Soda a proszek do pieczenia.
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
Tak się właśnie zastanawiam czym różni sie soda od proszku do pieczenia. Mam przepis gdzie należy dodać sody i tak kombinuje czy jak dodam proszku to wpłynie to w jakiś sposób na ciasto? W pieczeniu nie jestem orłem ale może placka nie zepsuję.
Może ktoś z doświadczeniem mi to wyjaśni?
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
Ja sody dodaję tylko do spodów od miodownika ale nie wiem jaka jest różnica i czy można jedno zastąpić drugim Ale zagwózdkowe pytanie ;)
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
No ja też , prosta rzecz a tyle zachodu.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
No ja też , prosta rzecz a tyle zachodu.
i dala do myslenia na sama noc....
Chyba ciasta nie popsujesz, bo zadaniem obydwóch jest spulchnienie ciasta. Proszek do pieczenia jest chyba mieszanką różnych spulchniaczy i wydaje mi się, że w swym składzie zawiera też sodę. Ale może ja bzdury plotę bo o tej godzinie to móżg inaczej pracuje. Przynajmniej mój ;)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
Ok jutro piekę! Zapraszam!
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
Ok jutro piekę! Zapraszam!
ideeeeeeeeeeeeeeeeeee
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
Ok jutro piekę! Zapraszam!
ideeeeeeeeeeeeeeeeeee
Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
Ok jutro piekę! Zapraszam!
ideeeeeeeeeeeeeeeeeee
Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?
rozstrzele was. obiecuje....
ja przed @ a wy o ciastach???!!!!
małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
Ok jutro piekę! Zapraszam!
ideeeeeeeeeeeeeeeeeee
Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?
rozstrzele was. obiecuje....
ja przed @ a wy o ciastach???!!!!
małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
A ja pamietam jak dziś, jak to ja byłam przed @ a Wy W G-Sz pisałyście o sernikach, jabłeczniakch z budyniem itp ;) Ty byłaś ta od sernika z tego co pamiętam ;)
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
Ok jutro piekę! Zapraszam!
ideeeeeeeeeeeeeeeeeee
Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?
rozstrzele was. obiecuje....
ja przed @ a wy o ciastach???!!!!
małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Snikersa z karmelem z rodzynek, migdalów, z masa i polewą z gorzkiej czekolady.Jakby coś to dwa upiekę.
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody
Ok jutro piekę! Zapraszam!
ideeeeeeeeeeeeeeeeeee
Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?
rozstrzele was. obiecuje....
ja przed @ a wy o ciastach???!!!!
małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
A ja pamietam jak dziś, jak to ja byłam przed @ a Wy W G-Sz pisałyście o sernikach, jabłeczniakch z budyniem itp ;) Ty byłaś ta od sernika z tego co pamiętam ;)
no co ty\????!!!!
ja zawsze grzeczna
- Zarejestrowany: 04.11.2010, 08:18
- Posty: 2629
basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??
dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.
basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??
dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.
Co racja to racja :) Ja też zawsze tak do rzeczy podchodzę ;) Byleby słodkie było o się zje ;)
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??
dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.
- Zarejestrowany: 04.11.2010, 08:18
- Posty: 2629
basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??
dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.
Co racja to racja :) Ja też zawsze tak do rzeczy podchodzę ;) Byleby słodkie było o się zje ;)
-Łasuszki
- Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
- Posty: 1876
basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??
dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.
Aż tak? Szkoda że tak daleko mieszkasz!
- Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
- Posty: 28005
basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??
dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.
Aż tak? Szkoda że tak daleko mieszkasz!
teraz ja jem co slodkie... co popadnie....