potrawy z dyni - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

potrawy z dyni

25odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 9717
Avatar użytkownika kwadracik
kwadracikPoziom:
  • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
  • Posty: 11242
  • Zgłoś naruszenie zasad
7 września 2011 14:18 | ID: 630142

Znacie jakieś fajne,wypróbowane przepisy na potrawy z dyni.Urosły takowe w moim ogródku i nie do końca wiem jak ten fakt wykorzystac:-).Proszę o rady.

Użytkownik usunięty
    1
    • Zgłoś naruszenie zasad
    7 września 2011 14:21 | ID: 630144

    Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.

     

    Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)

     

    Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.

    Użytkownik usunięty
      2
      • Zgłoś naruszenie zasad
      7 września 2011 15:20 | ID: 630168

      Fajny temat!


      A ma ktoś przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej, taką do słoików?

      Użytkownik usunięty
        3
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 września 2011 15:36 | ID: 630181

        Chętnie się dowiem. Wczoraj widziałam dynię w sklepie i sobie pomyślałam, że nigdy nie jadłam.

        Avatar użytkownika JoAnna795
        JoAnna795Poziom:
        • Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
        • Posty: 549
        4
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 września 2011 16:00 | ID: 630209
        JUICYfruit s (2011-09-07 16:21:02)

        Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.

         

        Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)

         

        Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.

        Długo się pieczę taką dynię, gdyby ją wcześniej pokroić na kawałki? Bo narobiłaś mi smaku, szczególnie tym kremem

        Avatar użytkownika Dunia
        DuniaPoziom:
        • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
        • Posty: 18894
        5
        • Zgłoś naruszenie zasad
        7 września 2011 16:04 | ID: 630213

        Zupa krem z dyni posypana podprażonymi pestkami z dyni. Pycha.

        Aniu. Ja robiłam dynię w takiej samej zalewie jak ogórki. Z tym, że zamiast cukru dodaję zawsze miód. I cukinię też tak robiłam.

        Użytkownik usunięty
          6
          • Zgłoś naruszenie zasad
          7 września 2011 16:13 | ID: 630223
          Dunia (2011-09-07 18:04:28)

          Zupa krem z dyni posypana podprażonymi pestkami z dyni. Pycha.

          Aniu. Ja robiłam dynię w takiej samej zalewie jak ogórki. Z tym, że zamiast cukru dodaję zawsze miód. I cukinię też tak robiłam.

          Jak korniszony Wandziu?

          Avatar użytkownika Dunia
          DuniaPoziom:
          • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
          • Posty: 18894
          7
          • Zgłoś naruszenie zasad
          7 września 2011 16:17 | ID: 630230

          Tak Aniu!!! Jak korniszony. Tylko krótko gotuj słoiki. Od zagotowania 5 minut. Wystarczy.

          Ostatnio edytowany: 07.09.2011, 16:19, przez: Dunia
          Użytkownik usunięty
            8
            • Zgłoś naruszenie zasad
            7 września 2011 16:19 | ID: 630235
            Dunia (2011-09-07 18:17:53)

            Tak Aniu!!! Jak korniszony.

            Dzięki kochana!


            A jak długo je pasteryzujesz?

            Użytkownik usunięty
              9
              • Zgłoś naruszenie zasad
              7 września 2011 16:31 | ID: 630247
              JoAnna795 (2011-09-07 18:00:10)
              JUICYfruit s (2011-09-07 16:21:02)

              Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.

               

              Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)

               

              Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.

              Długo się pieczę taką dynię, gdyby ją wcześniej pokroić na kawałki? Bo narobiłaś mi smaku, szczególnie tym kremem

              Do miekkości. W zalezności od kawałków od 30-60 min.

              Ale lepiej wieksze.

              Ach i koniecznie do kremu dodaj troszke gałki muszkatałowej, fajny posmaczek daje:)

              Użytkownik usunięty
                10
                • Zgłoś naruszenie zasad
                8 września 2011 03:24 | ID: 630560

                Znalazłam jeszcze na moim ulubionym blogu:

                http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Pumpkin-cheesecake-sernik-z-dynia.html

                 

                http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Placuszki-z-dyni.html

                Avatar użytkownika kwadracik
                kwadracikPoziom:
                • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
                • Posty: 11242
                11
                • Zgłoś naruszenie zasad
                8 września 2011 10:23 | ID: 631004

                I to świetne przepisy są!Wypróbuję i o efekcie poinformuję:-).Jak do tej pory "pracowałam "tylko na kabaczkach i cukiniach.

                Avatar użytkownika olapmi
                olapmiPoziom:
                • Zarejestrowany: 06.09.2011, 12:33
                • Posty: 26
                12
                • Zgłoś naruszenie zasad
                19 września 2011 19:49 | ID: 641317

                Byłam ostatnio na dniach korbola albo jak kto woli dyni podawno tam zupę z dyni z zacierkami taką na mleku, kompot z dynii, placki z dyni oraz konfiture z dyni. Niestety panie które serwowały te przysmaki nie chciały zdradzić przepisów. Mogę tylko dodać że w niektórych daniach wyczuwało się korzenny posmak

                Avatar użytkownika Justyna mama Łukasza
                • Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
                • Posty: 7326
                13
                • Zgłoś naruszenie zasad
                19 września 2011 21:15 | ID: 641410
                annas82 (2011-09-07 17:20:38)

                Fajny temat!


                A ma ktoś przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej, taką do słoików?

                ?Aniu ja mam cudny przepis na dynię w sosie własnym pyszna, poszulkam u mamy. Lubięteż zacierki na mleku z dynią.

                Avatar użytkownika asiula221
                asiula221Poziom:
                • Zarejestrowany: 24.05.2011, 09:12
                • Posty: 2868
                14
                • Zgłoś naruszenie zasad
                19 września 2011 21:50 | ID: 641423
                Odp. na: #1

                krem z dyni robiłam świetne zwłaszcza dla niemowlaków a dla dorosłych z grzankami.

                Avatar użytkownika JoAnna795
                JoAnna795Poziom:
                • Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
                • Posty: 549
                15
                • Zgłoś naruszenie zasad
                20 września 2011 09:00 | ID: 641644

                Własnie upiekłam dynię w piekarniku. Jest pyyyyyyszna. Mogłabym ją jeść codziennie, tylko....jak Wy toto obieracie. Ja myślałam, ze się wykończę. Obierak sie blokował a nozem się pokaleczyłam.

                Avatar użytkownika jkm
                jkmPoziom:
                • Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
                • Posty: 4222
                16
                • Zgłoś naruszenie zasad
                20 września 2011 09:05 | ID: 641655

                ja robie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi - własnie dzisiaj w pracy miałam


                oraz zupę na mleku z dyni z zacierkami albo otrębami na zimno pyszny puding wychodzi


                dynię marynowaną na słodko pycha w takie kosteczki pokrojona


                jeśli chodzi o obróbkę dyni to piekę ją w ćwiartki pokrojoną bez pestek około 1 godziny w temperaturze 200 st C


                następnie łyzką wybieram miekki miąższ na ciepło i wrzucam do malaksera , miksuje do pojemników, studzę i do zamrażarki ewentualnie wekuję 

                Ostatnio edytowany: 20.09.2011, 09:15, przez: jkm
                Avatar użytkownika kwadracik
                kwadracikPoziom:
                • Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
                • Posty: 11242
                17
                • Zgłoś naruszenie zasad
                20 września 2011 09:26 | ID: 641687
                JoAnna795 (2011-09-20 11:00:20)

                Własnie upiekłam dynię w piekarniku. Jest pyyyyyyszna. Mogłabym ją jeść codziennie, tylko....jak Wy toto obieracie. Ja myślałam, ze się wykończę. Obierak sie blokował a nozem się pokaleczyłam.

                A jak wyglądała że tak sie wyrażę jej wczesniejsza obróbka?

                Avatar użytkownika JoAnna795
                JoAnna795Poziom:
                • Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
                • Posty: 549
                18
                • Zgłoś naruszenie zasad
                20 września 2011 10:03 | ID: 641731

                No ja nie wpadłam na to, zeby upiec w łupinie i namęczyłam sie ze skrobaniem i to po raz ostatni. Później wyjęłam pestki, pokroiłam na większe kawałki. Na blachę polałam olej ułożyłam dynię, posoliłam, popieprzyłam i polałąm jeszcze trochę olejem, przykryłam folią aluminiową i piekłam ok 50. min w temp. 150C. I w zasadzie taka już jest pyszna. Idę dzisiaj krok dalej i jestem w trakcie robienia zupy kremu. Własnie gotuję ziemniaki z przyprawami jak na zupę. Potem wszystko zmiksuję z gałką muszkatołową. Nie mam groszku ptysiowego więc zrobię grzanki i trochę śmietanki na koniec. To mój debiut, więc póxniej napiszę jak smakowało. Ale jedno wiem na pewno jutro kupuję ogromniastą dynię(bo tą miałam małą), upiekę ją i zjem prosto z blachy...MNIAAAAM...a później moze zrobie ciasto dyniowe...poszukam jakichś przepisów...

                Avatar użytkownika jkm
                jkmPoziom:
                • Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
                • Posty: 4222
                19
                • Zgłoś naruszenie zasad
                20 września 2011 10:05 | ID: 641735

                na ciasto dyniowe szukaj u nas w przepisach ja je dodam


                a i dodaj swoje przepisy na dynie ze zdjęciami


                bedzie nam bardzo miło

                Avatar użytkownika JoAnna795
                JoAnna795Poziom:
                • Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
                • Posty: 549
                20
                • Zgłoś naruszenie zasad
                20 września 2011 10:19 | ID: 641749

                No nie weim czy mogę bo przepis ściagnięty od JUICYfruit s parę postów wyzej