Soda a proszek do pieczenia. - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Soda a proszek do pieczenia.

22odp.
Strona 1 z 2
Odsłon wątku: 4455
Avatar użytkownika basiula11
basiula11Poziom:
  • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
  • Posty: 1876
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2012 20:04 | ID: 775037

Tak się właśnie zastanawiam czym różni sie soda od proszku do pieczenia. Mam przepis gdzie należy dodać sody i tak kombinuje czy jak dodam proszku to wpłynie to w jakiś sposób na ciasto? W pieczeniu nie jestem orłem ale może placka nie zepsuję.

Może ktoś z doświadczeniem mi to wyjaśni?

Avatar użytkownika Marietka
MarietkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
  • Posty: 28005
1
  • Zgłoś naruszenie zasad
19 kwietnia 2012 20:07 | ID: 775039

{#co}

Użytkownik usunięty
    2
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 kwietnia 2012 20:09 | ID: 775042

    Ja sody dodaję tylko do spodów od miodownika ale nie wiem jaka jest różnica i czy można jedno zastąpić drugim {#wink} Ale zagwózdkowe pytanie ;)

    Avatar użytkownika basiula11
    basiula11Poziom:
    • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
    • Posty: 1876
    3
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 kwietnia 2012 20:11 | ID: 775043
    Marietka (2012-04-19 22:07:17)

    {#co}

    No ja też , prosta rzecz a tyle zachodu.

    Avatar użytkownika Marietka
    MarietkaPoziom:
    • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
    • Posty: 28005
    4
    • Zgłoś naruszenie zasad
    19 kwietnia 2012 20:16 | ID: 775048
    basiula11 (2012-04-19 22:11:27)
    Marietka (2012-04-19 22:07:17)

    {#co}

    No ja też , prosta rzecz a tyle zachodu.

    i dala do myslenia na sama noc....

    Użytkownik usunięty
      5
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 kwietnia 2012 20:17 | ID: 775049

      Chyba ciasta nie popsujesz, bo zadaniem obydwóch jest spulchnienie ciasta. Proszek do pieczenia jest chyba mieszanką różnych spulchniaczy i wydaje mi się, że w swym składzie zawiera też sodę. Ale może ja bzdury plotę bo o tej godzinie to móżg inaczej pracuje. Przynajmniej mój ;)

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      6
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 kwietnia 2012 20:20 | ID: 775052

      poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

      Avatar użytkownika basiula11
      basiula11Poziom:
      • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
      • Posty: 1876
      7
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 kwietnia 2012 20:23 | ID: 775058
      Marietka (2012-04-19 22:20:58)

      poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

      Ok jutro piekę! Zapraszam!

      Avatar użytkownika Marietka
      MarietkaPoziom:
      • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
      • Posty: 28005
      8
      • Zgłoś naruszenie zasad
      19 kwietnia 2012 20:23 | ID: 775059
      basiula11 (2012-04-19 22:23:27)
      Marietka (2012-04-19 22:20:58)

      poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

      Ok jutro piekę! Zapraszam!

      ideeeeeeeeeeeeeeeeeee

      Użytkownik usunięty
        9
        • Zgłoś naruszenie zasad
        19 kwietnia 2012 20:24 | ID: 775062
        Marietka (2012-04-19 22:23:52)
        basiula11 (2012-04-19 22:23:27)
        Marietka (2012-04-19 22:20:58)

        poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

        Ok jutro piekę! Zapraszam!

        ideeeeeeeeeeeeeeeeeee

        Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?

        Avatar użytkownika Marietka
        MarietkaPoziom:
        • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
        • Posty: 28005
        10
        • Zgłoś naruszenie zasad
        19 kwietnia 2012 20:25 | ID: 775064
        Ania_29 (2012-04-19 22:24:53)
        Marietka (2012-04-19 22:23:52)
        basiula11 (2012-04-19 22:23:27)
        Marietka (2012-04-19 22:20:58)

        poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

        Ok jutro piekę! Zapraszam!

        ideeeeeeeeeeeeeeeeeee

        Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?

        rozstrzele was. obiecuje....

        ja przed @ a wy o ciastach???!!!!

         

        małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

        Użytkownik usunięty
          11
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 kwietnia 2012 20:28 | ID: 775070
          Marietka (2012-04-19 22:25:43)
          Ania_29 (2012-04-19 22:24:53)
          Marietka (2012-04-19 22:23:52)
          basiula11 (2012-04-19 22:23:27)
          Marietka (2012-04-19 22:20:58)

          poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

          Ok jutro piekę! Zapraszam!

          ideeeeeeeeeeeeeeeeeee

          Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?

          rozstrzele was. obiecuje....

          ja przed @ a wy o ciastach???!!!!

           

          małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

          A ja pamietam jak dziś, jak to ja byłam przed @ a Wy W G-Sz pisałyście o sernikach, jabłeczniakch z budyniem itp ;) Ty byłaś ta od sernika z tego co pamiętam ;)

          Avatar użytkownika basiula11
          basiula11Poziom:
          • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
          • Posty: 1876
          12
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 kwietnia 2012 20:30 | ID: 775072
          Marietka (2012-04-19 22:25:43)
          Ania_29 (2012-04-19 22:24:53)
          Marietka (2012-04-19 22:23:52)
          basiula11 (2012-04-19 22:23:27)
          Marietka (2012-04-19 22:20:58)

          poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

          Ok jutro piekę! Zapraszam!

          ideeeeeeeeeeeeeeeeeee

          Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?

          rozstrzele was. obiecuje....

          ja przed @ a wy o ciastach???!!!!

           

          małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

          Snikersa z karmelem z rodzynek, migdalów, z masa i polewą z gorzkiej czekolady.Jakby coś to dwa upiekę{#chef}.

          Avatar użytkownika Marietka
          MarietkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
          • Posty: 28005
          13
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 kwietnia 2012 20:30 | ID: 775073
          Ania_29 (2012-04-19 22:28:14)
          Marietka (2012-04-19 22:25:43)
          Ania_29 (2012-04-19 22:24:53)
          Marietka (2012-04-19 22:23:52)
          basiula11 (2012-04-19 22:23:27)
          Marietka (2012-04-19 22:20:58)

          poczytalam na forach ipisza ze zamiast proszku- miejsza ilosc sody. np. jak dalabys 1 lyzeczka proszku to daj pol sody

          Ok jutro piekę! Zapraszam!

          ideeeeeeeeeeeeeeeeeee

          Ja też bym zeżarła jakiego dobrego ciasta :) Basiula a co to za dobrodziejstwo pieczesz?

          rozstrzele was. obiecuje....

          ja przed @ a wy o ciastach???!!!!

           

          małpyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

          A ja pamietam jak dziś, jak to ja byłam przed @ a Wy W G-Sz pisałyście o sernikach, jabłeczniakch z budyniem itp ;) Ty byłaś ta od sernika z tego co pamiętam ;)

          no co ty\????!!!!

          ja zawsze grzeczna{#hypocrite}

          Avatar użytkownika halszka
          halszkaPoziom:
          • Zarejestrowany: 04.11.2010, 08:18
          • Posty: 2629
          14
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 kwietnia 2012 20:31 | ID: 775075

          basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??

          Avatar użytkownika basiula11
          basiula11Poziom:
          • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
          • Posty: 1876
          15
          • Zgłoś naruszenie zasad
          19 kwietnia 2012 20:34 | ID: 775079
          halszka (2012-04-19 22:31:27)

          basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??

          dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.

          Użytkownik usunięty
            16
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2012 20:36 | ID: 775081
            basiula11 (2012-04-19 22:34:27)
            halszka (2012-04-19 22:31:27)

            basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??

            dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.

            Co racja to racja :) Ja też zawsze tak do rzeczy podchodzę ;) Byleby słodkie było o się zje ;)

            Avatar użytkownika Marietka
            MarietkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
            • Posty: 28005
            17
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2012 20:38 | ID: 775082
            basiula11 (2012-04-19 22:34:27)
            halszka (2012-04-19 22:31:27)

            basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??

            dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.

            {#drool}

            Avatar użytkownika halszka
            halszkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 04.11.2010, 08:18
            • Posty: 2629
            18
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2012 20:42 | ID: 775089
            Ania_29 (2012-04-19 22:36:41)
            basiula11 (2012-04-19 22:34:27)
            halszka (2012-04-19 22:31:27)

            basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??

            dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.

            Co racja to racja :) Ja też zawsze tak do rzeczy podchodzę ;) Byleby słodkie było o się zje ;)

            -Łasuszki{#thumbsup}{#lang_emotions_smile}

            Avatar użytkownika basiula11
            basiula11Poziom:
            • Zarejestrowany: 24.03.2011, 07:52
            • Posty: 1876
            19
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2012 20:44 | ID: 775092
            Marietka (2012-04-19 22:38:06)
            basiula11 (2012-04-19 22:34:27)
            halszka (2012-04-19 22:31:27)

            basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??

            dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.

            {#drool}

            Aż tak? Szkoda że tak daleko mieszkasz!

            Avatar użytkownika Marietka
            MarietkaPoziom:
            • Zarejestrowany: 29.01.2012, 20:55
            • Posty: 28005
            20
            • Zgłoś naruszenie zasad
            19 kwietnia 2012 20:50 | ID: 775098
            basiula11 (2012-04-19 22:44:05)
            Marietka (2012-04-19 22:38:06)
            basiula11 (2012-04-19 22:34:27)
            halszka (2012-04-19 22:31:27)

            basiula od sody ciasto moze miec siny kolor...własnie wszystko zalezy od tego co pieczesz??

            dwa kruche placki przełozone masami, a zresztą co wyjdzie to wyjdzie byle by słodkie! Baaaardzo slodkie.

            {#drool}

            Aż tak? Szkoda że tak daleko mieszkasz!

            teraz ja jem co slodkie... co popadnie....