żylaków, miażdżycy i chorób dziedzicznych z tego tytułu.  Zmniejszają stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Regulują także nadciśnienie tętnicze, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic. Działają przeciwkrwotocznie.

Największa ilość antyoksydantów, a także rutyny (rutozyd), zawiera świeżo wyciśnięty sok. Oczywiście najlepiej jeśli surowiec pochodzi z plantacji ekologicznych.

 Aronia i jej przetwory wspomagają także usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich, takich jak ołów, które gromadzą się w organizmie z powodu zanieczyszczonego środowiska. Innym niesłychanie pozytywnym efektem działania aronii jest uodparnianie  skóry na szkodliwe działanie promieni UV, a sam sok z aronii jest pomocny przy oparzeniach słonecznych. 

 Ponadto działania antocyjanów zawartych w aronii  (jak i jagodach) jest poprawa nocnego widzenia.

Coraz częściej środowisko medyczne owocom aronii przyznaje także działanie antyrakowe i wspomagające odchudzanie. Wskazane jest wykorzystywanie aronii  w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.

Aronia nadaje się do uprawy w przydomowym ogrodzie.Nie ma specjalnych wymagań glebowych. Jej krzew odporny jest na niskie temperatury. Owoce dojrzewają we wrześniu, ale spokojnie przetrwają do mrozów.

Najnowsze komentarze

  • 83.25.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    to w następnym roku zrobię o wiele więcej soczku z aronii :D
  • 89.228.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    nie przypuszczałem,że aronia posiada aż tyle dobrych składników itd.. Osobiście próbowałem i nalewki i soku z aronii.. Muszę powiedzieć,ze są na prawdę świetne i godne polecenia :)
  • Awatar użytkownika apis74
    apis74Ikona zgłaszania komentarza
    Nie wiedziałam, że poprawia nocne widzenie. Chyba zacznę pić soczek z aronii :)