Ja jakis czas temy wynalazłam swietyny produkt mlekozastępczy napój ryżowy, robię go do płatków kukurydzianych a takze dodaję do zup zamiast śmietany

 
Napój ryżowy jest roślinną alternatywą  dla zwykłego mleka. Swoim smakiem przypomina mleko, a z dodatkiem kakao  trzeba naprawdę doświadczonego smakosza-mlekopija, aby się zorientować  co to właściwie jest... Można go też miksować z owocami i miodem,  stosować w połączeniu z płatkami, czy wieloma rodzajami musli, a także  dodając jako zdrową śmietankę do kawy, czy herbaty. Proszek ten  przydatny jest też przy najróżniejszych wypiekach, zarówno słonych, jak i  słodkich.
Najprostszy sposób przygotowania: rozmieszaj 25 g proszku, t.j. dwie  łyżki stołowe w 250 ml ciepłej wody. Do przygotowania zimnego napoju  najlepiej jest użyć miksera.