potrawy z dyni
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Znacie jakieś fajne,wypróbowane przepisy na potrawy z dyni.Urosły takowe w moim ogródku i nie do końca wiem jak ten fakt wykorzystac:-).Proszę o rady.
Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.
Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)
Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.
Fajny temat!
A ma ktoś przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej, taką do słoików?
Chętnie się dowiem. Wczoraj widziałam dynię w sklepie i sobie pomyślałam, że nigdy nie jadłam.
- Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
- Posty: 549
Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.
Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)
Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.
Długo się pieczę taką dynię, gdyby ją wcześniej pokroić na kawałki? Bo narobiłaś mi smaku, szczególnie tym kremem
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Zupa krem z dyni posypana podprażonymi pestkami z dyni. Pycha.
Aniu. Ja robiłam dynię w takiej samej zalewie jak ogórki. Z tym, że zamiast cukru dodaję zawsze miód. I cukinię też tak robiłam.
Zupa krem z dyni posypana podprażonymi pestkami z dyni. Pycha.
Aniu. Ja robiłam dynię w takiej samej zalewie jak ogórki. Z tym, że zamiast cukru dodaję zawsze miód. I cukinię też tak robiłam.
Jak korniszony Wandziu?
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Tak Aniu!!! Jak korniszony. Tylko krótko gotuj słoiki. Od zagotowania 5 minut. Wystarczy.
Tak Aniu!!! Jak korniszony.
Dzięki kochana!
A jak długo je pasteryzujesz?
Dynia pieczona, ponoc znakomita ! Z dodatkiem soli, pieprzu i ulubionych przypraw. Jako dodatek do obiadku.
Krem z dynii, wykorzystac upieczone. Do tego ziemniaczki, smietana, przyprawy - zmiksowac i smakowac:)
Ciasto mozna z dynii zrobic, ale jeszcze nie probowałam.
Długo się pieczę taką dynię, gdyby ją wcześniej pokroić na kawałki? Bo narobiłaś mi smaku, szczególnie tym kremem
Do miekkości. W zalezności od kawałków od 30-60 min.
Ale lepiej wieksze.
Ach i koniecznie do kremu dodaj troszke gałki muszkatałowej, fajny posmaczek daje:)
Znalazłam jeszcze na moim ulubionym blogu:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Pumpkin-cheesecake-sernik-z-dynia.html
http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Placuszki-z-dyni.html
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
I to świetne przepisy są!Wypróbuję i o efekcie poinformuję:-).Jak do tej pory "pracowałam "tylko na kabaczkach i cukiniach.
- Zarejestrowany: 06.09.2011, 12:33
- Posty: 26
Byłam ostatnio na dniach korbola albo jak kto woli dyni podawno tam zupę z dyni z zacierkami taką na mleku, kompot z dynii, placki z dyni oraz konfiture z dyni. Niestety panie które serwowały te przysmaki nie chciały zdradzić przepisów. Mogę tylko dodać że w niektórych daniach wyczuwało się korzenny posmak
- Zarejestrowany: 09.10.2010, 20:03
- Posty: 7326
Fajny temat!
A ma ktoś przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej, taką do słoików?
?Aniu ja mam cudny przepis na dynię w sosie własnym pyszna, poszulkam u mamy. Lubięteż zacierki na mleku z dynią.
- Zarejestrowany: 24.05.2011, 09:12
- Posty: 2868
krem z dyni robiłam świetne zwłaszcza dla niemowlaków a dla dorosłych z grzankami.
- Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
- Posty: 549
Własnie upiekłam dynię w piekarniku. Jest pyyyyyyszna. Mogłabym ją jeść codziennie, tylko....jak Wy toto obieracie. Ja myślałam, ze się wykończę. Obierak sie blokował a nozem się pokaleczyłam.
- Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
- Posty: 4222
ja robie ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi - własnie dzisiaj w pracy miałam
oraz zupę na mleku z dyni z zacierkami albo otrębami na zimno pyszny puding wychodzi
dynię marynowaną na słodko pycha w takie kosteczki pokrojona
jeśli chodzi o obróbkę dyni to piekę ją w ćwiartki pokrojoną bez pestek około 1 godziny w temperaturze 200 st C
następnie łyzką wybieram miekki miąższ na ciepło i wrzucam do malaksera , miksuje do pojemników, studzę i do zamrażarki ewentualnie wekuję
- Zarejestrowany: 16.01.2011, 15:14
- Posty: 11242
Własnie upiekłam dynię w piekarniku. Jest pyyyyyyszna. Mogłabym ją jeść codziennie, tylko....jak Wy toto obieracie. Ja myślałam, ze się wykończę. Obierak sie blokował a nozem się pokaleczyłam.
A jak wyglądała że tak sie wyrażę jej wczesniejsza obróbka?
- Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
- Posty: 549
No ja nie wpadłam na to, zeby upiec w łupinie i namęczyłam sie ze skrobaniem i to po raz ostatni. Później wyjęłam pestki, pokroiłam na większe kawałki. Na blachę polałam olej ułożyłam dynię, posoliłam, popieprzyłam i polałąm jeszcze trochę olejem, przykryłam folią aluminiową i piekłam ok 50. min w temp. 150C. I w zasadzie taka już jest pyszna. Idę dzisiaj krok dalej i jestem w trakcie robienia zupy kremu. Własnie gotuję ziemniaki z przyprawami jak na zupę. Potem wszystko zmiksuję z gałką muszkatołową. Nie mam groszku ptysiowego więc zrobię grzanki i trochę śmietanki na koniec. To mój debiut, więc póxniej napiszę jak smakowało. Ale jedno wiem na pewno jutro kupuję ogromniastą dynię(bo tą miałam małą), upiekę ją i zjem prosto z blachy...MNIAAAAM...a później moze zrobie ciasto dyniowe...poszukam jakichś przepisów...
- Zarejestrowany: 02.04.2008, 07:40
- Posty: 4222
na ciasto dyniowe szukaj u nas w przepisach ja je dodam
a i dodaj swoje przepisy na dynie ze zdjęciami
bedzie nam bardzo miło
- Zarejestrowany: 27.12.2010, 14:16
- Posty: 549
No nie weim czy mogę bo przepis ściagnięty od JUICYfruit s parę postów wyzej