Czemu z moich ogórków kiszonych wyszła paćka ??? - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek

Czemu z moich ogórków kiszonych wyszła paćka ???

31odp.
Strona 2 z 2
Odsłon wątku: 38194
Użytkownik usunięty
    • Zgłoś naruszenie zasad
    11 października 2013, 20:08 | ID: 1028231

    Zamiast po otwarciu być twarde, są miękkie i rozpadają się w rękach- jak rozgotowane kluchy!

    Nie wiem, co źle zrobiłam- doświadczone gospodynie domowe- podpowiedzcie, bo na pomoc to już za późno{#wink}


    A może dostało się powietrze do nich? Taki mają biały nalot na skórce... Która schodzi, jakby grzybice miały :-p, 

    Avatar użytkownika Sonia
    SoniaPoziom:
    • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
    • Posty: 112855
    21
    • Zgłoś naruszenie zasad
    12 października 2013, 09:23 | ID: 1028360
    Stokrotka (2013-10-12 11:17:48)

    A ja myślę że miały za ciepło. Stosuję metodę mojej mamy. Gdy tylko naszykuje słoiki od razu wynosi do chłodnej piwnicy i tam pomalutku sobie kisają. Są rewelacyjne!  Moja mama dokłada jeszcze oprócz czosnku chrzanu liście dębowe i z wiśni no i koper , całe badyle. Ja dodaję jeszcze liście chrzanu na wierzch.

    Ja też daję liście i koper:)

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    22
    • Zgłoś naruszenie zasad
    12 października 2013, 09:31 | ID: 1028362
    Sonia (2013-10-12 11:23:27)
    Stokrotka (2013-10-12 11:17:48)

    A ja myślę że miały za ciepło. Stosuję metodę mojej mamy. Gdy tylko naszykuje słoiki od razu wynosi do chłodnej piwnicy i tam pomalutku sobie kisają. Są rewelacyjne!  Moja mama dokłada jeszcze oprócz czosnku chrzanu liście dębowe i z wiśni no i koper , całe badyle. Ja dodaję jeszcze liście chrzanu na wierzch.

    Ja też daję liście i koper:)

    mieszkam w bliku i w piwnicy jest naprawde ciepło a ogorki sa okej

    Avatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
    • Posty: 66136
    23
    • Zgłoś naruszenie zasad
    12 października 2013, 12:11 | ID: 1028405

    No to trudno, nie dojdziesz! Trzeba by się ogórków zapytać, ale te ci nie powiedzą  {#shocking}

    Użytkownik usunięty
      24
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 października 2013, 12:22 | ID: 1028408
      Stokrotka (2013-10-12 14:11:39)

      No to trudno, nie dojdziesz! Trzeba by się ogórków zapytać, ale te ci nie powiedzą  {#shocking}

      {#lol}{#clap}świetne :)

      Avatar użytkownika Dunia
      DuniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
      • Posty: 18894
      25
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 października 2013, 13:23 | ID: 1028421

      Myślę, że wszystko się nałożyło. I ogórki ( nie wszystkie odmiany udają się w kiszeniu), temperatura przechowywania, brak dużej ilości chrzanu ( sprawia, ze ogórki sa twarde).

      Ale co już sprawdziłam ...sól. Jęsli stosujesz sól jodowaną, to często przetwory popsują się. 

      Ja już mam złe doświadczenia z tą solą i kupuję sólkamienną do przetworów  albo morską drobną. I kłopoty skończyły się. 

      Avatar użytkownika Stokrotka
      StokrotkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 28.04.2009, 13:58
      • Posty: 66136
      26
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 października 2013, 14:18 | ID: 1028432

      O właśnie, ja też zawsze do przetworów tylko sól kamienną!

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      27
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 października 2013, 14:20 | ID: 1028433
      Stokrotka (2013-10-12 16:18:06)

      O właśnie, ja też zawsze do przetworów tylko sól kamienną!

      ja tez

      Avatar użytkownika Dunia
      DuniaPoziom:
      • Zarejestrowany: 10.03.2011, 16:24
      • Posty: 18894
      28
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 października 2013, 14:31 | ID: 1028438

      I jeszcze pomyślalam , ze może zalałaś nie przegotowaną wodą. Na zimowe zapasy studziłam wodę ale na małosolne zalewalam gorącą. 

      Avatar użytkownika wamat
      wamatPoziom:
      • Zarejestrowany: 01.10.2009, 10:38
      • Posty: 4075
      29
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 października 2013, 14:55 | ID: 1028448

      W tym roku od upałów ogórki "gotowały się" na polu. Dlatego ja nie kisiłam (swoje) tylko robiłam "po meksykańsku"-są super. Poza tym wpływ nawozów i oprysków na plantacjach i sól tylko kamienna. 

      Avatar użytkownika basiula11
      basiula11Poziom:
      • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
      • Posty: 1876
      30
      • Zgłoś naruszenie zasad
      12 października 2013, 21:41 | ID: 1028558

      Ja w tym roku nie kisilam bo ogórki były  do kitu, pogoda dała w d..., Parę razy dalam do kamionki i ciapa więc szkoda kisić do słoików. Zależy gdzie i w jakim momencie dojrzewały.

      Użytkownik usunięty
        31
        • Zgłoś naruszenie zasad
        14 października 2013, 08:54 | ID: 1029182
        Dunia (2013-10-12 16:31:26)

        I jeszcze pomyślalam , ze może zalałaś nie przegotowaną wodą. Na zimowe zapasy studziłam wodę ale na małosolne zalewalam gorącą. 

         

        Dunia (2013-10-12 15:23:52)

        Ale co już sprawdziłam ...sól. Jęsli stosujesz sól jodowaną, to często przetwory popsują się. 

        Sól musi być kamienna od jodowanej faktycznie często się psują przetwory.

        Woda oczywiście przegotowana, ja stosuję wystudzoną na każdy rodzaj.Nie przegotowana woda nie nadaje się w 100 % do przetworów.