Duszone czy pieczone, podlewane rosołkiem ale wychodzi ogólnie suche.. Czy to zależy od gatunku mięsa czy może jest za chude że wychodzi suche.. Może ja coś źle robię...

Poradźcie..? Jak działacie z mięskiem?
                                   22 kwietnia 2015 07:12 | ID: 1215071
                  22 kwietnia 2015 07:12 | ID: 1215071
              
Szczególnie schab ma skłonności do tego, aby w trakcie pieczenia zrobić się suchy...
                                   22 kwietnia 2015 07:20 | ID: 1215077
                  22 kwietnia 2015 07:20 | ID: 1215077
              
Szczególnie schab ma skłonności do tego, aby w trakcie pieczenia zrobić się suchy...
Może za chudy?
                                   22 kwietnia 2015 07:22 | ID: 1215078
                  22 kwietnia 2015 07:22 | ID: 1215078
              
Szczególnie schab ma skłonności do tego, aby w trakcie pieczenia zrobić się suchy...
Może za chudy?
Może, może warto schab obłozyć plastrami boczku. Albo odpowiednio zamarynować?
                                   22 kwietnia 2015 08:14 | ID: 1215089
                  22 kwietnia 2015 08:14 | ID: 1215089
              
Szczególnie schab ma skłonności do tego, aby w trakcie pieczenia zrobić się suchy...
Może za chudy?
Może, może warto schab obłozyć plastrami boczku. Albo odpowiednio zamarynować?
Dokładnie tak.
Ja jeśli robię pieczeń to z karczku lub łopatki. Są to miesa, które mają więcej tłuszczu i właściwie nie pamietam, aby mieso było za suche. Natomiast schab zawsze wychodzi mi za suchy i z niego zrezygnowałam.
                                   22 kwietnia 2015 10:00 | ID: 1215122
                  22 kwietnia 2015 10:00 | ID: 1215122
              
Szczególnie schab ma skłonności do tego, aby w trakcie pieczenia zrobić się suchy...
Może za chudy?
Może, może warto schab obłozyć plastrami boczku. Albo odpowiednio zamarynować?
Dokładnie tak.
Ja jeśli robię pieczeń to z karczku lub łopatki. Są to miesa, które mają więcej tłuszczu i właściwie nie pamietam, aby mieso było za suche. Natomiast schab zawsze wychodzi mi za suchy i z niego zrezygnowałam.
Karkówka zapiekana- uwiebielbiam:)  Szcególnie w wykonaniu naszego kucharza...
 Szcególnie w wykonaniu naszego kucharza...
                                   22 kwietnia 2015 10:08 | ID: 1215130
                  22 kwietnia 2015 10:08 | ID: 1215130
              
ważny też jest czas pieczenia
                                   22 kwietnia 2015 10:17 | ID: 1215133
                  22 kwietnia 2015 10:17 | ID: 1215133
              
ważny też jest czas pieczenia
Ile czasu pieczesz? A temperatura?
                                   22 kwietnia 2015 10:26 | ID: 1215135
                  22 kwietnia 2015 10:26 | ID: 1215135
              
ważny też jest czas pieczenia
Ile czasu pieczesz? A temperatura?
ostatnio piekłam na Święta to ok.1.5 h (jeszcze czas pieczenia zalezy od wielkości kawałka mięsa) w temp.180st
                                   22 kwietnia 2015 11:52 | ID: 1215154
                  22 kwietnia 2015 11:52 | ID: 1215154
              
ważny też jest czas pieczenia
Ile czasu pieczesz? A temperatura?
ostatnio piekłam na Święta to ok.1.5 h (jeszcze czas pieczenia zalezy od wielkości kawałka mięsa) w temp.180st
I ja coś około tego. Ale np. piekę w rękawie do pieczenia. Wydaje mi się że jest wtedy bardziej soczyste.
No i chyba najwięcej zależy od jakości  mięska. 
                                   22 kwietnia 2015 13:50 | ID: 1215181
                  22 kwietnia 2015 13:50 | ID: 1215181
              
ważny też jest czas pieczenia
Ile czasu pieczesz? A temperatura?
ostatnio piekłam na Święta to ok.1.5 h (jeszcze czas pieczenia zalezy od wielkości kawałka mięsa) w temp.180st
I ja coś około tego. Ale np. piekę w rękawie do pieczenia. Wydaje mi się że jest wtedy bardziej soczyste.
No i chyba najwięcej zależy od jakości  mięska. 
W rękawie to i ja piekę. Jednak ze schabu nie poleci żaden ''sos'', a z innych mięs tak...
                                   22 kwietnia 2015 21:01 | ID: 1215251
                  22 kwietnia 2015 21:01 | ID: 1215251
              
Aby pieczone mięsa nie były suche, zapeklowane mięsko wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika .Po 10 - 15 minutach wstawiam do piekarnika fajansowe naczynie z wodą i obnizam temperaturę do 150 stopni gdy piekę z termoobiegiem.Czas pieczenia 1- 2 w zależności od wielkości i kształtu kawałka mięsa.
                                   22 kwietnia 2015 23:39 | ID: 1215312
                  22 kwietnia 2015 23:39 | ID: 1215312
              
Jak piekę karkówkę,łopatkę, boczek zawsze odparzam przed pieczeniem,później obsypuję przyprawami,wykładam na blaszkę,przykrywam sreberkiem,i piekę w temp 180 stopni do 1,5 h,w połowie zmniejszam temp.
Karkówkę piekę na soli,wysmarowaną musztardą.wychodzi pycha.
                                   23 kwietnia 2015 09:01 | ID: 1215328
                  23 kwietnia 2015 09:01 | ID: 1215328
              
Jak piekę karkówkę,łopatkę, boczek zawsze odparzam przed pieczeniem,później obsypuję przyprawami,wykładam na blaszkę,przykrywam sreberkiem,i piekę w temp 180 stopni do 1,5 h,w połowie zmniejszam temp.
Karkówkę piekę na soli,wysmarowaną musztardą.wychodzi pycha.
Słyszałam o tym odparzaniu wcześniej. Niektórzy tak robią przed wędzeniem mięska.. podobno wychodzi lepsze..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!