Artykuł promocyjny
Opublikowany przez:
Redakcja Familie
Redakcja
2022-11-24 14:22:42
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Makiełki to potrawa, a właściwie słodki deser, który serwuje się w większości domów w Wielkopolsce. To smaczne danie znane jest też na Śląsku, ale pod nazwą makówki. Starsi wielkopolanie wierzyli, że zjedzenie makiełek w noc wigilijną ma scalić rodzinę i zapobiec jej rozpadowi. Jak je przygotować?
To bardzo prosta potrawa, która w Wielkopolsce serwowana jest na bazie makaronu. Jej podstawą i kluczowym składnikiem jest jednak mak. Tradycyjną makiełkę wykonuje się z naturalnego maku, który należy moczyć całą dobę i kilkukrotnie przetrzeć. Osoby, którym zależy na czasie mogą wykorzystać gotową masę makową, dostępną w większości marketów. Samo wykonanie makiełki jest bardzo proste. Do ugotowanego makaronu należy dodać mak oraz drobno posiekane suszone owoce i orzechy. Całość możecie doprawić skórką z pomarańczy oraz miodem, który doda całości słodyczy. Makiełkę serwuje się na zimno, dlatego przed podaniem powinna dobrze schłodzić się w lodówce.
Mieszkańcy Kaszub czerpią z dobrodziejstw natury, a na świątecznych stołach dominują potrawy rybne. Różnorodność jest spora. Możecie znaleźć tam tradycyjnego smażonego karpia, wędzonego węgorza, flądrę w galarecie czy podawane na dziesiątki sposobów śledzie. Choć istnieje wiele przepisów, na które warto zwrócić uwagę, to właśnie śledzie po kaszubsku zyskały największą sławę, przez co dziś możemy je zjeść w różnych zakątkach Polski. Co je wyróżnia? Śledzie po kaszubsku serwowane są w aromatycznym pomidorowym sosie, dzięki któremu zyskują swój wyjątkowy smak. Można je również nieco urozmaicić wykorzystując do tego bakalie, np. rodzynki lub żurawinę, a także kiszonego ogórka.
Zupa o bardzo wdzięcznej nazwie siemieniotka to przepis popularny na Śląsku, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Podstawą jej przyrządzenia są nasiona konopii, które należy najpierw ugotować, zmieniając kilka razy wodę – pozwoli to pozbyć się z nasion charakterystycznej goryczki. Kiedy nasiona zaczną pękać, należy je odcedzić i dokładnie utrzeć, a następnie ponownie przelać wodą. Powstałe „mleczko” trzeba jeszcze raz zagotować z dodatkiem główki cebuli. Smak wywaru złamie dodatek słodkiej śmietany i przypraw – soli, pieprzu i cukru. Zupę serwuje się z dodatkiem np. uprażonej jęczmiennej kaszy.
Na Wigilii w regionie Mazowsza króluje tradycyjny barszcz czerwony serwowany z dodatkiem uszek z grzybowym farszem lub pasztecików z dodatkiem kiszonej kapusty. To właśnie takie połączenie smaków sprawiło, że ten miks ma szerokie grono wiernych miłośników również w innych regionach Polski. Jak przygotować klasyczny barszcz z czerwonych buraków?
Jedna z receptur mówi, że najlepiej smakuje barszcz z dodatkiem leśnych grzybów, które należy namoczyć w wodzie dzień wcześniej, a następnie zagotować. W oddzielnym (dużym) garnku przygotowuje się wywar z warzyw – buraków, pora, marchwi i pietruszki, który trzeba gotować 1,5 godziny, a następnie odcedzić. Do bulionu dodaje się grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i zakwas buraczany. W zależności od upodobań całość można doprawić odrobiną cukru, octu, pieprzu czy soli. Ważne, by przed podaniem nie gotować ponownie barszczu, bo może stracić kolor. Wystarczy delikatnie go podgrzać.
Zgodnie z ludową tradycją ten, kto podczas kolacji wigilijnej skosztuje 12 potraw może oczekiwać kolejnych 12 miesięcy spędzonych w dobrobycie. Świąteczny stół powinien obfitować w potrawy bliskie Waszemu sercu, choć zawsze można wzbogacić go o regionalne dania, które wzbogacą smak świąt.
Odkryj jeszcze więcej pomysłów na regionalne dania wigilijne na stronie Przepisy.pl.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!