Galarety, galantyny, nóżki w galarecie.. - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Galarety, galantyny, nóżki w galarecie..

53odp.
Strona 1 z 3
Odsłon wątku: 9661
Avatar użytkownika Stokrotka
StokrotkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
  • Posty: 66136
  • Zgłoś naruszenie zasad
13 lutego 2015, 18:18 | ID: 1191269

Potocznie zwana studzieniną, potrawa ta od zawsze gościła na naszym stole.  Polecana szczególnie dla wzmocnienia stawów i kolan (potrawa ma dużą zawartość naturalnego żelu pochodzącego z wygotowanych rapetek). 


Galareta mięsna  Zdjęcie do przepisu: Galaretka z nóżek wieprzowych


Przyrządzacie taką potrawę? A może macie na nią jakiś swój własny sposób? Zdradźcie go.

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
13 lutego 2015, 18:25 | ID: 1191272

Ja od kilkunastu lat galarety nie gotuję bo jej nie lubię i moi domownicy za nią nie przepadają...{#no2}

Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 18:36 | ID: 1191281

    My robimy dwa rodzaje galarety: z karpia i z nóżek z kurczaka. Do obu dodajemy zielony groszek i jajko :)

    Avatar użytkownika Dunia
    DuniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
    • Posty: 18894
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 18:47 | ID: 1191286

    No właśnie.

    Ulubiona i niby bardzo korzystnie wpływa na stawy. a otóż nie!!!

    Wywary mięsne bardzo źle wpływają na stawy poprzez odkładanie się na tych stawach kryształków szczawianu.

    I powoduje to dnę moczanową.

    Przy tej chorobie zakazane są wywary mięsne, na kościach i wszelkie galarety.

    Avatar użytkownika ewewita1383
    ewewita1383Poziom:
    • Zarejestrowany: 13.10.2011, 14:48
    • Posty: 7303
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 18:47 | ID: 1191287

    robię "zimne nóżki" - od wielu lat mięsko mielę po ugotowaniu w maszynce ,kroję marcheweczke w kosteczkę . kawałki mięsa jakoś nie zachęcają mnie swoim wyglądem i odrzuciłabym każdą skórkę ,a zmielone mi nie przeszkadzają . ponadto na sam koniec gotowania wrzucam do niej pojedyńczo pobrywane listki z  natki pietruszki i ładnie wyglądają takie listeczki zielone w garaletce .

    Avatar użytkownika ewewita1383
    ewewita1383Poziom:
    • Zarejestrowany: 13.10.2011, 14:48
    • Posty: 7303
    5
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 18:49 | ID: 1191288
    apis74 (2015-02-13 19:36:23)

    My robimy dwa rodzaje galarety: z karpia i z nóżek z kurczaka. Do obu dodajemy zielony groszek i jajko :)

    siostra robi i lubi drobiowe właśnie z jajkiem i groszkiem 

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    6
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 18:50 | ID: 1191289
    apis74 (2015-02-13 19:36:23)

    My robimy dwa rodzaje galarety: z karpia i z nóżek z kurczaka. Do obu dodajemy zielony groszek i jajko :)

    Jajko do dobry pomysł. Jakoś nigdy nie dawałam, zawsze jednak musi być dużo warzyw kolorowych.

    Avatar użytkownika oliwka
    oliwkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
    • Posty: 161880
    7
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 18:59 | ID: 1191293
    Dunia (2015-02-13 19:47:36)

    No właśnie.

    Ulubiona i niby bardzo korzystnie wpływa na stawy. a otóż nie!!!

    Wywary mięsne bardzo źle wpływają na stawy poprzez odkładanie się na tych stawach kryształków szczawianu.

    I powoduje to dnę moczanową.

    Przy tej chorobie zakazane są wywary mięsne, na kościach i wszelkie galarety.

    To ja dobrze robię, że nie jadam tych mięsnych galaretek - he he he...{#lol}

    Słodkie chyba można bo dzisiaj je zjadłam ale i tak nie pamiętam kiedy je jadłam... to sobie dzisiaj pozwoliłam...{#naughty}

    Avatar użytkownika Guśka
    GuśkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
    • Posty: 7481
    8
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 19:06 | ID: 1191303

    bardzo lubie galaretę z nóżek wipeszowych:) to smak mojego dziedziństwa...sama nogdy nie robiłam....ale bym chętnie zjadła

    drobiowych i innych nie lubię

    Avatar użytkownika Alina63
    Alina63Poziom:
    • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
    • Posty: 18946
    9
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 19:14 | ID: 1191318

    Uwielbiam wszelkie galarety . Ostatnio robiliśmy drobiową - była pyszna .

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    10
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 19:16 | ID: 1191320
    Alina63 (2015-02-13 20:14:15)

    Uwielbiam wszelkie galarety . Ostatnio robiliśmy drobiową - była pyszna .

    Też robiłam drobiową. Taka delikatniejsza wychodzi.

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    11
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 20:15 | ID: 1191374

    Lubie każdą galaretę. Tylko nie z ryb...Raz na jakis czas robię sama. Zazwyczaj jest to drobiowo- wieprzowa.

    Avatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Poziom:
    • Zarejestrowany: 23.04.2013, 18:58
    • Posty: 12534
    12
    • Zgłoś naruszenie zasad
    13 lutego 2015, 20:26 | ID: 1191381

    mój tata robi najlepszą galaretę:)żadnej innej nie zjem. Uwielbiam galaretę z octem oczywiście:)

    Avatar użytkownika Guśka
    GuśkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 10.01.2010, 14:35
    • Posty: 7481
    13
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 lutego 2015, 07:48 | ID: 1191554
    gocha2323 (2015-02-13 21:26:16)

    mój tata robi najlepszą galaretę:)żadnej innej nie zjem. Uwielbiam galaretę z octem oczywiście:)

    ja też z octem i chlebiem albo ziemniakami

    Avatar użytkownika Alina63
    Alina63Poziom:
    • Zarejestrowany: 26.01.2010, 18:21
    • Posty: 18946
    14
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 lutego 2015, 07:55 | ID: 1191556
    Guśka (2015-02-14 08:48:32)
    gocha2323 (2015-02-13 21:26:16)

    mój tata robi najlepszą galaretę:)żadnej innej nie zjem. Uwielbiam galaretę z octem oczywiście:)

    ja też z octem i chlebiem albo ziemniakami

    Ja lubię galaretę bez octu .

    Avatar użytkownika ewewita1383
    ewewita1383Poziom:
    • Zarejestrowany: 13.10.2011, 14:48
    • Posty: 7303
    15
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 lutego 2015, 13:13 | ID: 1191616
    gocha2323 (2015-02-13 21:26:16)

    mój tata robi najlepszą galaretę:)żadnej innej nie zjem. Uwielbiam galaretę z octem oczywiście:)

    pycha {#lang_emotions_tongue_out}

    Avatar użytkownika Joaśka35
    Joaśka35Poziom:
    • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
    • Posty: 8329
    16
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 lutego 2015, 14:11 | ID: 1191617
    Tylko drobiową i tylko z octem uwielbiam,i często robie,moje dziewczyny też lubią
    Avatar użytkownika Joaśka35
    Joaśka35Poziom:
    • Zarejestrowany: 11.06.2010, 16:03
    • Posty: 8329
    17
    • Zgłoś naruszenie zasad
    14 lutego 2015, 14:12 | ID: 1191618
    Joaśka35 (2015-02-14 15:11:00)
    Tylko drobiową i tylko z octem uwielbiam,i często robie,moje dziewczyny też lubią

    I udekorowana na spodzie groszkiem ,jajeczkiem i pietruszeczka,. .
    Avatar użytkownika lenorka80
    lenorka80Poziom:
    • Zarejestrowany: 18.08.2017, 06:47
    • Posty: 55
    18
    • Zgłoś naruszenie zasad
    22 października 2017, 20:40 | ID: 1401806

    Ja mam bardzo fajny, sprawdzony już przeze mnie przepis na galaretkę drobiową: ugotujmycos.pl/galareta-drobiowa/. Naszło mnie kiedyś na takie smaki z dzieciństwa i wyszukałam właśnei ten przepis a galaretka z niego wyszła perfekcyjna i przepyszna :)

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    19
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 października 2017, 10:33 | ID: 1401839

    Właśnie robiłam w sobotę, dobra wyszła

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    20
    • Zgłoś naruszenie zasad
    23 października 2017, 10:33 | ID: 1401840

    Właśnie robiłam w sobotę, dobra wyszła