Czemu z moich ogórków kiszonych wyszła paćka ???
Zamiast po otwarciu być twarde, są miękkie i rozpadają się w rękach- jak rozgotowane kluchy!
Nie wiem, co źle zrobiłam- doświadczone gospodynie domowe- podpowiedzcie, bo na pomoc to już za późno
A może dostało się powietrze do nich? Taki mają biały nalot na skórce... Która schodzi, jakby grzybice miały :-p,
- Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
- Posty: 112855
A ja myślę że miały za ciepło. Stosuję metodę mojej mamy. Gdy tylko naszykuje słoiki od razu wynosi do chłodnej piwnicy i tam pomalutku sobie kisają. Są rewelacyjne! Moja mama dokłada jeszcze oprócz czosnku chrzanu liście dębowe i z wiśni no i koper , całe badyle. Ja dodaję jeszcze liście chrzanu na wierzch.
Ja też daję liście i koper:)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
A ja myślę że miały za ciepło. Stosuję metodę mojej mamy. Gdy tylko naszykuje słoiki od razu wynosi do chłodnej piwnicy i tam pomalutku sobie kisają. Są rewelacyjne! Moja mama dokłada jeszcze oprócz czosnku chrzanu liście dębowe i z wiśni no i koper , całe badyle. Ja dodaję jeszcze liście chrzanu na wierzch.
Ja też daję liście i koper:)
mieszkam w bliku i w piwnicy jest naprawde ciepło a ogorki sa okej
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
No to trudno, nie dojdziesz! Trzeba by się ogórków zapytać, ale te ci nie powiedzą
No to trudno, nie dojdziesz! Trzeba by się ogórków zapytać, ale te ci nie powiedzą
świetne :)
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
Myślę, że wszystko się nałożyło. I ogórki ( nie wszystkie odmiany udają się w kiszeniu), temperatura przechowywania, brak dużej ilości chrzanu ( sprawia, ze ogórki sa twarde).
Ale co już sprawdziłam ...sól. Jęsli stosujesz sól jodowaną, to często przetwory popsują się.
Ja już mam złe doświadczenia z tą solą i kupuję sólkamienną do przetworów albo morską drobną. I kłopoty skończyły się.
- Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
- Posty: 66136
O właśnie, ja też zawsze do przetworów tylko sól kamienną!
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
O właśnie, ja też zawsze do przetworów tylko sól kamienną!
ja tez
- Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
- Posty: 18894
I jeszcze pomyślalam , ze może zalałaś nie przegotowaną wodą. Na zimowe zapasy studziłam wodę ale na małosolne zalewalam gorącą.
- Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
- Posty: 4075
W tym roku od upałów ogórki "gotowały się" na polu. Dlatego ja nie kisiłam (swoje) tylko robiłam "po meksykańsku"-są super. Poza tym wpływ nawozów i oprysków na plantacjach i sól tylko kamienna.
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
Ja w tym roku nie kisilam bo ogórki były do kitu, pogoda dała w d..., Parę razy dalam do kamionki i ciapa więc szkoda kisić do słoików. Zależy gdzie i w jakim momencie dojrzewały.
I jeszcze pomyślalam , ze może zalałaś nie przegotowaną wodą. Na zimowe zapasy studziłam wodę ale na małosolne zalewalam gorącą.
Ale co już sprawdziłam ...sól. Jęsli stosujesz sól jodowaną, to często przetwory popsują się.
Sól musi być kamienna od jodowanej faktycznie często się psują przetwory.
Woda oczywiście przegotowana, ja stosuję wystudzoną na każdy rodzaj.Nie przegotowana woda nie nadaje się w 100 % do przetworów.