21 listopada 2009 17:41 | ID: 81020
21 listopada 2009 19:11 | ID: 81032
Alicjo-ja właśnie taki będę robiła w przyszłym tygodniu- prawdziwy piernik staropolski.
W zeszłym roku robiłam po raz pierwszy dla siebie i rodzinke obdarowałam- królował na stole nad innymi ciastami :))
21 listopada 2009 19:20 | ID: 81035
21 listopada 2009 19:56 | ID: 81062
21 listopada 2009 19:56 | ID: 81063
21 listopada 2009 19:57 | ID: 81065
Dzięki wielkie .
21 listopada 2009 20:00 | ID: 81067
21 listopada 2009 20:02 | ID: 81071
21 listopada 2009 20:03 | ID: 81072
21 listopada 2009 22:09 | ID: 81137
0,5 litra miodu, 2 niepełne szkl cukru, kostka margaryny, 1kg + 1szkl mąki tortowej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody, 0,5 szkl mleka, szczypta soli, 2-3 opakowania przyprawy do piernika, bakalie
Miód, cukier, margarynę ogrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka, sodę wymieszaną w mleku. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie.
Takie ciasto powinno stać 3 tygodnie w chłodnym miejscu (balkonie, piwnicy, komórce) w szklanym, emaliowanym lub kamionkowym naczyniu-przykryte szczelnie folią i ściereczką.
Po 3 tyg. upiec kilka placków w zależności od wielkości blaszki (wykładamy w blaszcze grubość ok 1cm). Upieczone placki powinny poleżeć 7-10 dni aby zmiękły (zawinąć w ściereczkę). Po tym czasie przekładać powidłami śliwkowymi a na wierzch polewa czekoladowa, lukier-co kto lubi.
SMACZNEGO :)))))
21 listopada 2009 22:10 | ID: 81139
21 listopada 2009 22:10 | ID: 81140
21 listopada 2009 22:11 | ID: 81141
21 listopada 2009 22:17 | ID: 81144
Mimo całego tego czasu, piernik nie jest pracochłonnym ciastem.
Przed udekorowaniem go z wierzchu odcinamy cieniutkie brzegi i wychodzi piękny np. prostokąt.
Na kilka dni przed świętami pierniki mam już gotowe i czekające tylko do przełożenia i udekorowania. Wtedy mam czas na inne sprawy i gotowanie a przy ciastach np. z masą nie można zbyt wcześnie piec-bo wiadomo nie postoją :)
Polecam naprawdę pyszny.
W razie pytań piszcie postaram się w miarę czasu zaglądać na ten temat odpisywać i radzić :))
powodzenia- ja rok temu po raz pierwszy go robiłam i się udało- NIEBO W GĘBIE
21 listopada 2009 22:19 | ID: 81145
22 listopada 2009 09:36 | ID: 81260
22 listopada 2009 10:29 | ID: 81277
22 listopada 2009 15:13 | ID: 81379
po upieczeniu ma stać 7-10 dni na święta, a 2 placki suche zawijam w pergamin i w chłodnym trzymam do 30 grudnia-wtedy przekladam powidlami i polewam polewą :)
Suchy może stać dłużej niż jak będzie przełożony powidłami czy masą
22 listopada 2009 18:54 | ID: 81409
23 listopada 2009 08:10 | ID: 81562
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.