-
1
Marietka
Zarejestrowany: 29-01-2012 21:55 .
Posty: 28005
2013-03-16 09:28:45
16 marca 2013 09:28 | ID: 929094
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Próbowałam już różne wersje przepisów na biszkopt - ten jest niezawodny dlatego polecam :)
ja z tego robie.
nasaczałam np. jak ananas czy brzoskwinie w puszcze kupije to tym sokiem z puszki nasaczłam. pyszne
-
2
izuss
Zarejestrowany: 26-10-2009 14:53 .
Posty: 504
2013-03-16 09:33:12
16 marca 2013 09:33 | ID: 929097
Marietka (2013-03-16 09:28:45)
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli). Ja dodaję stopniowo ok. połowę cukru. Piana ubija się długo ale wychodzi sztywna i gładka.
Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa.
Jeżeli chcemy uzyskać ciemną wersję stosujemy 3/4 szklanki mąki i 3 łyżeczki kakao.
Blachę smarujemy tłuszczem i dno (tylko!) obsypujemy bułką tartą. Wylewamy naszą biszkoptową masę.
Wstawiamy do nagrzanego 180st. piekarnika.
Pieczemy ok 30-40 min. (sprawdzamy patyczkiem czy gotowe).
Nie wyjmujemy od razu z piekarnika tylko zostawiamy na jakiś czas w środku przy otwartych drzwiczkach.
Próbowałam już różne wersje przepisów na biszkopt - ten jest niezawodny dlatego polecam :)
ja z tego robie.
Ja mam taki przepis tylko dawałam 4 jajka i do tego jeszcze 2 łyżki budyniu albo mąki ziemiaczanej.Spróbuje twojego dzięki:)
nasaczałam np. jak ananas czy brzoskwinie w puszcze kupije to tym sokiem z puszki nasaczłam. pyszne
-
3
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2013-03-16 09:34:55
16 marca 2013 09:34 | ID: 929098
biszkopt zawsze nasączam słodką herbatą z cytryną lub wodą z cytryną i z cukrem ...
-
4
Paulqa
Zarejestrowany: 24-08-2011 15:04 .
Posty: 14675
2013-03-16 09:49:08
16 marca 2013 09:49 | ID: 929108
Ja biszkopt nasaczam spirytusem albo wódka
-
5
usunięty użytkownik
2013-03-16 10:24:25
16 marca 2013 10:24 | ID: 929123
7jajek , na jedno jajko 3dkg cukru i 2,5dkg mąki
Jajka z cukrem ubijam na parze/ trzeba kontrolować ciepłotę,żeby sie jajka nie zcięły/
Dobrze ubite jajka zdjąć z pary i ubijać aż wystygną Wymieszac z mąką Włożyć tortownicę do nagrzanego
piekarnika ok 160st piec od 20-40 min Upieczony biszkopt odstaje od formy i jest ładnie zrumieniony
Zawsze mi sie udaje
-
6
Marietka
Zarejestrowany: 29-01-2012 21:55 .
Posty: 28005
2013-03-16 10:27:41
16 marca 2013 10:27 | ID: 929126
Paulqa (2013-03-16 09:49:08)
Ja biszkopt nasaczam spirytusem albo wódka
o w morde
-
7
usunięty użytkownik
2013-03-16 10:31:59
16 marca 2013 10:31 | ID: 929134
Marietka (2013-03-16 10:27:41)
Paulqa (2013-03-16 09:49:08)
Ja biszkopt nasaczam spirytusem albo wódka
o w morde
Można , ale dzieci nie mogą jeść do woli Ja nasączam cytryną Woda przegotowana i wystudzona i dodaję sok z 2 cytryn , ale wtedy robię słodką masę i jest smakowo super
-
8
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2013-03-16 10:32:28
16 marca 2013 10:32 | ID: 929137
Alina63 (2013-03-16 09:34:55)
biszkopt zawsze nasączam słodką herbatą z cytryną lub wodą z cytryną i z cukrem ...
Zawsze wodą przegotowaną oczywiście i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym + cukier... nasączam każdy krążek tortu...
-
9
usunięty użytkownik
2013-03-16 10:34:25
16 marca 2013 10:34 | ID: 929139
oliwka (2013-03-16 10:32:28)
Alina63 (2013-03-16 09:34:55)
biszkopt zawsze nasączam słodką herbatą z cytryną lub wodą z cytryną i z cukrem ...
Zawsze wodą przegotowaną oczywiście i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym + cukier... nasączam każdy krążek tortu...
Ja nie dodaję cukru, ale zależy co kto woli i jak
-
10
izuss
Zarejestrowany: 26-10-2009 14:53 .
Posty: 504
2013-03-16 10:38:55
16 marca 2013 10:38 | ID: 929143
A jakim kremem przekładacie biszkopcik?
-
11
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2013-03-16 10:39:44
16 marca 2013 10:39 | ID: 929145
izuss (2013-03-16 10:38:55)
A jakim kremem przekładacie biszkopcik?
Gotowcem, najlepiej śmietankowym, bo najlepiej smakuje chłopakom:)
-
12
usunięty użytkownik
2013-03-16 10:56:35
16 marca 2013 10:56 | ID: 929161
izuss (2013-03-16 10:38:55)
A jakim kremem przekładacie biszkopcik?
robię sama masę i kombinuje smaki i kolory
-
13
moniczka81
Zarejestrowany: 06-06-2010 12:45 .
Posty: 9066
2013-03-16 10:58:15
16 marca 2013 10:58 | ID: 929164
Jak smakowicie się zrobiło. Sama chyba skorzystam bo generalnie biszkopty mi nie wychodzą :(
-
14
Marietka
Zarejestrowany: 29-01-2012 21:55 .
Posty: 28005
2013-03-16 11:00:06
16 marca 2013 11:00 | ID: 929166
kupuje kremajerkonaiak, wanilia czy czekoladowy.z mlekiem i masłem robie
-
15
Marietka
Zarejestrowany: 29-01-2012 21:55 .
Posty: 28005
2013-03-16 11:00:30
16 marca 2013 11:00 | ID: 929169
baszka (2013-03-16 10:31:59)
Marietka (2013-03-16 10:27:41)
Paulqa (2013-03-16 09:49:08)
Ja biszkopt nasaczam spirytusem albo wódka
o w morde
Można , ale dzieci nie mogą jeść do woli Ja nasączam cytryną Woda przegotowana i wystudzona i dodaję sok z 2 cytryn , ale wtedy robię słodką masę i jest smakowo super
mama moja tak jak Pani robi
-
16
izuss
Zarejestrowany: 26-10-2009 14:53 .
Posty: 504
2013-03-16 11:08:39
16 marca 2013 11:08 | ID: 929179
Paulqa (2013-03-16 09:49:08)
Ja biszkopt nasaczam spirytusem albo wódka
ale to już chyba nie dla dzieci
-
17
moniczka81
Zarejestrowany: 06-06-2010 12:45 .
Posty: 9066
2013-03-16 11:17:06
16 marca 2013 11:17 | ID: 929187
izuss (2013-03-16 11:08:39)
Paulqa (2013-03-16 09:49:08)
Ja biszkopt nasaczam spirytusem albo wódka
ale to już chyba nie dla dzieci
Ta wersja zdecydowanie nie, ale pamiętam że jak byłam dzieckiem to ta wersja była najsmaczniejsza bo zakazana ;).
Koleżanka nasącza biszkopt wodą z cukrem.
-
18
usunięty użytkownik
2013-03-16 11:20:49
16 marca 2013 11:20 | ID: 929190
Za kilka dni będę robić tort piętrowy dla syna na 30 urodziny Kupiłam literki i cyferki czekoladowe Będziemy z przyszłą synową kombinować dekoracje
-
19
Sylwiaws
Zarejestrowany: 15-12-2009 23:07 .
Posty: 4215
2013-03-16 16:52:26
16 marca 2013 16:52 | ID: 929335
Ja polecam "zrzucić biszkopta" by nie opadł:) https://www.familie.pl/Forum-5-72/m809101-2,Zrzucanie-biszkopta-O-co-chodzi.html -tutaj troszke moich doswiadczen na ten temat:)
Ostatnio edytowany: 16-03-2013 16:55, przez: Sylwiaws
-
20
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2013-03-16 17:04:46
16 marca 2013 17:04 | ID: 929337
na 1 jajko daję 1 łyzkę mąki i 1 łyżkę cukru . Jeśli ma to być biszkopt niski - robię go z 4 jajek , gdy wysoki , do przekrojenia najczęściej piekę biszkopt z 7 jajek . Przekładam często ubitą kremówką usztywnioną tężejącą galaretką ....